Senseo Aan/Uit knop werkt niet (Altijd aan)

LeendertK

  • #1
Mijn Senseo Aan/Uit knop schakelt het apparaat niet meer en de Senseo staat altijd Aan. Uit schakelen doen we nu maar met de stekker. Bij terugplaatsen van de stekker en afgekoeld apparaat gaat het apparaat de boiler weer opwarmen (Aan/Uit lampje knippert langzaam). Bij opgewarmde boiler brand het lampje continu en werkt het apparaat gewoon zoals het hoort. Het apparaat Uit schakelen lukt niet met de Aan/Uit schakelaar en moet dan weer met de stekker. De Aan/Uit schakelaar zelf is volgens mij een puls schakelaar dus deze kan inwendig niet blijven hangen/kleven. Waar kan ik de oorzaak dan zoeken?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Welk type senseo?
Bij het eerste model gaf vervuiling ook deze klachten.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
Waarom kan een pulsschakelaar niet blijven hangen?
Die kunnen juist eerder blijven hangen.
Schakelaar is juist de hoofdverdachte.
 

LeendertK

  • #4
Het betreft hier de HD7800. Paar maanden geleden is de beruchte grote print Condensator vernieuwd omdat het apparaat na vrijgave opgewarmd te zijn en starten keuze 1 kopje of 2 kopjes het apparaat direct deed uitschakelen. Na deze ingreep werkte het apparaat weer zoals het moet. Met de Aan/Uit knop schakel ke het apparaat IN of UIT maar nu werkt UIT niet meer en moet dit met de stekker gerealiseerd worden. De stekker inpluggen is dan ook gelijk het apparaat Aan ipv deze keuze te maken met de Aan/Uit (plus) drukknop. Vervuiling kan het niet zijn want na de verleden reparatie is het toestel helemaal uit elkaar geweest.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
De HD7800 is wel één van de eerste modellen...
Je kunt hier (klik) voor dit model een Servicemanual downloaden.
Directe link naar de servicemanual voor HD7800.
Wanneer je op de link klikt, zal je browser het waarschijnlijk beschouwen als onveilig, omdat de site waar de files op staan geen https is. Je kunt in het downloadscherm van je browser aangeven dat het bestand toch gedownload mag worden (en dat is in dit geval volkomen veilig!).
Er staat helaas geen schema van de printplaat in, alleen een overzicht met aansluitingen ervan.

Zelf houd ik het erop, dat bij het vervangen van de condensator een verkeerd type is gebruikt en die condensator daardoor nu alweer doorgeslagen is. Maar zeker weet ik dat allerminst. Ik heb ook geen schema en ben zelf alweer aan mijn vierde Senseo toegekomen (sinds 2003, de eerste was, meen ik me te herinneren, inderdaad een HD7800).

Als je het apparaat wilt uitschakelen door de stekker eruit te trekken, kun je beter een tussenstekker met schakelaar gebruiken. Die zijn voor weinig geld te koop en komen altijd weer van pas voor andere toepassingen. De steekcontacten in een wandcontactdoos zijn er namelijk niet op berekend, dat stekkers er meerdere keren per dag in en uit gestoken worden. Ze verliezen dan hun veerkracht en veroorzaken na langere tijd een slecht contact, waardoor eventueel brandgevaar kan ontstaan. Zo'n ding bedoel ik:

tussenstekker met schakelaar.jpg
 

LeendertK

  • #6
Ja, ik ben het er mee eens dat je een stekker niet als schakelaar moet gebruiken. Zo n tussen stekker met schakelaar is een goed idee. De vervangen “grote” Condensator was volgens mij voor de electronica spanning en wel om deze op peil te houden. Mogelijk schakelt de Aan/Uit knop een triac die nu mogelijk de geest gegeven heeft en nu altijd doorlaat.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
De grote condensator werkt als een soort serieweerstand, maar dan met weinig opgenomen vermogen, waardoor hij niet warm wordt. Heb je wel exact dezelfde waarde gebruikt voor de vervangende condensator? Te groot is namelijk ook niet goed.

Er zal inderdaad een triac in zitten om het verwarmingselement te schakelen. Maar de vraag is of die inderdaad defect is. Je zou kunnen meten of de triac een stuurspanning aan zijn ingang krijgt. Zo ja, dan wordt ie gewoon aangestuurd door het circuit ervoor en zal de triac zelf niet defect zijn. Pas wel op bij dat meten: er is op de gehele printplaat altijd verbinding met één van de twee polen van de stekker. Afhankelijk van de stand van de stekker in de wcd kan dat de fase of de nul zijn!

Je zou ook kunnen meten of de aan/uit knop inderdaad correct schakelt. Want veronderstellen dat iets al of niet werkt is niet echt zinnig, meten is weten.

Verder zou ik het zelf niet weten, zoals al genoemd heb ik geen schema en ik heb ook niet zo'n model printplaat bij de hand om te zien wat voor componenten erop zitten en waar de printbanen zoal heen gaan.

Edit. Na wat zoeken vond ik nog deze reparatiehandleiding van de repairshops (klik).
Daar staan de diverse modellen beschreven en ook het euvel van de condensator komt erin voor. En net als ik waarschuwen ze voor de spanningen in het apparaat. Misschien had je dit document allang gevonden, ik kende deze nog niet.
 
Laatst bewerkt:

LeendertK

  • #8
De “serie” Condensator is vervangen door 0,47 micro Farad. Na deze uitwisseling werkte het apparaat weer toppie. Nu, 2 maanden later gaat het apparaat gelijk aan (lampje in de 1/0 schakelaar start langzaaam knipperend en de boiler hoor je opwarmen) als de stekker het stopcontact in gaat. Voorheen bepaalde de 1/0 knop de inschakeling en uitschakeling. Uitschalen is nu ook niet meer mogelijk met de 1/0 schakelaar en kan nog alleen maar met de stekker geschieden of met een contact stop met schakelaar. Bij meer tijd tover ik de print maar weer eens uit het apparaat en zie of ik kan de zgn “hoofd schakelaar” aangestuurd door de 1/0 schakelaar kan ontdekken. Er moet iets zijn wat de voeding schakelt van het apparaat. Lukt het niet dan wordt het definitief de (geschakelde) stekker methode.
Tot nu toe dank voor alle reacties en uiteraard nog tips altijd welkom.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu