Roetgeur / Roetdoorslag

langenhoff

  • #1
Beste,

Ik zit met het volgende: Ik heb sinds 4 jaar een houtkachel in gebruik waarvan de rook via een gemetseld kanaal via 2 verdiepingen afvoer. Het huis is 60 jaar oud.

Als ik mijn woning binnenkom ruik ik een sterke roetgeur afkomstig van de schoorsteen op zolder. Daar heb ik ook last van roetdoorslag.

De tips daarover heb ik al uitgevoerd. Koemest, geisoleerd en opnieuw geschilderd. De geur blijft echter en is vermoed ik ingetrokken in de gips van de schouw. Deze stinkt en is verkleurd.

De voegen binnen het schoorsteenkanaal zullen gebarsten zijn door te heet stoken.

Ik had zelf het idee om een flexibele buis door het bestaande kanaal te trekken. Maar of dat op den duur het stankprobleem gaat oplossen is de vraag. Zijn er mensen die een betere oplossing weten?

mvg

Joep
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De bedoeling van koemest was toch dat je die in de grovekalk mee mengde. Vervolgens de muur waar het kanaal tegen was gemetseld met die kalk gladmaken. Zo voorkwam je dat de roet terug kwam in je afwerking. Herinnering midden jaren 60.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Laat de schoorsteen eerst inspecteren door een schoorsteenveger om te zien wat er aan mankeert.
Trek eventueel een buis door de bestaande schoorsteen, als je binnen roet kunt ruiken is de schoorsteen niet gasdicht en per definitie gevaarlijk.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Door een flexibel te trekken wordt het kanaal iig eer bruikbaar, de geur en het doortrekken van roet wordt hiermee niet verholpen.
Gebruik het kanaal niet meer zonder dat eea is aangepast
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
anders even paar fotos plaatsen van kachel en rookanaal het probleem is waarschijnlijk dat roet vocht aantrekt al of niet versterkt door het rendement van je kachel gevolg doorslag evt in combinatie met andere factoren staat van Het rookkanaal te wijd of stoken van te nat hout. te lage afvoergas temperatuur.
 
  • Like
Waarderingen: StucDennis

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu