Scheuren muur en verzakking kapconstructie.

Djlorenzo12

  • #1
Beste,

Ik ben op zoek naar wat tips betreffende mijn koophuis waar ik nu ongeveer 2 jaar in woon. Het huis is zon 50/55 jaar oud en is een vrij standaard rijtjes huis. Toen ik het kocht zat er boven in de slaapkamer in het stucwerk een dunne scheur, dit is opgevult en afgewerkt. Daarna is er een vrij significante verbouwing geweest met muurdoorbraak in keuken en plaatsing vaste trap naar zolder. Werkzaamheden zelf uitgevoerd, wel met vergunning en constructieberekening etc.

Nu zijn er recentelijk op meerdere plekken scheuren te zien in afwerking, kitranden en stucwerk etc. Dit vooral aan de achterkant van het huis, maar ook rondom de nieuwe vaste trap. Een deel hier van verwacht ik wel ivm krimping en zetting van materialen maar bij nadere inspectie lijkt de kapconstructie van het dak niet helemaal meer 100%.


Dit is een situatie foto van de zolder.
De woning is ex-woningbouw en is door de beheerder ooit geïsoleerd aan de binnenkant.


Het viel op dat dit spanijzer los zat, en verschoven lijkt te zijn.

Ook zit er bovenaan de constructie een flinke kier en is de houten balk ingescheurd wat lijkt te wijzen op een kracht die naar beneden is gericht.


Heeft iemand ervaring met het herstellen/stabiliseren van deze situatie? Mijn idee was het plaatsen van spijkerplaten op de houtverbindingen en in de nok de balken te vervangen door driehoeken van 18mm multiplex.

Maar mijn vraag is, of het nodig/wijsheid is om eerst de bestaande constructie terug in originele vorm te trekken en de kieren te dichten. Gezien de aansluiting van het purschuim is de situatie al zeker 2 jaar zo maar ik wil graag verdere verzakking voorkomen.

Alvast bedankt voor jullie input.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Die spanijzers zitten bijna altijd los ten gevolge van krimp van het hout.
Zo'n spantbeen krimpt wel een paar mm.
Dat is tevens de reden dat de verbinding boven open staat.
Niet proberen het spant terug te trekken.
Het spant is niet de oorzaak van de scheurvorming.
 

Djlorenzo12

  • #3
Rola, bedankt voor je reactie. Dat van de krimp verwacht ik ook ja, het lijkt alsof de situatie al lang zo is geweest. Ik vind het vreemd dat er plotseling zoveel scheurtjes in huis ontstaan, dit kan ook komen door de lange periode van droog weer op het moment.

Voorbeelden van scheurvorming:
Rondom de afwerking het kunststof kozijn, wat toch vrij vorm vast zou moeten zijn.


Onder het houten kozijn in de slaapkamer, en boven het kozijn zit over de breedte een haarscheur in het stucwerk.


Als het blijft bij wat zettings/drogings scheurtjes in de afwerking dan kan ik er wel mee leven maar ik voorkom graag verslechtering. Heeft het nog nut om zon driehoek te timmeren in de nok ter vervangen van die balk?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Scheurvorming rondom het kunststof kozijn is krimp.

In het spant zit geen zichtbare beweging, als de spijkerplaat aan de andere kant nog goed is, zou ik er niets aan doen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zie geen bijzonderheden hier. Spanten lekker zo laten (er is geen probleem). En de kieren / scheurtjes bij stucwerk opvullen met kit. Aandachtspunt voor de volgende keer: hoeken altijd loshouden / lossnijden en afkitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu