Scart 1 & scart 2

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik wil tijdens de verbouwing alle kabel in de muur wegwerken, waaronder die van de tv en recorder.

Aangezien ik niet van plan ben om iedere dag blue-ray films te bekijken, heb ik de keuze gemaakt om de recorder middels een scartkabel op de tv aan te sluiten. De kwalitet is dan (iets) minder, maar voor mij nog ruim voldoende.

Wat is alleen het verschil tussen scart 1 en scart 2?
 

Kaajee

  • #2
Van je TV bedoel je?
Dan ligt het dus aan je tv.....lijkt me logisch. Dus zonder TV type kunnen we daar weinig mee. Staat ook gewoon in de manual hoor.

Meestal zijn ze vrijwel gelijk. Meestal ondersteunen ze allebei composiet video (enkele video verbinding, meestal gele plug).
Dan ondersteund 1 van beide RGB en de andere vaak s-video, waarbij RGB de beste kwaliteit is.
Allebei hebben ze enkel stereo geluid.

Maar een SCART kabel wegwerken lijkt me meer werk/lastiger dan bijv. een HDMI kabel.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Maar er is geen verschil in kabel tussen scart1 en scart2? Dat zijn puur de aansluitingen op de tv die een nummer hebben? Het is dus niet zo dat scart2 beter is dan scart 1?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Zorg in ieder geval, dat je een goede afgeschermde scart kabel gebruikt, die volledig bezet is op alle pennetjes, en niet zo eentje van € 2,00 uit de gabbelbak bij de DHZ zaak.

Toch zou ik er ook een of twee hdmi kabel bij leggen.
Want het verschil tussen een scart aansluiting en hdmi, kun je wel degelijk zien, bij een hd tv.
Denk daarbij ook aan de toekomst, misschien wil je nog wel eens echte HD tv gaan bekijken via satelliet of kabel.
Er komen steeds meer kanalen bij, die in hd uitzenden.
En dat kan ik je zeker aanraden, want dat beeld ziet er gelikt uit.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
De tv komt in de slaapkamer te hangen. De recorder staat daar 7 meter bij vandaan. Een HDMI-kabel van 6 meter (die overweg kan met 100 Hz, enz.) kost 250 euro.

Het verschil tussen scart en HDMI heeft de verkoper mij in de winkel laten zien. Je ziet het wel (vanaf een blue-ray film), maar ik vind het verschil te klein om er zoveel geld aan uit te geven. Voor Nova en het journaal is scart ruim voldoende.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Dan zou ik toch eens een andere elektronica zaak opzoeken bert.

De kwaliteit van een HDMI kabel is vrij kritisch. De standaard garandeerd een werking tot 5 meter lengte. In de praktijk blijkt dat kabellengtes tot 10 meter probleemloos werken. Wordt de kabel langer, dan kunnen er problemen optreden met signaalverlies, afhankelijk van de kwaliteit van de kabel en de aangesloten apparatuur.

€250,- is echter van de zotte. Dat valt in de categorie van audioliefhebbers, die snoeren op pootjes zetten in de hoop op beter geluid. Voor €30 a €40 kun je al een prima bruikbare hdmi kabel aanschaffen van 10 meter lengte. Geschikt voor 1oo herz etc. is verkooppraat. Scartkabel in die lengte zal volledig bedraad ook niet goedkoop zijn.

Ik heb zelf ook een hdmi kabel liggen van 5 meter lengte voor mijn laptop, maar hdmi is echt veel beter dan scart. Ik zou het trouwens zo maken dat de kabel ook nog eens vernieuwd kan worden, voor je het weet is er weer een nieuwe standaard ingevoerd.
 

Kaajee

  • #7
BertPleizier schreef:
Maar er is geen verschil in kabel tussen scart1 en scart2? Dat zijn puur de aansluitingen op de tv die een nummer hebben? Het is dus niet zo dat scart2 beter is dan scart 1?
Dat kunnen wij niet weten, want (zoals reeds gezegd) wij weten niet welke tv het is! Dus kijk even in je manual of geef het type nr door.
In de regel zijn de SCART ingangen van een tv verdeeld zoals ik reeds schreef, maar zeker weten kan pas na het lezen van een manual!

En ik zou ook zeker een HDMI kabel leggen. Voor 10m hoeft die echt niet meer dan idd 2 of 3 tientjes te kosten (zelfde als een SCART kabel van die lengte). 100Hz over een HDMI kabel?? Als je dat zegt weet je (als verkoper) echt niet waar je over praat. Die 100Hz heeft niets te maken met de kabel of HDMI hooguit met de wijze waarop je TV met een signaal omgaat, maar niet over het transport van een (digitaal) signaal.
(leesvoer).

Maar als jij de gladde verkoop praatjes van een verkoper wilt geloven; be my guest.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
De audio/video wereld zit vol met fabeltjes op het gebied van kabels. Leuk voorbeeld is bijvoorbeeld dat er beweerd wordt dat de kwaliteit van een voedingskabel van invloed zou zijn op het geluid van een versterker of cd speler. Ja okee, de diameter moet voldoende zijn om voldoende stroom door te laten. Verder is het onzin, de kwaliteit van de leidingen van stopcontact naar centrale heb je ook niet in de hand.

Dure audio/video kabels zijn een leuk marge artikel.
 

Aernout

  • #9
Op scart 1 sluit je bijvoorbeeld je dvd aan, en op scart 2 je video.
In je kanelen keuze kun je nu kiezen uit de dvd of de video, meestal AV1 of AV2.

Het is dus niets meer dan meerdere identieke aansluitingen voor meerdere apparaten.

In sommige specifieke gevallen zullen er verschillen in de aansluitingen zitten m.b.t. bijv. audio uit ja of nee ....

Maar denk dat dit je vraag wel beantwoord.
 

Kaajee

  • #10
Dat is niet waar!!

Bij meerdere (2) scart aansluitingen op een TV toestel zie je juist vrijwel altijd verschil in deze twee; audio geven ze allebei in stereo door maar voor video/beeld signaal ligt er verschil. Beide kunnen ze composiet video aan. Dit is (na RF/coax) de minste vorm van beeld/video overdracht. Het beeld gaat door 1 enkele (video)kabel (2 aders; signaal en gnd)
Dan kan 1 scart meestal ook s-video (ook wel svhs) aan, hierbij gaat het beeld door 4 aders, 2x aarde en Helderheid (luminantie) en synchronisatie-informatie (zwart-wit) & Kleurinformatie apart. DIt is al beter dan allen video.
De andere scart kan dan geen s-video aan maar naast video ook een RGB video signaal. Dit is alweer een stukje beter in analoge beeld overdracht. Hierbij worden nl alle gebruikte kleuren apart (Rood, Groen, Blauw) over aparte aders verstuurd. De synchronisatie gaat dan over compsiet.

S-video en RGB kunnen in de regel niet tegelijkertijd door de SCART aangezien ze polen/stekkertjes/scart aansluitpuntjes delen. Gewoon video deelt geen aansluitpunten, dus dat kan altijd samen met s-video of RGB.

Daarnaast het je voor analoge beeld overdracht ook nog component, dat is nog beter dan RGB, maar tref je in tv toestellen nauwelijks aan over SCART.

Dus voor de volledigheid, in oplopende kwaliteit:
  • * composiet; zit (vrijwel) altijd in SCART.
    * s-video; kan in SCART, nooit samen met RGB.
    * RGB; kan in SCART, nooit samen met s-video
    * component; zit vrijwel niet in SCART.

(Waarom heb ik het idee dat ik dit min of meer voor de tweede keer zit te typen? Zou het komen omdat er niet goed gelezen wordt? Net als de vraag om meer info over de tv. Het lijkt wel een kleuterklas.)
 

Aernout

  • #11
Neem mij niet kwalijk voor mijn blijkbaar te simpele antwoord.
Beschouw mijn bericht als niet geschreven.

Ik zal mij direct weer melden op de peuterschool en dus deze kleuterklas per direct verlaten! :-|
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Ach laat je niet overbluffen. :wink:

Het is gewoon zo, dat elke moderne merk tv tegenwoordig op elke scart aansluiting een volledige aansluiting hebben.
Dus dan maakt het niks uit in welk gat je de stekker duwd.
 

Kaajee

  • #13
Sorry to say maar (ook) dit is niet waar!

Als ik iets schrijf ben ik er vrij overtuigd ben dat ik de waarheid vertel, als ik enigszins twijfel of het gewoon niet weet reageer ik niet of zoek ik het eerst uit voordat ik zomaar iets roep.

Om jouw ongelijk aan te geven heb ik jou onderzoekje maar even gedaan, een paar hele gangbare moderne tv's op een rijtje:
*PHILIPS 32PFL3404: alleen RGB over scart1
*Philips 37PFL5604H: heeft RGB over beide scarts, maar geen s-video
*Samsung LE40B653: geen RGB over scart2
*LG 37LH3000: alleen RGB via SCART1
*sony KDL-37S5500: av1/scart1: alleen RGB av2/scart2: RGB & S-video
*panasonic TX-L37S10ES: RGB via SCART 1 & 2. Alleen s-video via scart2

Dus het is echt niet zo dat alle soorten signalen zonder meer door alle scarts gestuurd kan worden. Als je bijv. een s-video signaal naar een RGB scart stuurt heb je geen beeld en vice versa.
Vaak heeft men wel beeld, maar dan kijkt men composiet video (vaak heeft de kijker dat niet eens door) en als ook RGB (of s0video) mogelijk is is dat veel beter natuurlijk. Als je het bij diezelfde mensen aanpast naar bijv. RGB gaat er een 'wereld open'.

(zelf makkelijk uit te zoeken door de verschillende specs op te zoeken en/of manuals even door te nemen)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #14
Kajee,

Ik kan je verhaal helemaal bevestigen. Meestal verschillen de scart aansluitingen qua functionaliteit.
 

Aernout

  • #15
Laten we gewoon van de deskundigheid hier uit gaan!
In mijn bescheiden beleving was er geen verschil, maar dat blijkt al dan niet correct.
Mag ik vast stellen dat voor de gemiddelde leek, de aansluitingen gelijk zijn omdat ze allebei beeld en geluid geven, en de gemiddelde mens niets van het al dan niet aanwezige verschil merkt ...

Laten we het daar gewoon bij houden, en niet verder gaan over kleuterklasjes enzo? Ik vind dat niet op een forum als dit thuis horen!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ik vind dit soort opmerkingen best wel belangrijk. Je veranderd van TV kom je thuis met het nieuwe spul zijn de mogelijkheden opeens een stuk minder dan je gewend bent. :wink:
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
12

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu