Salontafel schuren/ lakken/ herstellen?

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #1


Goedenavond! Mijn moeder heeft een salontafel staan van een voor mij onbekende houtsoort. Tafel is beschadigd, zie de foto's van de hoeken, en het handvat. Nu ben ik opzich best handig, en draai ik mijn hand er niet voor om om een meubelstuk te schuren en verven enz, maar het lijkt of het motief van de tafel er op geschilderd is, nu ben ik bang dat wanneer ik de tafel ga opschuren een lichte tafel zonder tekening over ga houden?
Wie kan mij adviseren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik gok op een niet al te beste kwaliteit teak.
Elk hout heeft z'n eigen structuur, dit zal niet wit worden, misschien wat lichter maar dat is met waterbeits of wasbeits weer op kleur te brengen.

Als u de tafel op z'n kant legt kunt u aan de onderkant uitproberen wat de effecten zijn van e.e.a.
De tafel moet in elk geval grondig ontvet moeten worden, dat kan met de biologische ontvetter in de bekende groene fles.
Hebt u de tafel klaar dan een blank stootrubbertje plakken op de plek waar de handgreep tegen de tafel komt.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Het is een zwaar meubel, en vermoedelijk ook niet goedkoop geweest, vandaar dat ik denk dat het geen goedkoop teak is, sterker nog, ik vermoed dat het helemaal geen teak is. Ik heb zelf meerdere meubelstukken van verschillende leveranciers staan, en niets lijkt hier op, vandaar dat ik vermoed dat het geen teak is.
Als ik naar de beschadegingen kijk, en het doorgesleten stukje, lijkt de originele houtkleur wel veel lichter, vandaar dat ik er niet gerust op ben om zo maar te gaan schuren, want als mijn vermoedens juist zijn hou ik na een hele hoop schuurwerk een blanke tafel over die in niets op het origineel lijkt. Ik denk dat ik idd maar eens een stuk van de onderkant of een lade ga schuren, eens kijken wat ik ga zien.
Bedankt voor het meedenken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Misschien is het een optie alleen de beschadigingen bij te werken. Met boenwas bijvoorbeeld.

Als dit motief erop geschilderd is, is het wel heel realistisch gedaan :wink:
Je kan op de kopse kanten en onderkant meestal wel zien hoe "echt" een meubel is.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #5
Ja echt er op geschilderd zal 't niet zijn, maar t lijkt alsof er eerst met een donkere verf overheen gegaan is, wat alleen in een deel van het hout is blijven zitten, en vervolgens dekkend gebeitst is, beetje lastig uit te leggen...
maar ik ga morgen even kijken.
bedankt alvast voor t meedenken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Waarschijnlijk is er wasbeits of waterbeits gebruikt om de tafel op kleur te brengen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu