Scheuren in Betonnen Muur (foto's)

Scheuren

 • #1
Ik heb onlangs een aantal scheuren geconstateerd in betonnen muren. Het betreft hier een tussenwoning waar een aantal jaren geleden een extra verdieping op is geplaatst.

Deze opbouw is niet zo maar gedaan door een beunhaas, maar een bedrijf. Er zijn berekeningen en tekeningen gemaakt en ging er daarom vanuit dat ik geen problemen zou tegenkomen.

Na het afsteken van de oude stuclaag, kwam ik scheuren tegen waarvan ik nogal schrok en vroeg me af of dit een probleem is of niet.

Zo ver ik kan zien gaan de scheuren van beneden naar boven, van begane grond door naar het plafond van de 1e verdieping. Daar stop het beton en gaat over in de opbouw gemaakt van een gemetselde muur van klakzand bakstenen.

De scheuren in de Oost en West wand van de woonkamer zitten precies in het midden van de woning. Het huis lijkt/is daar door het midden gebroken. Overigens is niets te zien in de vloeren dan wel plafond. Zoals je kunt zien op de foto's zijn beide scheuren exact hetzelfde, maar dan gespiegeld.

De scheur in de hal loopt mogelijk ook door naar boven, maar kan dat niet zien omdat daar de badkamer boven zit en die is betegeld. Ook daar zijn geen scheuren te zien. Ook niet in de voeg.

Scheur in de Oost wand van de woonkamer loop mogelijk ook door naar het plafond van de 1e verdieping, maar er staat daar een muurtje haaks op de betonnen wand en ik vermoed dat de scheur precies daar zit waar het wandje staat. Het wandje is van gipsblokken, maar de onderste blokken zijn gebroken. Blijkbaar staat/stond daar veel kracht/spanning op.

En zijn nog meer scheuren te zien in zo'n beetje alle binnenwanden. Sommige gipsblokken zijn gewoon gebroken. Andere niet, maar dan volgt de scheur de naad tussen de verlijmde blokken.

Ik heb hier en daar op internet gelezen dat het vaker voorkomt en je daar geen zorgen over hoeft te maken, maar ja.. toch post ik het bericht omdat ik twijfel en het (mogelijk) een interessante en leerzame discussie oplevert.WAND OOST (Woonkamer) (Begane Grond)WAND WEST (Woonkamer) (Begane Grond)WAND WEST (Slaapkamer) (1e Verdieping)WAND WEST (Hal) (Begane Grond)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Wat is concreet de (klus-)vraag?
 

Scheuren

 • #3
Kees schreef:
Wat is concreet de (klus-)vraag?
Hahaha.. tja.. veel woorden maar geen duidelijke vraag.

Ik vraag me dus af of dit problematisch is of niet?

Zo ja, is er een instortingsgevaar of niet? Hoe kan ik dit oplossen. Kun je dat überhaupt oplossen?

Wat moet ik doen om deze scheuren weg te werken? Beetje uithakken en dan stucpleister erover met stucgaas? Of eerst flexibele kit, dan stucpleister met stucgaas... of helemaal niet uithakken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Laat een bouwkundige er even naar kijken, dit is op afstand niet te beoordelen.
 

Scheuren

 • #5
Heeft niemand anders hiermee ervaring?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #6
Vast wel, maar van achter een scherm is er geen zinnig woord over te zeggen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
Niet op afstand te beoordelen, dit kan liggen tussen krimpscheuren uit de bouwfase zijn tot een groot probleem in de fundering. Ter plaatse laten beoordelen door bijvoorbeeld een bouwpatholoog of een constructeur en zorgen voor het complete constructieve dossier. Dat laatste is te verkrijgen bij de gemeente.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
Ajeto schreef:
Na het afsteken van de oude stuclaag, kwam ik scheuren tegen
Je hebt alleen het stukwerk weggestoken ter plaatse van de scheur? Was de scheur door het stukwerk heen zichtbaar?

Ze lopen flink ver door. Als er nog beweging in zit, zou ik er zeker iemand bijhalen.
 

Scheuren

 • #9
IJkenhout schreef:
Je hebt alleen het stukwerk weggestoken ter plaatse van de scheur? Was de scheur door het stukwerk heen zichtbaar?
Er zat over de hele muur een laag Spachtelputz. Die zat op de meeste plekken erg los. Dus op het eerste gezicht zag ik geen scheuren. Ik ben toen verder gaan zoeken en zag uiteindelijk op bepaalde plekken hele kleine haarscheurtjes in de Spachtelputz.

Ik heb toen daar het Spachtelputz verwijderd en toen bleek er een grotere scheur te zitten dan ik eerst had verwacht. Vooral de lengte, omdat uiteindelijk blijkt dat de scheuren van beneden, helemaal naar boven lopen.

Om een beter beeld te krijgen van de scheuren heb ik ter plekke van de scheuren, de stuclaag van 3-5 mm (vermoedelijk Roodband of MP75) ook verwijderd. Dit is de reden dat je op de foto die kale stroken ziet.

In eerste instantie dacht ik dat het geen probleem was. Ik wilde namelijk de stroken in smeren met voorstrijk voor beton en stucgaas erop te doen en weer vlak smeren... maar ja, toen dacht ik dat het verstandiger was om een vraag plaatsen op dit forum.

Ik vermoed zelf dat de scheuren er zitten sinds ze de opbouw op het huis hebben geplaatst. De vorige bewoners hebben er, naar mijn weten, nooit iets van gemerkt. Ze hebben wel later Spachtelputz door het hele huis aangebracht.. mogelijk om de scheuren door het hele huis, weg te werken. Alhoewel er op ter plekke van de scheuren in het beton weer geen stucgaas zat. Ik weet dus niet exact wanneer wat gedaan is, maar denk wel dat de opbouw en het extra gewicht op het beton, hoofdverdachte is van deze scheuren.
 

Scheuren

 • #10
Ik ben vandaag onder de vloer geweest en ik heb geen scheuren gevonden in de funderingsbalken. Het lijkt dus alleen in de muren te zitten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #11
Toch maar even een deskundige erbij halen. :wink:

Overleg met hem of kunsthars injectie mogelijk is.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #12
Ajeto schreef:
Ik heb onlangs een aantal scheuren geconstateerd in betonnen muren. Het betreft hier een tussenwoning
Is de scheur bij de buren ook zichtbaar?
Hoe is de opbouw van de woningscheidende muur? massieve betonwand of ankerloze spouwmuur, prefab wand?
 

Rleito

 • #13
Dag Ajeto,

Ik heb nu ook hetzelfde probleem. Wat heb jij uiteindelijk gedaan?
 

Scheuren

 • #14
Ik heb de scheuren met een diamant schijf bewerkt en een V gleuf erin geslepen van zo;n 1 cm tot 1,5 cm diep.

Ik heb daarna het beton ingesmeerd 2 lagen beton voorstrijk or beton-hechter (roze) erop gesmeerd. Let daarbij vooral op dat je lekker veel korrels erop smeert en het oppervlak lekker stroef/ruw wordt.

Daarna 1 laag stuc-gaas erover waarbij de draden verticaal/horizontaal liggen.

Daarna 1 laag stuc-gaas erover waarbij de draden diagonaal liggen.

Daarna pleister erover gesmeerd. Tot dus ver heb ik nog geen scheuren meer gezien.
 

Rleito

 • #15
Dankjewel Ajeto
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu