Hallo Stephan,
Volgens mij zijn we het voornamelijk eens :-)
De 200u die ik aangaf zal in de meeste omstandigheden zeker over een groot oppervlak niet volledig doorharden. Maar in smalle stroken rond de kanten ligt dit al iets anders, en ik geef ook al aan: min-of-meer volledig.
Ik ben me zeer bewust van de problemen met de verwerking van de nieuwe VOC 2010 lakken - vooral omdat ik er nu al een aardige tijd vrijwel volledig mee werk.
Het punt dat ik probeer te benadrukken is dat het aanhouden van de aangegeven laagdikte niet altijd zo eenvoudig is, en er in de praktijk dus onwillekeurig wel wat meer kan worden opgebracht op bepaalde plekken. Ik zou het fantastisch vinden als ik consequent 60u kon opbrengen, ongeacht de omstandigheden ( ondergrond, laktype, temperatuur, luchtvochtigheid,applicatiemethode, etc., etc ) maar in de praktijk kan ik dat niet.
Dat een schilder niet zo maar door kan blijven schilderen is duidelijk. Ik ben het ook met je eens dat de verflaag vaak al faalt voordat er een al te grote laagdikte is gevormd. Maar juist aan de sluitzijden is dat vaak niet het geval, omdat daar minder weerinvloeden gelden, en ik wil geen Euro geven voor iedere klusser, aannemer of zelfs schilder die bij het kaalhalen van draaiende delen de sluitzijden toch net iets minder aandacht geeft - uiteindelijk is de hechting daar vaak nog heel behoorlijk, en een goed hechtende laklaag is nog steeds een prima ondergrond.
Inderdaad: te lichte scharnieren - maar bij wat ik vaak zie zouden ze vaak toch hebben voldaan als ze niet door klemmen op de scharnierzijde langzamerhand uit verband waren gedrukt.
Ik kijk niet raar op van 1 tot 1,5% breedtegroei ( door werking ) van een raam- of kozijndeel dat grotendeels in het weer is gesitueerd. Bij een raam met 6cm brede stijlen, is dat al 1,2 tot 1,8 mm. En dan ben ik de kozijnstijlen voor het gemak nog vergeten. Dus 3mm speling aan de sluitzijde is niet overdreven veel, vooral niet als de 1- 1,5 mm aan de scharnierzijde al grotendeels overbrugd is met laklagen.....
Vr. gr.
Job