Simpel te maken verrijdbare voet voor zweefparasol

DirkHa

  • #1
Beste klussers,


Er zijn al oplossingen aangedragen om een vaste zweefparasol met kruisvoet mobiel te maken.

Mijn mobiele voet is een oplossing op basis van stukken tuinhout van 4,4 x 6,8 cm met standaard te verkrijgen wielen waarvan twee vaste, een zwenkwiel en een zwenkwiel met rem.
IMGP4270.JPG


Wielen zijn eigenlijk alleen voor binnengebruik geschikt en zijn dus zolang de parasol het uithoudt een prima alternatief.

Er kunnen standaard tuintegels van 30x30 cm opgelegd worden. Deze zijn zwaar genoeg blijkt uit ervaring bij wat winderig weer.

De twee liggers zakken niet door vanwege het gewicht van de tegels heb ik uitgeprobeerd, die lijken star genoeg. Mocht dit toch zo zijn dan kun je van het restant hout nog een dwarsligger monteren onder een van de liggers.


Verder past de constructie zich goed aan een ongelijke ondergrond, alles buigt soepel door waardoor alle vier de wielen op de ondergrond blijven.

Totaal heb je nodig:

1x Regel geschaafd PEFC groen geïmpregneerd 4,5x6,8x360 cm

2x Bokwiel TPE Ø 50 mm met plaat

1x Zwenkwiel dubbel TPE Ø 50 mm met plaat

1x Zwenkwiel dubbel TPE Ø 50 mm met plaat en rem

16x Slotbout voor de wielen met moer 6x60 mm plus 16x passende ring

4 x Hoekanker 125x125x46 mm

8 x Houtdraadbout zeskant 6x50 mm plus 8x passende ring voor de hoekankers

20x Bolkop schroeven PZD 5x40 mm[/COLOR] plus 20x passende ring voor de hoekankers en kruisvoet

4 x Tegels van 40x40 cm

Kruisvoetliggers van toepassing zijn 80 cm lang, ergo twee delen hout op maat zagen van 80 cm. Twee delen op maat zagen op 66,4 cm. (de meeste kruisvoeten hebben neem ik aan deze afmetingen anders dus wat aanpassen)

Zet de stukken hout aan de smalste zijden (46mm) met de hoekankers aan elkaar met schroeven en houtdraadbouten. De randen steken wat uit maar dat geeft niet maar zorg ervoor dat de houtdelen “vlakliggen”. Er moet een vierkant ontstaan bij juiste plaatsing van de hoekijzers van 80 cm. Boor per wiel vier gaten van 7 mm voor de slotbouten volgens de foto.
IMGP4266.JPG

De platen van de wielen houden hierdoor de houten delen dan nog eens extra in verband. De bolle kop van de slotbouten aan de kant van de wielplaat plaatsen, NIET andersom omdat anders de moeren niet passen in de rand van het zwenkwiellager. De twee bokwielen uiteraard in dezelfde lijnrichting plaatsen. De moeren komen dus aan de bovenkant. Na vastschroeven het restant schroefdraad met een grote ijzerzaag tegen de moeer aan afzagen en eventueel wat vlakvijlen.

Smeer voordat de boel op de wielen staat wat kogellagervet in de lagerbaan van de zwenkwielen om roestvorming te voorkomen.

Verwijder even voor het gemak de kruisvoet van de parasolpijp. Boor aan het eind van de metalen liggers op 3 cm vanaf het uiteinde kruislings een gat van 5 mm.
IMGP4265.JPG

Nu kun je de liggers recht vastzetten met een schroef 5x40 mm om te voorkomen dat de liggers op het hout verschuiven.

Verder kun je nog besluiten om met een oog en haak of touw het “voertuig” bestuurbaar te maken.

Wij zijn erg content met deze oplossing van rondom €50,= aan materiaal.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

DirkHa

  • #2
Nog een correctie en zie niet zo snel hou ik het starttopic kan wijzigen maar er moeten natuurlijk vier tegels gebruikt worden van 40x40 cm.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Bedankt voor de uitgebreide beschrijving. Ik heb de merken en links verwijderd (zie forumregels), en de 4 tegels eraan toegevoegd.
 

DirkHa

  • #4
Hallo en bedankt voor je correctie.
In de titeltekst zie ik nog een fout. Is dat te veranderen in zweefparasol i.p.v. weefparasol?
Nog een andere vraag, ben nieuw op dit forum en heb het zonder opzet in "Ik kan geen geschikte rubriek vinden" geplaatst. Is dit nog over te zetten naar een forum over tuin en tuinmeubelen bijvoorbeeld?
Ik hoor het wel .
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Beide acties uitgevoerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu