Siemens inductiekookplaat defect - groep springt eruit - lichtflits

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Beste allemaal,

Ik heb een Siemens EH975SZ11E/20 inductiekookplaat. Enkele dagen geleden merkte ik op dat de pit rechts voor niet / zeer langzaam warm werd.

Uit automatisme gisteren toch weer de pan er op gezet en de pit aan gedaan en de hele kookplaat viel uit: groep was er uit gesprongen. Vanmorgen nog een keer getest en ik zag onder het glas rechts voor een lichtflits en weer sprong de groep er uit.

Weet iemand of dit zelf te repareren is? Hoe kom je er überhaupt achter wat er kapot is?

Ik heb in de onderdelentekening van Siemens gekeken en er staan diverse elektrische componenten getekend voor de rechter 2 pitten.

Ik heb ook al even naar een nieuwe gezocht (vergelijkbaar model van Siemens kost nu rond de € 1.900), maar de plaat is verder nog prachtig, niet bekrast en ziet er als nieuw uit en werkt verder perfect. Repareren heeft daarom mijn voorkeur, al loopt de teller met een Siemens monteur ook al snel op met onderdelen er bij. Ik zou daarom graag willen weten hoe ik er achter kom wat er kapot is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Demonteren en meten.
Ik vermoed een probleem in de inductiespoel omdat je daar ook de vonk weg zag komen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Meten = weten wordt er altijd gezegd, maar wat moet ik meten? Ik heb geen data beschikbaar om te weten of hetgeen ik meet ook het goede is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ja dat is het grootste probleem.

Maar .... Eerst een demonteren, mogelijk zijn links en rechts gelijk uitgevoerd en dan heb je wel een referentie.
Mogelijk is het zo duidelijk ye zien door de grote zwart geblakerde plek.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat is een goede ja: links en rechts zijn gelijk met in het midden nog een afwijkende 5e pit. Ik ga de plaat morgen of in het weekend even demonteren en kijken wat ik kan zien / doen / meten.
 

Repair-man

  • #6
Waarschijnlijk sluiting geweest in de rechter ELIN (Moederbord) 00745800 en/of 00701425 relais printje.
Ik zou dan de beide units vervangen. Tip bij het verwijderen van de glasplaat deze voorzichtig omhoog wippen. De bedieningsmodules zijn kwetsbaar en als je de glasplaat eraf trekt met veel kracht beschadig je deze modules. (zijn prijzig).
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Update:

Siemens is langs geweest voor de reparatie. De hierboven genoemde rechter print (elin) was zichtbaar doorgebrand (grote zwarte plek er op).

Het openmaken van de kookplaat was nog wel even link want alles zat met rubber tape / kit aan elkaar. Als ik dat zelf had gedaan was de glasplaat waarschijnlijk gebroken.

Totale kosten waren € 400 en dat is inclusief voorrijden en het onderdeel. Viel mij niet tegen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu