Siemens combimagnetron: hoe vervang ik het glas?

CorineJc

 • #1
Heb een Siemens combinatie magnetron/hetelucht/grill.
Type HTHB84K
E-nr HB84K550N /01
Vanavond is in de magnetron het binnenste glas van de deur gebarsten (ruitje zit nog in de deur), waarschijnlijk omdat er wat vuil tussen glas en deur zat, zo te zien is het gaan branden. Ik neem in elk geval aan dat de heteluchtoven en magnetron niet meer veilig te gebruiken zijn tot er nieuw glas in zit.

Heb inmiddels de tekeningen van deze magnetron bekeken via de website van Siemens, de onderdelenlijsten en zo. Maar uit de tekening is me niet duidelijk hoe ik het glas er uit kan halen. De constructie waarin het glas zit, is schijnbaar zonder schroeven op de binnenzijde van de deur bevestigd. Op de deur zelf (binnenin) zitten wel een soort (geen standaard) schroeven, moet ik die soms losmaken? Of is het een soort klik-systeem?

Is het verstandig ook meteen de folie erachter te vervangen, of wordt die niet zo makkelijk beschadigd? Zijn er nog andere dingen waar ik op moet letten bij het vervangen van de ruit?

Alvast bedankt voor de hulp!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Over het repareren van magnetrons wordt op het forum geen advies gegeven i.v.m. gevaarlijke straling en hoge spanningen in het apparaat.
  Voor reparatie zijn vakkundige monteurs noodzakelijk, hetapparaat niet gebruiken tot het gerepareerd is.
   

  CorineJc

  • #3
  Als het de magnetron zelf was geweest zou ik er niet om gevraagd hebben, maar het ging ditmaal alleen om de ruit van de deur. Dat durfde ik nog wel zelf aan.

  Inmiddels is de ruit bij Siemens besteld (samen met een nieuwe deurseal) en vervangen. Door het vervangen van de ruit weet ik ook waarom het glas sprong: de originele deurseal van Siemens is eigenlijk net te royaal voor de ruimte tussen deur en glas bij deze magnetron, waardoor er een kleine opening tussen metaal en glas overblijft, waar vuil (bv vetspetters) gemakkelijk in kan komen. Eigenlijk zouden ze hun seal iets kleiner moeten maken.

  Voor mij geldt dat ik, de volgende keer dat er vuil aan de rand van de ruit komt (met vonkjes tot gevolg), de deur gewoon weer uit elkaar haal zodat ik seal en glas goed kan schoonmaken. Bij deze magnetron is dat uitstekend te doen, je komt niet in de buurt van elektronica of antenne of zo. Uiteraard met de stekker uit het stopcontact :wink: .

  Aan de binnenzijde van de deur zaten twee eigenaardige schroeven, waarmee de "sierdeur" van de buitenzijde is vastgemaakt. Als die eenmaal is verwijderd, is het gemakkelijk om verder te gaan met demontage van de deur, daarachter zitten duidelijk zichtbaar alle schroeven. Na verwijderen van de glas ook de metaalfolie goed geïnspecteerd: deze was nog geheel intact, anders hadden we die ook vervangen (metaalfolie houdt magnetronstraling tegen). Alleen de seal, zoals gezegd, had een brandgaatje en is dus meevervangen. Met complimenten voor Siemens: pakketje met glas en seal werd binnen twee dagen afgeleverd...

  Groeten, Corine
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  je komt niet in de buurt van elektronica of antenne of zo.
  Maar de afdichting van de deur moet wel correct zijn anders kan er nog straling lekken.
  Die twee eigenaardige schroeven zitten er niet voor niets, de bedoeling hiervan is de mensen te weerhouden de deur te demonteren.

  Maar ja, het is dus gelukt en hopelijk goed.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu