Scheuren gipsplaat naden herstellen

Sandor93

  • #1
Mijn plafond in de woonkamer (circa 36 m2) bestaat uit gisplaten met spachtel. Het plafond is aan een opknapbeurt toe vanwege 1) het verwijderen van een tussenmuur en een schouw en 2) dunne scheuren op de naden van de gipsplaten.

Ik ben voornemens het plafond glad te maken met Knauff stucpasta. Daarvoor wil ik de scheuren op de naden herstellen. Om er achter te komen welke gipsplaten zijn gebruikt (RK/AK) heb ik wat stuc weggekrabt (foto). Het gaat om AK platen. Onder het weggekrabte stuc trof ik gaasband aan. Mijn vraag is nu hoe ik de scheuren het best kan herstellen.

Is het nodig om de scheuren uit te krabben? Zo ja, hoeveel zou ik moeten uitkrabben?

En vervolgens dan opvullen met gipsplaatvuller? Met eventueel nog een gaasband als dat wegvalt door de later aan te brengen stuc(pasta)?

2D5FFC56-4AC3-4128-877A-9728FDDC456D.jpeg 4BB18CFD-87A4-4293-AA29-F0A010366253.jpeg E21ED437-848E-4F6C-8E9C-333A8A92BF73.jpeg
 

Sandor93

  • #2
Niemand tips?
ik heb al veel gezocht op het internet en het forum, maar een concreet antwoord op het uitkrabben kon ik helaas niet vinden ..
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je zal eerst de oorzaak moeten vinden.
Is dat pech, verkeerd aangebracht gaasband is zit het dieper en zitten deze twee gipsplaten misschien zelfs nauwelijks aan elkaar vast?
Het verwijderen van een tussenmuur en een schouw zal er vast iets mee te maken hebben, dus nu gewoon verder met de naden.

Ik zou het gaasband eruit slopen.
nieuwe gaasband erin met de beste vuller die je kan vinden, ik denk zoiets als uniflott (het poeder niet kant en klaar), dat ook zonder voegband en op kopse kant te gebruiken is.
Hoeft allemaal niet netjes, zolang er maar niks uitsteekt (kan je wegschuren) want je gaat het hele plafond toch nog doen.
 

Sandor93

  • #4
Dank Jack!
 

Sandor93

  • #5
Inmiddels alle latex verf van het plafond kunnen halen (kon ik er makkelijk afschrapen) en de naden verder uitgekrabt. Blijkt toch dat het RK gipsplaten gaat.
Ket het oude gaasband kon ik het stuc vrij makkelijk eraf trekken (zie foto)

Maar nu vraag ik mij af hoe verder. De toplaag van het stuc is iets zanderig. Wat is nu de juiste volgorde?
Ik denk nu aan onderstaande:
1. Eerst de naad tussen de gipsplaten opvullen met Uniflott.
2. Gaasband bevestigen
3. Gaasband en stuc voorstrijken
4. Naden verder opvullen met Uniflott
5. Afwerken met stucpasta

Kan iemand mij vertellen of dit the way to go is?

NB: heeft het nog zin om twee lagen gaasband te gebruiken? Of is dat echt overdreven? Wil gewoon niet dat het scheurt na al deze moeite

34BE8533-BDC0-4AA5-B8B9-6BF45FF3CC3C.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Weet je zeker dat er niet teveel beweging in het plafond zit. Scheuren ontstaan door beweging. Bijvoorbeeld en te lichten balken gebruikt of door warm en koud worden van materialen die toch teveel kunnen bewegen.
 

Sandor93

  • #7
Het is gewoon een heel oud huis/appartement, in de huidige vorm minstens 100 jaa. In de balken onder de vloer troffen we zelfs nog handgemaakte spijkers aan. Uiteraard zal het gipsplatond niet zo oud zijn, maar ik vermoed gewoon dat de tijd zijn tol heeft gehad. Scheuren waren ook heel dun trouwens en liepen voor mijn gevoel niet diep het stuc in.

Zit nu vooral met de vraag of ik gaasband moet voorstrijken en of ik de naden voor het plaatsen van gipsband iets moet vullen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu