Siemens wasmachine ratelt

Carola103

  • #1
Hallo,

Sinds enkele weken/maanden klinkt er een ratel uit de wasmachine (Siemens IQ500).
Bij handmatig draaien (flinke slinger) van de trommel stuit is soms na een ronde en soms na een paar op de bekende ratel en stopt de trommel met draaien door flinke weerstand.

Ik heb door de trommel gekeken en geen ijzer of was tussen de trommel en behuizing gezien. Voor de zekerheid heb ik de achterkant los gehaald en het verwarmingselement los gehaald. Buiten wat stof en haar heb ik daar niets aangetroffen. Het klinkt ook of de ratel uit het wiel komt (waar de riem omheen draait). Ik dacht eerst links boven maar bij nader luisteren klinkt het bij elk deel van het wiel. Heeft iemand tips over wat dit kan zijn?

Verder demonteren van de wasmachine voel ik me nog niet comfortabel bij. Mochten jullie sterke vermoedens hebben dat het de lagers zijn twijfel ik sowieso of ik dat moet doen. Dat schijnt een flinke kostenpost te zijn.

Bijgevoegd een filmpje met het geluid. Ik hoop dat jullie kunnen helpen

Filmpje is met iPhone opgenomen maar deze accepteerde hij niet hoe die ik dit nu?
 

Carola103

  • #2
Je kan geen filmpje erbij zetten zeker?
Maar hij ratelt enorm
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Het filmpje op Youtube zetten en de link hier plaatsen.

Vrijwel zeker dat het de lagers zijn die het begeven hebben, de kuip is gelast en zal compleet met trommel en lagers vervangen moeten worden.
De vraag is, gezien de kosten, of dit lonend is.
 

Carola103

  • #4
Https://youtu.be/-LwgzJ7D1fE

Er zit geen speling in de trommel
En nog een extra vraagje , hij inpas 5 jaar de vorige is ook maar 6 jaar geworden. We proppen hem niet echt vol iemand een idee waar dit aan kan liggen
Of is dit gewoon pech?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Het lijkt me toch een kapot lager.
Een kleine kans dat er iets tussen trommel en kuip zit, b.v. een bh beugel, dat is meestal te zien door met een zaklantaarn door de gaatjes van de trommel te schijnen of het verwarmingselement er uit te halen.
 

Repair-man

  • #6
Dit lijkt mij geen lager probleem.
De inverter sturing van de motor veroorzaakt dit probleem. (motor module)
Als ik het filmpje goed zie, dan lijkt het dat de motor harder en langzamer gaat draaien en niet op zijn normale toerental vast wordt gehouden.
 

Carola103

  • #7
Bedankt voor de hulp. Wat betreft het filmpje, ik draai de trommel met mijn hand, vandaar dat de snelheid niet constant is. Het ging mij om het geluid. Mocht je daarop doelen als het gaat om de trommel snelheid dan is het waarschijnlijk dus niet de module?

Wat wel opvalt is de flinke weerstand die optreedt na enkele rondjes. Handmatig draai ik daar niet zomaar doorheen en moet ik de trommel opnieuw vanuit stilstand een draai geven.

Indien toch de lagers dan is het een kwestie van wassen tot hij ermee ophoud ben ik bang. De reparatie zal het niet waard zijn
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu