Rolluikschakelaar Niko onlogisch?

Dieterpa

  • #1
Hallo,

Wij hebben elektrische rolluiken die door een klein knopje in het houtwerk van de ramen bediend worden. Nu willen we deze schakelaar verplaatsen en mee integreren met andere schakelaars. Daarvoor zouden we dan een Niko schakelaar nodig hebben.

Ze hebben bij Niko 2 types schakelaar voor rolluiken maar beiden lijken me onlogisch/ niet gemakkelijk.

Wat wij nu hebben (en dus ook opnieuw zouden willen) is een schakelaar met 3 standen nl: op neer nulstand. Dit houd in dat wanneer je het rolluik volledig boven wil hebben je de knop in de stand 'naar boven' zet en je kunt wegwandelen, het rolluik zal volledig omhoog gaan, je hoeft er niet bij te blijven. Naar beneden hetzelfde.

Het eerste type van Niko zijn drukknoppen waardoor je dus moet blijven duwen anders stopt het rolluik onmiddellijk. Je moet dus de ganse tijd blijven wachten als je het rolluik wil bedienen, niet echt handig.

Bij het 2e model moet je eerst een richting kiezen en dan op start duwen, dan kun je wel weg want het is een schakelaar. Wil je vervolgens het rolluik in de andere richting bewegen, moet je eert op stop duwen, vervolgens de andere richting kiezen en vervolgens weer op start....... Waarom? 3 handelingen terwijl dit met 1 zou moeten kunnen.

Ik vind dit vreemd en erg onlogisch, iemand die ervaring heeft met deze types schakelaar? Kan je bij het laatste type niet gewoon de andere richting kiezen of werkt dit niet?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
vraag het de fabrikant, wij kunnen niet zien welke gedachten erachter zit.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Of je kiest een ander merk...
 

Dieterpa

  • #4
@ vonkentrekker: Ik heb ook al met dit idee gespeeld, maar ik zou natuurlijk liefst het hetzelfde merk doorheen m'n gehele huis houden...

@ the Headhunter, bedankt voor je verrijkende bijdrage.. Bij Niko kun je als particulier trouwens ook niet terrecht...

Misschien mijn vraag dus nog wat verduidelijken
1. Moet je bij de schakelaar met start stop, effectief start stop bedienen, of is dit enkel wenselijk om bv. Je elektromotor te sparen?
2. Is er een work around mogelijk met Niko schakel materiaal? Ik had gedacht om met een dubbele wisselschakelaar met 1 drukplaat te werken, maar dan kun je het rolluik niet meer halverwege laten stoppen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Daar gaat het niet over, ik kan me heel goed voorstellen dat ik deze schakelaars ook
van hetzelfde merk en type zou willen hebben als de andere schakelaars in huis.

In dit geval zou ik me niet zo druk maken over de werking, één keer of twee keer drukken
maakt niet zoveel uit. Niko kun je trouwens prima benaderen, per e-mail en telefoon.
Daarvoor gebruik je de gegevens van de Nederlandse website:
https://www.niko.eu/nl-nl/
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
6
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu