Siemens Siwamat Plus 5203 doet niets meer

Fleppenstijn

  • #1
Mijn Siemens Siwamat geeft problemen. Hij doet niets meer. Staat wel spanning op.
Powerlampje gaat nog wel branden, maar lampje van de deur doet niks meer. Als ik op de startknop druk gebeurt er niks. Als ik op een van de andere knoppen druk, dan gaat bijbehorend lampje wel branden, bijv. economy knop of voorwas knop. Maar starten ho maar.

Staat bijna altijd aan, en gaf opeens storingskode lampje hoofdwas+lampje 3xdruppel. Deze storingskode staat niet in de handleiding, maar lijkt veel op de kode voor defect in afvoerpomp. afvoerpomp schoongemaakt. Na reset doet hij nu dus niks meer.

Ik zou zeggen printplaat?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou zeggen: Bosch/Siemens: het E-nummer (staat op het typeplaatje omlijnd) én (indien beschikbaar) het FD-nummer.
 

Fleppenstijn

  • #3
Okee,

Enr WD52030FG/02
FD 741200173

En het is dus een Siemens WasDroogcombi.
 

Henny

  • #4
Vergrendelt de deur wel?
Zo niet, dan zou het deurrelais mogelijk defect zijn.

bestelnummer: 056762
 

Fleppenstijn

  • #5
Nou,
Ik hoor het deurrelais niet.
Maar zou dan het lampje van de deur niet moeten gaan knipperen?

Bovendien is het normaal zo, volgens mij, dat wanneer je een programma instelt met drogen (dus bv 60 graden wasje met daarna 80 minuten drogen) het lampje "aan" en ook het lampje "droogtijd" moet gaan branden.

Bij mij brandt alleen het lampje "aan" en verder niks. Ook gebeurt er dus niks als ik op de startknop druk, en dus ook het deurrelais hoor ik niet. Maar dit kan dus ook zijn omdat de wasmachine helemaal niet in zijn programma komt, en dus ook niet eens aan het sluiten van de deur toekomt?
 

Fleppenstijn

  • #6
Nog een update:

Na de laatste poging heb ik het apparaat aan laten staan. Na ongeveer 10 min vergrendelde ineens de deur. Het apparaat deed een poging te gaan starten, ik hoorde de toevoerklep van het water even open gaan.

Vrijwel direct geeft de machine dan een storingsmelding: ledje hoofdwas en 3xdruppel knipperen. Ik kan deze storingsmelding niet terugvinden.
Vervolgens gaan er van allerlei ledjes knipperen op het frontpaneel. Het is net een kerstboom. :roll:
Na een tijdje weer die storingsmelding.

Nog maar eens uitgezet, waterslang doorgespoeld (zat niks in) en weer aangezet. In eerste instantie niks, maar na 5 minuten kwam er leven in. Weer van allerlei ledjes knipperen, en af en toe hoor je water in het zeepreservoir komen. Het lijkt erop dat de machine steeds probeert te starten, en dan weer reset of zo.

Laatste opmerking verwijderd, was niet leuk. Mod.
 

Co de Witgoedman

  • #7
Zoals de collega de al vermeldt, vervang het deurslot.
 

Fleppenstijn

  • #8
Ik wil niet eigenwijs zijn, maar het deurslot komt uiteindelijk wel degelijk in. Dus lijkt mij in orde. Maar ik heb echt de indruk dat de machine steeds probeert op te starten, effe maar, en dan uitvalt, of reset, en na een paar seconde probeert hij weer te starten. Zo lijkt het dan net een jojo en de leds op het front een knipperende kerstboom.

Naar mijn bescheiden mening (heb een bietje verstand van electronica) lijkt het wel of er ergens sluiting zit,waardoor de electronica steeds reset. Ik heb al de stekers van de kleppen losgegooid, maar dit hielp niet.

Natuurlijk kan het deurrelais sluiting maken, en moet vervangen worden, maar misschien hebben de ervaren technici een betere verklaring, of is dit een bekend probleem? En weet iemand wat nou die storingscode ledje "Hoofdwas"' en rode led "3xdruppeltje" betekent?
 

Co de Witgoedman

  • #9
misschien hebben de ervaren technici een betere verklaring,
Dit is geen aardige opmerking...

Natuurlijk weten we dat... HW en 3 druppels is normaal niet als foutcode te zien, alleen in het monteursgedeelte.

Die daarvoor zit en wel zichtbaar is hebben we al vermeld...
 

Fleppenstijn

  • #10
De opmerking was niet vervelend bedoeld.

Wat ik alleen onderuit probeerde te halen, is mijn eigen onervarenheid m.b.t. wasmachines, en ik hoopte dat iemand, ervaren, mij kon vertellen wat die foutcode betekende. Of, iemand die, beschreven het storingsbeeld en vreemde gedrag, mij wellicht zo kan vertellen, Oh dat is dat of dat, dat hebben we vaker meegemaakt. Daarom noem ik jullie ervaren mensen, en bestempel ik mijzelf als onervaren.

Begrijp ik het goed dat de genoemde storingscode, die ik eigenlijk niet had kunnen/mogen zien, dus betekent deurrelais vervangen?

Met vriendelijke groet,
 

Co de Witgoedman

  • #11
Ik zou eerst het slot eens goed nakijken en testen op doorverbinden.
Pas als dat zeker goed is, dan heeft u een electronica probleem en dat is alleen op te lossen door de printen te vervangen (uiteraard nadat u de onderlinge verbindingen heeft nagezien).
 

Fleppenstijn

  • #12
Okee, bedankt voor de info, ik ga dit proberen.
Nogmaals excuses als e.e.a. verkjeerd is overgekomen, ik bedoelde alles goed.

M.v.g.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik wil nog wel een kleine uitleg doen: :wink:

Zelfs al hoor je het deurslot, en zelfs al vergrendelt hij, dan nog kan het deurslot defect zijn. In het slot zit namelijk (meestal) een terugmeldcontact, dat de elektronica "vertelt" dat het deurslot daadwerkelijk dicht is.

Is het deurslot netjes ingeschakeld en zit vast, maar doet het terugmeldcontact het niet, dan constateert je machine dus een probleem en werkt niet. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een slechte verbinding in de betreffende leiding...

Dit is een algemeen verhaal, niet machine-specifiek, ik beschik niet over Siemens documentatie.

Succes met het probleem!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu