Second opinion gevraagd

Bardrift

  • #1
Dag,

Morgen komt een electricien een kapotte automaat vervangen maar na het toesturen van een foto, reageert deze dat wellicht de hele kast vervangen zou moeten worden omdat het niet aan de NEN-normen voldoet. Uiteraard hebben wij er geen verstand van... Hij wil de hele installatie nameten en geeft aan dat de draden van links zo niet aangesloten mogen worden, de installatie niet gedekt zal zijn door verzekering mocht er brand uitbreken. Is dit bangmakerij of heeft deze man inderdaad gelijk? Welke vragen moeten wij stellen? Of zouden we nog een tweede electricien moeten laten langskomen mocht deze electricien adviseren alles te laten vervangen?

Screenshot_20230105-215841.jpg
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
De "electricien" staat waarschijnlijk bovenaan bij google.
Je hebt zelfs nog reserve groepen.
Ik zou de kast niet vervangen, zo te zien is de kast nog niet zo oud, verder kan ik op de foto's zo niet zien wat er fout is. Foto's zijn wat klein.
Laat je geen nieuwe kast aansmeren!!!
 

Bardrift

  • #3
Dank voor je reactie. Nee, stond niet bovenaan. Maar wel 'Alle werkzaamheden worden volgens de NEN normen gerealiseerd door mij als keurmeester met zegelrecht' dus wellicht volledig volgens het NEN-boekje...?
 

Bardrift

  • #4
Hier nog twee detailfoto's

Screenshot_20230105-223130.jpg Screenshot_20230105-223153.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ik vraag me vooral af wat degene die de hoofdschakelaar heeft aangesloten heeft gesnoven. De nul verwacht je uiterst links of uiterst rechts, niet op het tweede contact omdat dan toevallig die kamrail naar de aardlekschakelaars zo mooi past.....
Het werkt er niet minder om natuurlijk maar als er aan de zijde van de netbeheerder ooit werkzaamheden plaatsvinden hoop ik dat de monteur snugger genoeg is om het goed (dus hetzelfde als nu) terug aan te sluiten.

Welke draden van links gaat het om? De draden op de meest linker automaat trekken wel aandacht, 2x zwart voor nul en fase is niet hoe het hoort en dat voldoet inderdaad niet aan NEN-normen. Ik ben wel benieuwd waar deze 2 draden naartoe gaan? Maar dan moet het deksel van de linker kast ook open.

Welke automaat is er defect, die ene die uit staat (de 8e)? Je hebt rechts ook nog 3 groepen reserve. Mocht je zelf willen gaan klussen (daar is dit forum tenslotte voor? :wink: ) is het ook heel eenvoudig om de draden van de defecte automaat op één van deze automaten aan te sluiten. De consequentie daarvan is wel dat de groep achter een andere fase / hoofdzekering zit, als het een zware verbruiker is zou dat wel eens onwenselijk kunnen zijn.

Die 2 automaten van afwijkend fabrikaat, zijn die ook al eens vervangen? Dan is het blijkbaar niet zulke geweldige kwaliteit en is een nieuwe groepenkast misschien niet het slechtste plan? :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu