Siemens aquastop en stroomvoorziening vaatwasser

Atwroes

 • #1
Zaterdag stopte mijn Siemens vaatwasser SE655560/21 halverwege een wasprogramma met zijn diensten! Hij is al 17 jaar oud dus slijtage zal hem niet vreemd zijn.
Op de display was alles 'zwart en het herhaaldelijk indrukken van de hoofdschakelaar en/of de functietoetsen leverde niets op.
Er was geen kapotte zekering en ook het betreffende stopcontact leverde keurig 220V.
Verschillende opties nagelopen en geprobeerd maar het bleef stil. Totdat ik de Aquastop van de kraan loshaalde en het filtertje kalkvrij maakte. Alles opnieuw gemonteerd en de hoofdschakelaar nogmaals ingedrukt en ...plotseling zat er er weer leven in mijn vaatwasser en kon ik na een reset alle wasprogramma's draaien.
Ik concludeer dat de elektronica in de Aquastop, bij stagnatie in de watertoevoer, de totale stroomkring van een vaatwasser onderbreekt! Dat is iets wat ik vreemd vind want je verwacht dan een waarschuwingssignaal op het display en niet dat alles uitvalt.
Kan iemand mij vertellen of mijn conclusie juist is of dat deze 'black-out' louter op een samenloop van omstandigheden berust?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Atwroes

  • #3
  Nadat de machine een programma had afgewerkt kwam ik er achter dat de deksel van het zeepbakje niet open was gegaan.
  Veermechanisme werkte prima dus de oorzaak moet gezocht worden in een defecte actuator. Gezien alle opmerkingen die hierover op deze site al ge- en beschreven zijn ga ik er van uit dat het u/s-gaan van de actuator niet het enige probleem zal zijn, maar dat deze in zijn "val" ook een triac en/of printplaat heeft doorgebrand.
  Gezien de leeftijd loont het m.i. de moeite en het geld niet om tot onderzoek en reparatie over te gaan.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu