Schelpen in de kruipruimte

Malena

  • #1
Hallo iedereen,

De kruipruimte onder mijn huis is vochtig. Er staan plasjes water in. De bovenkant van de kruipruimte is wel geïsoleerd. Er is me verteld dat de leidingen er aangetast uit beginnen te zien. De kruipruimte is ongeveer 50 cm hoog. In huis hebben wel weleens last van vocht, met name in de winter. Het huis is 20 jaar oud en wel goed geïsoleerd, bijna te goed.

Advies: schelpen, een laag van ca. 20 cm.

Vraag: zijn schelpen sowieso een goed idee, of moet ik zaak eerst beter onderzoeken?

Helpen schelpen tegen vocht in huis? (In de lucht)

Kun je schelpen gewoon op de bodem van de kruipruimte verdelen, of moet er eerst een laag van ander materiaal onder?

Is het een alternatief voor plastic om plastic neer te leggen en dat op zijn plaats te houden met lossen stenen?

Alvast bedankt voor de moeite!

Groetjes, Malena
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De bovenkant van de kruipruimte is wel geïsoleerd, is dat de onderkant van de vloer of de bovenkant van de vloer ?
 

Kacheltje

  • #3
Schelpen helpen de kruipruimte droger te houden.

Schelpen helpen ook de woning droger te houden als het vocht de woning kan binnenkomen door kieren en gaten. Kanttekening wel is dat dat meer voor de mildere perioden van het jaar geldt.
Echt vochtproblemen in de woning in de winter heeft meestal een andere oorzaak. Wat zijn die vochtproblemen?

Schelpen kunnen zo op de bodem.

Met dik plastic hou je ook vocht tegen als het vocht uit een vochtige bodem komt. Vocht door woonvocht zal je daar niet mee verhelpen en kans is dan dat het plastic nat wordt door condensatie. Probleem is dan vaak gebrekkige of geen ventilatie van de kruipruimte.
 

Malena

  • #4
Dag Jan, het plafond van de kruipruimte in bedekt met een laag piepschuim van ongeveer 3 a 4 cm dik. Op de begane grond ligt een van hout op beton. Tussen beton en hout ligt bij mijn weten ook een tussenlaag.

Groetjes, Malena
 

Malena

  • #5
Dag Kacheltje,

het vocht komt vermoedelijk ook door gebrekkige ventilatie en de afwezigheid van een droogtrommel. Dan moet je je was in huis drogen. Ik vroeg of die schelpen nuttig zouden zijn omdat ik zie dat er schimmel is in huis en dat het hout van de vloer begint te werken.

Inmiddels heb ik een droogtrommel, maar ik zie nog steeds de gevolgen van vocht overal.

Groetjes, Malena
 

Kacheltje

  • #6
Schelpen helpen. :lol: Maar als je zegt dat de ventilatie gebrekkig is zal de woning zelf (te) vochtig blijven, ventileren is altijd een pré.

Naast ventilatie kunnen koudebruggen in de woning ook problemen geven net als optrekkend vocht.

Wellicht is het wel noodzakelijk dat er meer moet gebeuren en voor je wat er aan gaat besteden is toch eerst de problemen bij de bron aanpakken.
Vanaf hier kunnen we niet zeggen dat de kruipruimte het probleem is waarmee je het vochtprobleem oplost. Het helpt er wel aan mee het te verminderen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Het is zo te lezen bijna niet mogelijk dat zoveel vocht vanuit de kruipruimte naar boven komt.
Ik denk dat e.e.a. te maken heeft met te weinig ventilatie, isolatie en te weinig verwarmde ruimtes en eventueel optrekkend vocht.
Als het optrekkend vocht is kunt u dat zien aan vochtige plekken en/of zwarte plekken onderaan op de muren achter kasten etc.
Het drogen van wasgoed in de woning speelt ook mee, het beste is een droger met een afvoer naar buiten, een condensdroger geeft ook vocht af in de ruimte.
 

Kacheltje

  • #8
Dat lijkt toch net mijn voorgaande antwoord. :roll:
 

Malena

  • #9
Dag Jan en Kacheltje,

Dank je wel voor jullie hulp! Misschien is er ook sprake van optrekkend vocht, want die zwarte plakken achter kast en bankstel heb ik ook. Ik moet vermoedelijk verschillende bronnen van vocht wegnemen.

Bedankt voor alle feedback!

Malena
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als je de meubels een periode een flink eind van de muur zet of nog beter op een andere plaats moet je het verschil kunnen gaan zien tussen optrekkend vocht en een vochtig klimaat. Bij klimaat moeten die plekken verdwijnen of veranderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu