Samenstelling stucmortel voor droge en natte ruimtes

Dick dorland

  • #1
Wij zijn aan het verbouwen en zitten er over te denken om zelf de diverse droge en natte ruimtes te stucadoren. Als je diverse zakken stucmortel koop is dit nogal kostbaar (gezien de benodigde hoeveelheden die op de diverse muren moeten worden verwerkt). We willen zelf de diverse stucmortels samen stellen. Weet iemand de samenstellingen en zijn er nog tips. Met name voor de keuken en badcel ??
Alvast bedankt voor je reactie. Gr dick
 

Fiesiekus

  • #2
Wat voor mortels ga je gebruiken (op cement- of op gipsbasis?) en wat wil je daar zelf in/aan samenstellen?
 

Dick dorland

  • #3
Ik heb geen idee wat is je advies.
We moeten nog beginnen aan het stucadoren. De muren bestaan uit cellerbeton, kalkzandsteen en oude stuclagen waar het gips door het verwijderen van het behang vanaf is
 

Fiesiekus

  • #4
Kijk eens op de site van gipsproducenten. Je vindt daar een hele lijn aan producten die voor verschillende toepassingen geschikt zijn.

Daar kan je zelf weinig aan toevoegen/modificeren, dus het beste koop je de producten die voor jouw specifieke toepassing, geschikt zijn.
 

Dick dorland

  • #5
Oke dit is een optie, Maar kan ik ook zelf stucmortel samen stellen net zoals je dat met portland cement, zand en een beetje afwas middel doet voor het metselen. Ook hiervoor kun je kant en klare zakken kopen maar als je veel moet doen betaal je ook veet.
Is het mogelijk mbv door bijvoorbeeld cement, zand en roodband stucmortel voor droge ruimtes samen te stellen. verhouding 3-1-1 ??
Svp je ractie.
gr dick
 

Fiesiekus

  • #6
Dat je cementmortel zelf samenstelt, is een goede optie. Kan je hier op het forum zoeken hoe 't qua verhoudingen in elkaar zit. Met een beetje kalk hecht 't beter tegen kz-muren.

Beantwoorder Flepke (kan je op naam zoeken) is dé deskundige op dit forum als het gaat om stuccen en de samenstelling van mortels.

Ik begrijp echter niet hoe je iets met/aan gipsmortels wilt wijzigen. En een mengsel van gips en cement komt me al helemaal vreemd voor; dat zijn 2 heel verschillende producten en toepassingen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Voor een bakstenen muur gebruik ik een mengsel van 1 deel cement 1 deel kalk en 4 delen zand, na het stucen afwerken met roodband, geelband of een ander produkt.

Voor cellenbeton die redelijk glad is een gipsprodukt, op cellenbeton hoeft maar een dunne laag.

Oude stuclagen waar het gips vanaf is moet eerst ontdaan van alle loszittende lagen en met een gronderingsmiddel behandeld worden, hierna opnieuw van een afwerk laag voorzien.

Bij een bouwmaterialenhandel kunt u alles kopen wat u nodig bent met het nodige advies er bij, hier noemen we geen merken.
 

Fast roger

  • #8
1 deel cement 1 deel kalk en 4 delen zand,
Jan, waarom wordt er eigenlijk kalk toegevoegd? Is dat zoals Fiesiekus schrijft voor de hechting?
 

Fiesiekus

  • #9
Oook, en het maakt een wat flexibelere wand, die een beetje meebeweegt bij verzakkingen e.d.
 

Henri 1970

  • #10
Zakjes kalkmortel kopen en deze mengen met portlandcement is de meest gebruikelijke methode. zelf mortels samenstellen is mogelijk voor de natte ruimtes. Je neemt dan 4 delen rivierzand, 1 deel kalk en 3/4e deel portlandcement. (en water natuurlijk )
Deze mortel kun je alleen toepassen op schoonmetselwerk (kalkzandsteen of rode metselsteen) Wanneer je muren uit blokken bestaan krijg je met deze zogenaamde bastaardspecie onvoldoende hechting. De overige muren kun je het beste voorstrijken en met kant-en-klare gipsmortel (laten) stucen
 

Dick dorland

  • #11
Bedankt voor de reacties. Hier kan ik wat mee
gr dick
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu