Siemens XLM 1462 wasmachine warmt niet op, verwarmingselement al vervangen

overhage

  • #1
Hallo allen,

Ik zit met een vraag: mijn Siemens XLM1462 verwarmde al een tijdje niet meer, dus ik had gister een nieuwe verwarmingselement besteld en vandaag geinstalleerd. Helaas geen succes, de wasmachine blijft nog steeds koud. Kan iemand mij vertellen waar ik het nog meer kan zoeken?

Er lijkt een temperatuursensor op het verwarmingselement zitten, kan deze wellicht kapot zijn?

Bvd!
Olivier
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Sleutelmeneer

    • #2
    Ja dat kan, het komt alleen niet vaak voor. De ntc sensor moet een waarde hebben van x Kohm bij een bepaalde temperatuur zie onderstaande tabel :
    Screenshot_20210517-190440_Acrobat for Samsung.jpg


    Bij kamer temp zou hij dus tussen de 5.4kohm en 6.5kohm moeten meten.

    Het kan ook simpelweg dat de verwarming geen spanning krijgt vanuit het relais dat daar voor dient. Meet dus of hij wel 220v krijgt op het element vanaf de print. Anders zou het relais defect kunnen zijn of een draadbreuk in de bekabeling.

    Een kapot element is onderbroken of maakt aardsluiting 9/10 keer dus dit kun je ook nameten.
     

    overhage

    • #3
    Dank! Ik heb heb geprobeerd de temperatuursensor na te meten, maar of mijn multimeter is niet goed of ik krijg niet de juiste getallen. De printplaat krijg ik er niet goed uit trouwens en de machine laten draaien en tegelijk meten lijkt me misschien niet zo'n goed idee.

    Misschien toch maar opzoek naar een nieuwe...
     

    overhage

    • #4
    Ik heb just in case maar even een nieuwe sensor besteld, kost een 10tje dus scheelt een hoop gezeur en gesjouw als dat 'm blijkt te zijn. Anders denk ik de printplaat en dan niet meer te redden ben ik bang...
     

    Bademutze

    • #5
    Demonteer de print maar eens, spanningsloos , zoek op de soldeerzijde naar een plek zoals ongeveer op de foto, effe goed doorsolderen en het is hopelijk opgelost

    4484EC0D-92C7-438F-BE5D-4ED0CAB0F9CF.jpeg
     

    overhage

    • #6
    Goed punt! Ik heb net deze ontdekt, lijkt aan een relais gekoppeld te zijn op print plaat. Even gesoldeerd en nu testen as we speak...
    BF83FD0B-1053-4EE6-ADE9-9887B2F5CA9E.jpeg
     

    Lampje45

    • #7
    Helaas is het doorsolderen niet de juiste oplossing.

    Als je hem doorsoldeert doet hij het wel, maar voor hoe lang?

    Want het lossolderen heeft een oorzaak.
    Het defecte contact van het relais, meestal het vaste, wat korter bij de soldering zit, geeft meestal de problemen.

    In dit filmpje wordt het duidelijk zichtbaar gemaakt waarom dit zo is.


    Gewoon vervangen en als je toch bezig bent ook de andere zwaar belastte relais.
    Want ze zijn spotgoedkoop en je krijgt er spijt van als de droger in de brand vliegt, want drogers zijn brandoorzaak nummer 1 in huishoudens.
     
    • Like
    Waarderingen: Sleutelmeneer

    overhage

    • #8
    Hmm zelfs met doorsolderen geen succes... ook de temperatuursensor vervangen, wordt nog steeds niet warm. Wie weet raat?
     

    Lampje45

    • #9
    Lees mijn vorig bericht!!!!
     

    Sleutelmeneer

    • #10
    Relais inderdaad wrs. Maar komt dus ook geen 220 op het element ? Je bent nu maar wat aan het doen zonder te meten o.i.d.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu