Schuur funderen

Eenkhoorn

  • #1
Graag zou ik jullie advies vragen bij het kiezen en plaatsen van een fundering voor een schuur.

De schuur wordt houtskelet van ongeveer 4x11 meter, bekleed met schaaldelen en een zadeldakje met waarschijnlijk dakpanplaten. Belasting vloer zal meevallen, is voornamelijk een bergruimte.

Ik wilde in eerste instantie zware betonbanden op een zandbed toepassen, maar de ondergrond lijkt een dikke laag leem of klei te hebben. Ik kwam op ongeveer 70cm een vaste zandlaag tegen. Ik zat er daarom nu aan te denken om 160mm pvc buizen met beton als fundering te plaatsen.

Ik dacht eraan, mede vanwege het formaat van de schuur, om elke 100cm een funderingskoker net onder het maaiveld te storten en om hierop een ringfundering van betonbanden te plaatsen. Op elke funderingskoker twee bandjes laten aansluiten. Zo kom je met die banden mooi de hoogte in en blijft het hout bovenop die betonband mooi boven het maaiveld. De bandjes zet ik buitenom dicht met aarde en binnenin het vierkant een laag geel zand en tegels.

Ik zag ook de instortankers waarmee je direct met hout verder kunt, maar dan moet je alsnog de onderste rand dichtmaken en zandbed en bandjes plaatsen. Dat leek me dubbel en niet meteen voordeel te hebben.

Wat denken jullie wat de beste optie is, tips, adviezen? Bedankt!

Bijgevoegd een foto van de plek van de schuur en één foto van een schuurtje die ik ergens tegenkwam op pvc buizen waarbij je ziet dat je dan de rand alsnog moet afwerken.

20240310_125332.jpg 20240315_121652.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je moet toch vorstvrij funderen, dus een strokenfundering op 70cm is dan veel beter dan een paar poeren. Dat verdeelt immers het gewicht over een veel groter oppervlakte.
 

Eenkhoorn

  • #3
Bedankt voor jouw reactie! Maar rondom tot 70cm uitgraven is een beste onderneming voor in feite enkel vier houten wanden met een dakje.. heeft mijn idee geen kans van slagen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
4x11m is niet bepaald een klein schuurtje. Dus een beetje goede basis is aan te raden. Je kan een kraantje huren als je het niet met de hand wilt uitgraven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu