Rookgasafvoer flexible buis aansluiting

Brouwer1123

  • #1
Besten,

Ik begrijp dat op dit forum geen werk van anderen beoordeeld wordt en dit lijkt mij ook een logische regel. Ik heb (als leek) wel een korte vraag, waarvan ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Is dit strijdig met de hiervoor beschreven regel, dan mijn excuses!

Mijn vraag is als volgt: ik heb door een (erkende!) installateur een HR-ketel laten plaatsen. Het ziet er m.i. netjes uit. Voor de rookgasafvoer zijn ze op het dak geweest, en hebben ze een flexibele buis naar beneden laten zakken. Die hebben ze rechtstreeks aangesloten op de ketel. Er zitten dus geen beugels of zoiets. Van een aannemer die hier om andere redenen was, begreep ik dat dit niet is toegestaan, en dat de flexbuis alleen gebruikt mag worden in een schacht, en niet in de installatieruimte. Dit om te voorkomen dat de gebruiker per ongeluk de buis eruit trekt (hij demonstreerde dat dit inderdaad kon gebeuren, als je stevig kracht zette).

Nu ben ik uiteraard teruggegaan naar de installateur, en die zegt dat de installatie prima is en voldoet aan de voorschriften. Ik kan dit als leek niet beoordelen en heb nu twee tegenstrijdige adviezen.

Mijn vraag is: is deze manier van installeren inderdaad toegestaan? Vinden jullie dit het beoordelen van andermans werk, dan kan dit topic uiteraard gesloten worden. Ik wilde het toch graag proberen, omdat het wel om iets belangrijks en een potentieel gevaarlijke situatie gaat. In het ergste geval laat ik een andere installateur komen om een en ander goed te plaatsen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Vraag is mijns inziens tegen de regels......

post eens een paar foto's
 

Brouwer1123

  • #3
In ieder geval dank voor de reactie. Bijgevoegd twee foto's.

 

Marcn88

  • #4
Nee dit is zo niet toegestaan de verslepingshoek is te groot, er zal een vastpuntbeugel in de schacht geplaatst moeten worden en dan verder met paste pp buis naar de ketel en die zal voorzien moeten worden van beugels (zie rogafa)
Maar waar haalt de ketel zn lucht vandaan?
 

Brouwer1123

  • #5
Ook u dank voor de reactie.

Tot aan de schacht MOET het dus met vaste en gebeugelde buis? Dan ga ik toch maar weer eens bellen..

Naar ik begrijp is de invoer van lucht die zwarte buis, die naar buiten loopt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu