Schakelt een automaat alleen de fase of ook de nul?

Erik_w107

  • #1
Even een kort vraagje. Een automaat in de de meterkast die een groep beveiligt tegen overbelasting, schakelt deze alleen de fase of zowel de fase als de nul?

Ik vraag dit omdat in mijn meterkast automaten zitten die ieder 2 'wipcontactjes' hebben, die afzondelijk te bedienen zijn. Is dan één misschien voor de fase en de andere voor de nul?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgens mij schakelt een installatieautomaat in een installatiekast altijd de nul ook af, zelfs een fractie later dan de fase. Er bestaan wel installatieautomaten enkelpolig, zag ik in deze pdf(niet meer online), maar ik denk dat die alleen gebruikt worden in industriële besturingskasten e.d. In die pdf staan ook "normale" automaten.

Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat de fase en nul afzonderlijk afgeschakeld kunnen worden...

Heb je misschien alamats, combinatie van aardlek en overbelastingbeveiliging? Dan is 1 voor aan/uit en 1 voor test, lijkt me.
 

Erik_w107

  • #3
Kees, het is of je door mijn pc heen kijkt. Ik heb veel industriele onderdelen, waaronder veel installatieautomaten die maar een enkele aansluiting beveiligen. Je kan met een instelwieltje zelfs de afschakelstroom mee instellen. Ik zal ze maar niet in mijn meterkast inbouwen t.b.v. mijn vloerverwarming waar ik al meer over geschreven/gevraagd heb op dit forum.

Een foto zal helaas niet gaan aangezien mijn camera laatst gejat is. Ik zal ze zo goed mogelijk omschrijven (automaten in mijn meterkast).
Merk: Stotz BBC
Type: S161 L16A, Nr. 22 220~

Hendeltjes: rechts groen, links zwart. Groen overlapt zwart.
Als je groen 'uit' zet, dan gaat zwart automatisch mee. zwart kan je niet uit doen zonder dat groen mee gaat. Als ze uit staan, moet je eerst groen omhoog wippen. Dan pas kan je bij de zwarte, die je vervolgens op-wipt. Bij overbelasting gaan beide 'down'. Zegt dit je wat?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het zegt mij als zodanig niets, maar ik denk dat het inderdaad een soort aparte fase en nul schakeling is. Misschien een voorloper van de op deze pagina (niet meer beschikbaar) (downloads) genoemde schakelaars. Maar dan nu nog alleen één knop.

Wat je noemt, dat de ene knop alleen aan kan als de andere aan is, duidt er een beetje op dat dit inderdaad gewoon fase en nul is die afzonderlijk, maar gekoppeld geschakeld worden.

Het is in dat geval geen combinatie van aardlekschakelaar en overbelastingbeveiliging, zoals ik eerder suggereerde.

Het door jou genoemde model kon ik op de site van ABB niet vinden.
 

Ronald42

  • #5
De groene zijn de groepen beveiligt door de aarlekschakelaar. De witte zijn de zogenaamde directe groepen. De witte/groene hendeltjes schakelen de nul inderdaad dan gaat de fase (zwart) ook uit. Zou levensgevaarlijk kunnen zijn als dit niet gebeurde.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
In een oud boek op van Schotman, een inmiddels niet meer bestaand bedrijf, vond ik een Stotz automaat S261, die verdacht veel lijkt op wat jij beschrijft.



Lijkt dit er op?
 

Erik_w107

  • #7
Dat is een beetje verwarrend, Ronald. Mijn automaten hebben geen aardlekbeveiliging in zich (denk ik). Ik heb tenslotte 2 aparte aardlekschakelaars.

Overigens, bedoel je niet bruin i.p.v. zwart voor de fase? (ik twijfel want jij schrijft dat je Specialist Elektra bent)

... Zo op het oog lijkt de automaat op de foto er wel op. Hij laat echter een automaat zien waar bij maar één verbinding wordt beveiligd. Dan kan er nooit zowel de nul als de fase mee geschakeld worden. En toch heeft deze ook 2 wip-schakelaartjes.... Er blijft maar één ding over. Morgen haal ik de meterkast los en bekijk of de nul-aansluitingen 'door' de automaten gaan of allemaal met elkaar verbonden zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik denk dat Ronald het zwarte hendeltje bedoelt, niet de kleur van de draad.

Via email kreeg ik van Jacovrie een kopie uit een oud boek, waarin de S161, waarvoor mijn hartelijke dank.

Ik plaats het hieronder:

 

Ronald42

  • #9
Klusidee Kees schreef:
Ik denk dat Ronald het zwarte hendeltje bedoelt, niet de kleur van de draad.
Dat denk ik ook want we hadden het toch over automaten en niet over VD draad :roll: :wink:

Hier vind je een afbeelding van de nieuwere uitvoering, buiten de kast ziet hij er, af gezien van de tekst nog hetzelfde uit. De nul contacten liggen wat dieper daarom zijn ze op de afbeelding(en) niet te zien.

 

Erik_w107

  • #10
Ronald, vergeef me, ik ben maar een amateur. Ik ben erg blij dat deskundigen zoals jullie je kennis willen delen op dit forum.

Vanmorgen het front van de automatenkast los gehaald. En inderdaad, de automaten schakelen zowel de fase als de nul. 5 van de 6 automaten zijn van het merk Stoltz. De zesde van ABB en is het type waarvan Ronald de foto stuurde.

Ik heb weer wat geleerd. Bedankt heren!
 

Erik_w107

  • #11
Ik heb nog een aansluitende vraag nu ik mijn stoppenkast open heb gehad. Ik heb gelezen dat een groepenkast voor een woning minimaal 2 aardlekschakelaars/automaten dient te hebben.

Nu heb ik er maar één, maar dat is er wel één waar alle 3 de fases en de nul vanaf de hoofdschakelaar doorheen gaan om vervolgens per fase 2 groepen te bedienen.
 

Ronald42

  • #12
Erik_w107 schreef:
Ik heb nog een aansluitende vraag nu ik mijn stoppenkast open heb gehad. Ik heb gelezen dat een groepenkast voor een woning minimaal 2 aardlekschakelaars/automaten dient te hebben.

Nu heb ik er maar één, maar dat is er wel één waar alle 3 de fases en de nul vanaf de hoofdschakelaar doorheen gaan om vervolgens per fase 2 groepen te bedienen.
Zitten alle groepen achter deze ene aardlek?

Op 1 aardlek mogen max. 4 eindgroepen.

Dus in jouw geval omdat het al een wat oudere woning betreft moeten er 2 groepen buiten de aardlek om zitten.
 

Erik_w107

  • #13
Inderdaad, alle groepen zitten achter deze 3-voudige aardlekautomaat. Geldt de regel van maximaal 4 groepen per aardlekschakeleaar niet alleen voor enkelvoudige aardlekschakelaar/automaten?

Het is inderdaad een oude woning (1934) maar de elektra stamt zeker niet uit die tijd.
 

Ronald42

  • #14
Nope de regel geldt voor alle aardleks. Dan zou er eigenlijk toch iets gewijzigd moeten worden. Beste lijkt mij 2de aardlek plaatsen.
 

Erik_w107

  • #15
En deze tweede aardlekschakelaar dan plaatsen in één fase die ik los haal van de bestaande aardlekschakelaar?

Wat is eigenlijk de reden dat een aardlekschakelaar maximaal 4 groepen mag bedienen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
De reden is: Verlichting waarborgen. De regel vervalt ook als op een andere manier de verlichting gewaarborgd blijft (bv. noodverlichting)

Je kan gewoon een fase voor de aardlek nemen en deze aftakken naar de nieuwe.
 

Erik_w107

  • #17
Oke, dus met een kaarsstompje met een doosje lucifers op elke verdieping maakt dat ik met de bestaande aardlekschakelaar voldoe aan de regels ..... (grapje)

Ik kan me er idd ook wel wat bij voorstellen. Toen het verwarmingselement van mijn close-in boiler het begaf (fase/aarde sluiting), lag overal de stroom er af. En met een aanzienlijk aantal UPS-en (un-underbrakeable power supply) voor mijn servers in huis, die dus een alarm laten afgaan bij stroomuitval, verging mij het horen en zien. En voor dit laatste is dus een groep buiten de aardlek zodat ik nog wel kan zien. :lol:

.... ik heb een aardlekschakelaar nodig ... ik ga wel op zoek naar 2 stuks, zodat elke fase er een heeft.
 

Ronald42

  • #18
Laatst sprak ik een ex-klasgenoot, toevallig bij een cursus, ook hij was in de foute veronderstelling dat je achter een 3 fasen aardlek 12 groepen mocht zetten. Elke fase dus 4 groepen. dus je ziet ook bij installateurs gaat het weleens fout.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu