Schimmel op balk in badkamer - behandelen?

Ndesch

  • #1
Bezig met afbraak van de badkamer, voor heropbouw. In de oude badkamer waren de voegen van wat tegels gebarsten. Bij weghalen van die tegels lijkt er, daarachter, zwarte schimmel op de houten draagbalk van het dak te staan. Het probleem wordt verholpen; wordt met de nieuwe badkamer opnieuw bezet en getegeld.

Maar kan ik iets doen om dit proper te maken of te behandelen vooraleer ik isoleer en verder werk? Water met soda kristallen en opschuren?

20230519_145853.jpg
 

Ndesch

  • #2
Ik reageer zelf even, nu ik het antwoord vond, voor toekomstige lezers.

Als er geen houtrot is (dat de draagkracht van constructiehout aantast), wat je na kan kijken door met een hamer voorzichtig te kloppen - test: klinkt hol bij houtrot - dan is er geen probleem. Hout doodt schimmels namelijk zelf in een droge omgeving. Dus; oorzaak verhelpen, en hout laten drogen. Je kan ook de schimmels zelf even bestrijden door pure natuurazijn of verdunde sodakristallen te gebruiken, en na te spoelen met water.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Bij het opnieuw tegelen gebruik maken van een flexibele voegmiddel.
Ook door een haarscheurtje gaat water en dat zorgt ervoor dat het hout gaat schimmelen en uiteindelijk rotten.
Het hout voor het tegelen insmeren met beits helpt ook al flink, beter is om over het hout eerst een laag vochtbestendig gips aan te brengen.
 

Charel

  • #4
Ik zou er eerst en vooral voor zorgen dat de oorzaak van die schimmelvorming wordt weggenomen.
Volgens mij is het houtwerk achter de afwerking voortdurend vochtig geweest doordat waterdamp vanuit de badkamer is kunnen doordringen tot de koude achtergelegen constructie om daarop te condenseren.
Wellicht was er geen isolatie voorzien, geen dampscherm en onvoldoende ventilatie.
Dus isoleren , dampscherm voorzien en zorgen voor een goede liefst permanente ventilatie. Zo niet kan een renovatie zoals boter aan de galg zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Ndesch

Ndesch

  • #5
Schimmel kunnen verwijderen met natuurazijn en naspoelen, en balken te laten drogen. Houtrot op een geïsoleerde plek weggehaald. Daarna isolatiewol geplaatst.

Correct, Charel; waterdamp door barsten in voegen en inderdaad geen ventilatie in badkamer.

Bij renovatie worden er nu twee ventilatoren gestoken: eentje in douche (12V) en een 125 mm buisventilator (in de rookafvoer van een inmiddels verwijderde gaswandketel). Ik laat de stukadoor weten dat er een vochtprobleem was, en dan aan hem, Gerrit, om de correcte materialen te gebruiken.

Bedankt aan alletwee voor de feedback!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
de wand zal toch dampdicht moeten worden opgebouwd aan de binnenkant en dampopen aan de buitenkant, het is dus waarschijnlijk niet zo simpel als gips plaat vervangen en een beetje rondspuiten met azijn oid
 

Charel

  • #7
Ndesch schreef:
Ik laat de stukadoor weten dat er een vochtprobleem was, en dan aan hem, Gerrit, om de correcte materialen te gebruiken.
Het is aan de stukadoor om ervoor te zorgen dat de bepleistering of gipsbeplating volgens de regels wordt gedaan.
Maar je mag van zo iemand niet zonder meer verwachten dat hij ook perfect weet hoe de rest moet worden opgebouwd qua isolatie en dampscherm.
Ik denk dan toch dat het aan jou is of aan iemand met kennis van dat soort zaken om er voor te zorgen dat de juiste materialen in de juiste volgorde en op de juiste manier worden aangebracht.
 
  • Like
Waarderingen: Wgb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu