Schok tussen gasfornuis en gootsteen

Michiel D

 • #1
Hallo,

Toen ik zonet een hand op het fornuis hield en een hand in de gootsteen terwijl er water uit de kraan kwam, kreeg ik een forse elektrische schok. Hoe kan dit en is dit gevaarlijk? Hoe zou ik dit moeten verhelpen?

Dank!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Dat is levensgevaarlijk (of in elk geval, kan het zijn), je had wel dood kunnen zijn. Herhaal dat alsjeblieft niet (bijv. voor test).

Dat kan haast niet anders betekenen, dan dat één van de twee niet geaard is en (gedeeltelijk) in verbinding staat met 230 V.
Een voorbeeld is een niet aangesloten aarde in de het stopcontact van het fornuis. terwijl het netfilter verbinding geeft met de 230V. Maar als er een defect aan het toestel is, zou er de volle 230 V op kunnen staan.

Andersom kan ook: het fornuis (of oven elektrisch, rest gas of gaskookplaat met elektrische ontstekening) kan goed geaard zijn, maar door een fout (bijv. in een boiler in het aanrechtkastje) staat de gootsteen onder spanning.

Haal er een elektro-installateur bij of een kennis met verstand van zaken en laat hem bij beide opstellingen metingen van de spanningen t.o.v. een punt doen, waar een correcte aarding aanwezig is. En wat hij verder noodzakelijk acht om het risico op te heffen.

Er bestaat ook nog zoiets als statische elektriciteit, maar dan hoef je maar één geaard object aan te raken en dan heb je eenmalig een schok(je). Ik kan me haast niet voorstellen, dat daar in dit geval sprake van is.

Edit: tekstcorrectie (opject -> object)
 
Laatst bewerkt:

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #3
Statische elektriciteit kan makkelijk 8KV ontlading geven en via je vinger een forse vonkoverslag geven die echt wel pikt. Wat kees zegt klopt wel, en je zou even je net spanningsvrij kunnen maken en controleren of alles goed geaard is. Maar ik kreeg laatst ook een flinke opsodemieter via mn kraan omdat de leiding aan aarde hangt. Ik sluit niet uit dat het gewoon ESD was. Ontstoringscondensatoren kunnen flinke petsen geven wel als ze niet goed aan geaard zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Het probleem is echter, dat we niet weten of @Michiel D in staat is om te controleren of de aarde in orde is.
Als hij dat had gekund, had hij waarschijnlijk de vraag hier niet geplaatst...
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #5
Nee daar heb je denk ik gelijk in.
 

Michiel D

 • #6
Wat Kees zegt over het controleren van de aarde klopt. Dit wordt de vakman bellen denk ik. Onlangs is de gasaansluiting op het gasfornuis vervangen, mogelijk is daar iets niet goed gegaan bij het aansluiten van de stroom (ik neem aan dat er voor de vonken ook stroom op zit).

Veel dank voor jullie inzichten!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Michiel D schreef:
Dit wordt de vakman bellen denk ik.
Lijkt me een goed idee. Zou je naderhand nog even willen vertellen, wat het nu eigenlijk was?
Voorzover je daar mededeling over krijgt van de betreffende vakman natuurlijk.
 

Michiel D

 • #8
Uiteraard!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #9
Ook maar even niet douche.
Als de gasslang vervangen is naar een rvs gasslang welke geleidend is dan staat er wellicht spanning over alle geleidende leidingen welke op de aardedraad staan aangesloten.
Met een simpele spanningzoeker van een euro kan je vaak al zien of er spanning op staat deze licht al op bij 12 volt wisselspanning.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #10
Wat was uiteindelijk de oorzaak?
 

Michiel D

 • #11
De elektricien net over de vloer gehad. Het bleek dat de zekeringkast niet was geaard, waardoor er 128 volt verschil ontstond tussen fornuis en de aardlek, als ik het goed zeg. Waarschijnlijk niet aangelegd door een professional, zei hij erbij. Kees had het dus bij het rechte eind. Nogmaals dank voor jullie hulp!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #12
Dat was dan inderdaad echt een levensgevaarlijke situatie. Goed dat je er een vakman bij hebt gehaald en fijn dat hij het euvel heeft kunnen traceren!

En bedankt voor de terugmelding. :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu