Siemens SD6P1S SN45M532EU/01 E21

OnhandigeDon

 • #1
Na heel lang met de beruchte E24 error code gedeald te hebben door na de eerste wegpomp actie, bij overgang van 3:23 (70C programma er is maar een stand;-)) naar 3:22, een halve tot hele liter water toe te voegen en de deur weer te sluiten waarna het programma gewoon doorliep en hij bij 3:19 goed begon te pompen en te draaien. Is het nu eigenlijk continue E21 bij iedere poging. Hij pompt na een reset ook niet of nauwelijks meer af. Stokt zo te horen meteen.

Dus alles wijst op het bij vele BSH vaatwasmachines beschreven probleem met de circulatiepomp. Want de filters zijn schoongemaakt en met mijn vinger kom ik niets tegen tussen behuizing en het impellertje., Dat ook wel meedraait met mijn vinger.

De afvoerslang lijkt niet verstopt, want is zie geen grijs vet zitten in de slang. En als ik die losdraai bij de afvoer en dan in de slang blaas, dan is er een duidelijke blub te horen, dus de lucht gaat er doorheen, dus de slang is dit keer open.

Siemens kent geen circulatiepomp enkel een afvoerpomp 0455 en hittepomp 0450 https://www.siemens-home.bsh-group....01#/Tabs=section-spareparts/Togglebox=tb0455/.

Is het probleem inderdaad de afvoerpomp met het schoepenradje in de put van de vaatwasser? Die is nog betaalbaar van 22 eur voor 'origneeel Bosch' https://www.twowitgoed.nl/a-66571453/nieuw-onderdeel/afvoerpomp-vaatwasser-bosch-siemens/ en 32 euro voor alternatief Siemens en 36 euro bij Siemens zelf en 40 euro bij enkele shops die hem als Gaggenau verkopen. Kan die goedkoopste echt een echte Bosch zijn waar andere winkels een 'alternatief' aanbieden voor 10 euro meer?

Is het echter de hittepomp, dan heb je het over minimaal 150 euro.

Ik las van iemand die zijn Siemens vaatwasser via de vijf jaar garantie, via de keukenboer had laten maken. Ding hoefde niet van zijn plaats de ervaren monteur haalde alleen voorplaat weg en kon zo de pomp vervangen. Hijzelf maakte de oude pomp later open, maakte schoon rond asje en smeerde het en had toen een werkende reserve pomp. Dus hoe doe je dat want van gestoei met voorgangers (ook deze?, ik weet het niet meer) van deze vaatwasser, heb ik zo'n beetje een pompwagen nodig om hem eruit te halen en die heb ik niet. Dus als het zonder kan...
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Sleutelmeneer

  • #2
  Screenshot_20220125-231612_Acrobat for Samsung.jpg  Hittepomp kan van voorzijde gewisselt. Alleen niet bij jou vw. Je moet namelijk de kabelboom aanpassen omdat de nieuwe pomp andere aansluitingen heeft dan de oude pomp. Hiervoor moet je de electronica demonteren en de oude kabels omwisselen voor nieuwe en nog wat kabels opnieuw verbinden m.b.v bijgeleverde busjes.

  Hier zit gewoon een stappenplan voor bij die precies aangeeft wat je moet doen. Het betreft dus de Hittepomp met orgineelnr 654575

  Screenshot_20220125-231847_Chrome.jpg


  Je kunt wel evt de pomp demonteren via voorzijde en controleren of er geen vuil in zit. Dan krijg je ook e21 n.l

  Demonteren voorzijde is lastig maar als je plint eraf hebt voor kun je de stekkertjes eraf halen en het rubber ophangbeugeltje. Dan kun je hem schuin naar rechtsachter de hoek in duwen (evt de tuit waarme hij op het zeefhuis zit d.m.v een grote platte schroevendraaier helpen om eraf te schieten) en als die tuit los is dan hem een kwartslag linksom draaien zodat hij uit de tuit richting sproeiarmverdeler schiet.

  ECHTER voor leken is dit lastig want je weet niet hoe het zit en kans dat je iets beschadigd of dat het daarna gaat lekken is groot.

  Mijn advies is doe het gewoon via de rechterkant dan kun je overal makkelijker bij als de electronica gedemonteerd is. Wrs moet je hem toch vervangen en ombouwen.

  Succes.
   

  OnhandigeDon

  • #3
  Dank je. Het is dus toch de 'hittepomp' zoals Siemens hem noemt in de blow-up en onderdelenlijst.150 euro voor onderdeel, mocht je dan nog de lokale keukenboer bellen om hem te laten maken dan ben je al snel het dubbele kwijt. En dat voor een machine van zeker tien jaar oud. 9004 is de code, dus productie maand is April 2010. Hij is ooit bij Bemmel & Kroon gekocht, dus hij zal niet net uit de fabriek geleverd zijn. Maar 10 jaar is hij dan wel. En dan ook nog eens al een paar jaar last van E24.

  Maar een nieuwe Siemens kost veelal 1200-1300 euro zag ik bij de voormalige sponsor van Roddelpraat op zijn website. Dacht eens kijken of het echt zo'n boef(je) is;-). Een Beko is dan weer het andere uiterste.

  "Je gebruikt toch maar een paar knoppen", maar het probleem is juist dat je bij de betaalbare machines meestal niet de knoppen krijgt die je altijd gebruikt: 70C! EN dan ook echt heet wordt. Net als dat je nu weinig wasmachines met 90 graden meer vind. En goed werken met all-in tabletten inclusief zout. Je hebt meer aan een extra klepje voor wasmiddel in voorspoelbad/cycle, dan allerlei automatsche programma's of eco...

  In Mijdrecht had je altijd die tent van wat minder dure horeca apparatuur, Maxima, maar bij kleine machines heb je vast geen losse filters/pompen dat is namelijk duur.

  Dus wordt nog moeiijk.
   

  Sleutelmeneer

  • #4
  Ho ho. Paar dingen gaan hier fout.

  1 een keukenboer maakt keukens geen apparaten. De betere witgoed zaak wel, lees expert, EP of andere VAKHANDELAAR. sure sommige keukenboeren hebben wel een witgoedmonteur. Maar over het algemeen naaien ze je een nieuwe aan

  2. Zelf doen kost je dus 150 euro aan spullen. Zoals ik zei, er zit een handleiding bij precies hoe je het stap voor stap moet doen. Als je deze goed volgt dan gaat het niet mis.

  3. E24 komt hoogstwaarschijnlijk ook uit je hittepomp. Die kan dit ook veroorzaken.

  4. Een nieuwe siemens of bosch vaatwasser kost geen 1200 euro maar voor een gewoon goede betaal je 700-900 euro. Let op dat hij een RVS bodem heeft. Alle modellen met kunstof kuip zijn flut.

  5. Een beko is niet vergelijkbaar met een Bosch of Siemens, geloof mij want ik verkoop en repareer ze.

  6. Bijna elke vaatwasser heeft een lang heet programma 70gr en elke wasmachine van elk merk dat ik verkoop heeft ook gewoon een kookwas programma 90 of 95 graden. Ik heb nog nooit een zonder gezien. Dit kun je wel alleen gebruiken bij het lange katoen programma vaak. Dit is ook nodig om de wasmachine schoon te houden.

  Succes.
   

  OnhandigeDon

  • #5
  Okay, pomp vervangen is gelukt. Puzzelen op het zwart-wit plaatje, voor het vervangen en doorknippen van de kabels.maar dat si denk ik wel gelukt.

  Ik moet nog wel weer de bodemhaak schakelaar terugplaatsen, wist echt niet meer waar deze vandaan kwam, moest dus even op youtube kijken.

  Alleen ik denk dat ik de plastic bodem niet goed terug op de machine heb gekregen, het zit gewoon niet goed, maar zie gewoon nu niet hoe het beter aansluit. Ik zal zo even naar boven gaan om de camera te pakken en paar plaatjes te maken en posten.

  Iemand die kan zeggen hoe ik hem goed in elkaar krijg?
   

  OnhandigeDon

  • #6
  De beloofde plaatjes, waar blijft het steken, waar gaat het fout? Ik zag het zelf even niet meer.

  IMG_2819crop.jpg IMG_2814.JPG IMG_2814.JPG IMG_2815.JPG IMG_2814.JPG IMG_2818.JPG IMG_2807.JPG IMG_2809.JPG IMG_2810.JPG IMG_2812.JPG
   

  OnhandigeDon

  • #7
  Als test het 15 minuten sproeiprogramma gedraaid.ging al snel naar 1 minuut door en dan brandend kraanlampje en daarna e14. Kraan enzovoorts gecontroleerd. maar heeft een electrische aquastop, dus geen resetpin.

  Dus het schakelconnectortje waarvan ik niet wist welk kant hij op de twee pinnen geschoven en spoelprogramma liep netjes.

  Deze witte, op bruine blok omgedraaid:


  Totdat hij met een paar minuten te gaan op E25 sprong. Knipperend kraanlampje. Hij bleef pompen water sproeien en viel niet uittezetten, noch te resetten. Vlotter zachtjes met een schroevendraaiertje omaag gedrukt en machine uitgezet.

  Ik had in navolging van eerdere video's ooit de sump losgeschroefd, maar nee daar zit alles weer vast en is geen waterresten te zien. Ook niet bij de slangenklem. Maar onder de pomp zelf is een dunne vloeilaag water te zien dus ik vermoed dat de primaire pompaansluitingmanchet lekt.
   

  OnhandigeDon

  • #8
  Probleem gelokaliseerd: Er komt water boven de achterste slang uit de boven rand van de bus.

  IMG_2825.JPG
   

  OnhandigeDon

  • #9
  Nou ik ben de lul, aansluiting op matrix dicht weten te lijmen, maar even later verschenen er druppels onder uit die ring erachter dat randje van de matrix. Hangt boven de hoek van de plastic kuip. Deels in het staande hoekprofiel, deels ernaast.

  Maar hij wist het 15 minuten sproeiprogramma af te maken. Echter ik liep weg en ik kreeg te horen hij staat weer op E15. Dus krijg te horen 'spijt van' en een andere.

  Bij de pijl rechter achterkoek van dat randje druppelt het nu nog.

  Klote ding doet het nu al weken niet, dus...

  IMG_2826pijl.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu