Scheuren in sierpleister

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wie heeft er nog meer slechte ervaringen met sierpleister op de bovenverdieping van een vrijstaand jaren 30 woning?

Wij hebben voor boven sierpleister gekozing in onze vrijstaande jaren 30 woning. Nu krijgen we her en der scheuren in het sierpleister (ondanks het gebruik van gaasband). Het is een volledig houten kap contructie met binnen betimmering.

Scheuren bevinden zich voornamelijk tegen de houten balken aan maar ook op sommige punten zomaar in het midden van een wand. Hoe kunnen we deze scheuren het beste wegwerken?
 
Paar vragen:
  1. Heb je dat sierpleister zelf aangebracht of heb je dat laten doen.
  2. Is de ondergrond overal hout?
  3. Is de ondergrond voorbewerkt met een primer of voorstrijk en zo ja welke?
  4. Is er over dat gaasband zonder meer over de hoek heen "gesierpleisterd" zonder rekening te houden met het werken van het hout?
  5. Welke sierpleister is er gebruikt?
 
1. Sierpleister hebben we laten aanbrengen (niet door een bedrijf, maar 'zwart')
2. De ondergrond is voor zover ik weet overal hout (zat eerst behang op. Dat hebben we er eerst afgehaald.).
3. De ondergrond is overal eerst voorbehandeld met Gamma voorstrijk.
4. Wat bedoel je precies met over de hoek? Gaasband is overal over de naden van het hout heen geplakt
5. Gebruikte sierpleister is van de gamma.
 
Ik vrees toch dat hier niet veel aan te doen is. Met name in de hoeken had in elk geval niet doorgepleiserd mogen worden, maar een voeg met een elastische kit gebruikt moeten worden!

Hout is een levend product dat bij temperatuursverschillen uitzet of krimpt. Dat kun je niet tegen houden. Daarom zal de pleister onherroepelijk weer gaan scheuren, ook als het weer dichtgesmeerd zou worden.

Daarbij komt dat een sierpleister in principe helemaal niet bedoeld is voor een houten ondergrond. En ook de voorstrijk is daar niet geschikt voor.
Uit de gebruiksaanwijzing van een voorstrijk voor sierpleister (ander merk, Gamma heeft zijn gebruiksaanwijzing niet op Internet):
Op schone, droge ondergronden van steen, beton, stucwerk, gipsplaten, etc. Ook als deze ondergronden zijn behandeld met muurverf, latex e.d.

Eigenlijk is voor deze toepassing gewoon een verkeerd product gekozen, beter was het geweest eerst de wanden te bekleden met gipsplaten (naden zichtbaar) of stucplaten (naden weg te werken). En zelfs dan is het de vraag of de zaak niet zo gaat werken dat er tóch weer scheurtjes ontstaan!
 
ok...duidelijk antwoord. Was er al een beetje bang voor. Zeker als het hard waait dan hoor je het gewoon "kraken", omdat het hout is. En als het kraakt dan beweegt het.
 
Zal inderdaad lastig zijn om terug te draaien.

Misschien kun je degene die het heeft gedaan er op aanspreken, (bijna) iedereen weet dat gips en hout niet echt samen gaan.

Zit het er al lang op, zo ja zal het waarschijnlijk bij scheuren blijven. Deze kun je met overschilderbare kit vullen en weer sauzen.

Zit het er nog maar net op dan vrees ik dat het gips er binnen de kortste keren vanaf zal vallen. Misschien is het raadzaam om alsnog gipsplaten of stuckplaten er op te zetten. Als je dan nog kiest voor isolatie ben je helemaal verstandig bezig :idea:
 
Als je dan nog kiest voor isolatie ben je helemaal verstandig bezig
Ja, isoleren, maar uitsluitend indien er aan de buitenzijde van het dak niet geïsoleerd is en geen bitumen of andere afsluitende laag (onder de pannen) zit.

Anders krijg je geheid problemen met condensvocht, en zul je daar ventilerende maatregelen voor moeten nemen, als het in jouw situatie al kan!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan