Scheur in asfalt papier en aansluiting dakbeschot en dakgoot

RMO

  • #1
Hallo,

Ik heb een 3 tal vragen.

Scheuren asfaltpapier
In het dakbeschot, bestaande uit houtwol cementplaten waarop aan de buitenzijde hiervan direct asfalt- / bitumenpapier zit, zitten op diverse plekken scheuren.

Hoe kan ik dit het beste vanuit binnen repareren, zonder dat dit gevolgen heeft voor de houtconstructie in de toekomst? Gewoon met pur of is kit een beter alternatief betreft de breedte tussen de panlatten.
Ik wil dit in voorzorg overal dan gaan doen.

Foto bijgevoegd, waarbij het witte streepje daglicht is en dus tegen de onderkant van de dakpannen aankijkt.



De scheuren zitten voornamelijk tussen de 2 panlatten, waarbij ik vermoedt dat dit is gekomen door ouderdom van het papier en de wind die vrij baan heeft onder de dakpannen.
Huis komt uit 1973.

Isoleren dakbeschot m.b.t. asfalt-/ bitumenpaier
Kan ik vervolgens direct tegen het dakbeschot glaswol, zonder ventilatieruimte plaatsen en afwerken met een klimaatfolie i.v.m. dat er aan de buitenzijde al een damp dichte laag is aangebracht (asfalt-/ bitumenpapier)?
Want als ik het goed heb begrepen is asfalt-/ bitumenpapier dampdicht en moet ik daarom aan de binnenzijde met een klimaatfolie werken.

Kieren aansluiting tussen vloer en dakbeschot
Tot slot heb ik bij de aansluiting tussen dakbeschot en vloer relatief grootte kieren zitten. Hierdoor kan ik van binnenuit in de dakgoot kijken.



Dit wil ik graag definitief oplossen zonder dat ook daar de constructie wordt aangetast in de toekomst i.v.m. eventueel vocht wat op kan spatten vanuit dakgoot of iets dergelijks.

Kan ik dat met pir platen doen of met pur volstoppen. Of is is glaswol ook voldoende en als ik dat kan toepassen eerst een een klimaatfolie aanbrengen om de isolatie te beschermen tegen op spattend water.
Heb nu tijdelijk even glaswol er neergelegd tegen de tocht.

Ik hoop dat dit helder beeld geeft waar ik wat aan wil gaan doen en wat de beste manier is en mocht het niet duidelijk zijn dan hoor ik dit graag.

Met vriendelijke groet,
Rene Mol
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Aan de binnenkant het beste kitten om het luchtdicht te maken. Zorg wel dat de zolder geventileerd wordt.

Achter de kit kan je (eerst) opvullen met isolatiemateriaal. Welk maakt in principe niet zoveel uit. Vaak werkt pur wel makkelijk om holtes te vullen.
 

RMO

  • #3
Dank voor je reactie.

Dus even voor mij beleving de naden tussen de panlatten afkitten voor het isoleren en vervolgens de zolder gewoon isoleren met glaswol en dan klimaatfolie aanbrengen.

Of bedoel je na het isoleren het lucht dichtmaken bij het aanbrengen van klimaatfolie en voor die tijd de naden tussen de panlatten zo te laten als het is?

De opening tussen vloer en dakbeschot kan ik gewoon vullen met pur als ik het goed begrijp.

Alvast bedankt voor de moeite.

Groeten Rene
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu