Roetdoorslag

Esmeraldadelavega

  • #1
Hey hoi,
Ons huis (17e eeuws) heeft twee oude haarden gehad, waar dus veel roetdoorslag zit, we hebben hier geen ervaring mee dus bij het repareren van de muur met mortel, zagen we op die plekken het de mortel erafvallen!. Nu heeft de stucadoor gezegd om er vooraf grondverf op die plekken te smeren. En de bij de verfwinkel zeiden ze achteraf (na stucken) een 'spulletje' erop te smeren. Nu ben ik niet slecht van vertrouwen, maar 'k heb toch het idee dat beide aangegeven oplossingen te kort door de bocht zijn. Ik vroeg me af of er mensen zijn met ideeën hierover, eventuele merknamen kunnen (misschien) per PB gestuurd worden.

Ik heb al gehoord over koeienmest, maar geen idee in welke staat (vochtig/droog, hoe dik en wat daarna)

MVG
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Er zijn hier inderdaad speciale isolerende grondverven voor te koop.
Ik stuur je een PB met een merknaam.
 

Fiesiekus

  • #3
Wat ga je stucen/repareren? Een muur waar roetaanslag op zit, of een schoorsteen waar 't doorheen trek?
 

Esmeraldadelavega

  • #4
Het is een muur waar (vroeger) een schoorsteen heeft gezeten en nu dus muur is. (de vorige renoveerders hebben er mortel en cement tegen aan gegooid, zo dik dat we nu 3m2 meer huis hebben hahaha, maar dit zat dus na drie jaar al helemaal los, van vocht?)

Frank bedankt! Denk je echt dat het voldoende is?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Wel voor roetvlekken op stucwerk.
 

Fiesiekus

  • #6
Los roet grondig verwijderen m.b.v. ruwe borstels. Dan de isoleer van Frank toepassen.
 

Esmeraldadelavega

  • #7
Daar zit het probleem 'n beetje, denk ik, de roet is op veel plekken in meer dan de helft van de bakstenen getrokken...dus helemaal verwijderen is bijna onmogelijk. (oo sorry... ben beetje dyslectisch... je zei het losse roet weghalen.. oké)

Frank's middel toch vóór het stucken? toch niet hierna op het stuck smeren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Wegenverf schijnt ook heel goed te werken.
 

BerryP

  • #9
Wij gebruiken op het werk altijd loodvrije menie als we dit tegen komen.
loodvrije menie verdunnen met terpetine en dan wat fijn zand er doorheen mengen om het wat groffer te maken voor het stuckwerk.

daarna er gewoon over heen stucken, nog nooit geen klachten over gehoord.
 

Fiesiekus

  • #10

Esmeraldadelavega

  • #11
Haha...ja wat moet ik dan...
Bedankt voor de tips, nog meer zijn uiteraard welkom, ik heb nog even de tijd.....maar deze ga alvast verder uitzoeken!
 

Esmeraldadelavega

  • #12
Ik vond via google (roet en wegenverf) dit van iemand anders, ik dacht als we nu toch oplossingen verzamelen deze wel handig erbij zou zijn. Vooral dat niet schuren ivm. roetdeeltjes, kwam voor mijn man als een lichte schok (totaal niet over nagedacht)

"Ik mag hopen dat je nu nog in het stadium bent dat er nog gestuckd moet worden zodat je nog e.a. kan voorbereiden. Als eerste is roet kankerverwekkend en zijn de opties om te schuren of met een staalborstel aan de slag te gaan geen optie . Op vorenstaande manier polijst je het roet alleen maar. De allerbeste manier is echt het roet mechanisch te verwijderen door echt zoveel mogelijk weg te bikken, ook hier goede bescherming luchtwegen gebruiken (!). Het roet zal, zeker als het al een ouder huis is echt een paar cm diep in de stenen ingevreten zijn dus het wegbikken is een tijdrovende klus. Zelf heb ik met een frees een paar cm uitgefreest, let wel op de dikte van de muur, je kan niet onbeperkt in je muur freesen :[ Zelfs als je het maximale er uit hebt gefreest zal je inderdaad de muur nog moeten voorbehandelen. Een reguliere primer van welke bouwmarkt dan ook zou niet mijn voorkeur hebben. Vroeger werd er gezegd dat je koeienmest erop moets smeren maar inmiddels zijn er alternatieven in de vorm van een soort van metalic lak (waar ik géén ervaring mee heb), of superdekkende en witte verf van het merk Brander. Op onderstaande foto zie je één van onze gesloopte schoorstenen en hoe de muur er uit ziet nádat het meeste roet is verwijderd. Reken er maar op dat het eerst echt zo zwart als, hoe toepasselijk, roet was................ Pas als je een paar lagen hebt aangebracht en er komen geen donkere vlekjes meer kan er gestuckd worden. Het feit dat het roet zo diep in de muren is getrokken geeft aan dat het zich echt overal door heen vreet, zelfs de beste verf zal na verloop van tijd niet voldoen. Mijn advies, voor zover je dat ter harte neemt is om het in één keer goed te doen. Alternatief is trouwens een gipsplaat er voor maar was voor mijn in ieder geval géén optie. afbeelding offline
 

Fiesiekus

  • #13
Onzinverhaal.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
En hiermee verklaarde de geleerde alles wat er geleerd is als niet waar :shock: :shock:


Uit Wikipedia:
Roet is een stof die ontstaat bij een onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen. Dit kunnen vaste brandstoffen zijn zoals hout of steenkool, of vloeibare brandstoffen zoals benzine en diesel. In mindere mate is er sprake van roetvorming bij aardgas. Roet bestaat voornamelijk uit zeer fijn verdeelde amorfe koolstof maar is als het ontstaat door ongecontroleerde verbranding vaak verontreinigd met polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), een gevaarlijke en kankerverwekkende stof. Daarnaast bevat roet kleine hoeveelheden buckminsterfullerenen en koolstof nanobuisjes.
 

Esmeraldadelavega

  • #15
Oké, vanuitgaande dat ze in 1700 totaal niet hiervan bewust waren en waarschijnlijk alles in die openhaard flikkerde wat maar brande, ga ik toch maar niet het risico nemen.... (ja als het zich zo overal doorheen vreet, zal het wel een krachtig goedje zijn...)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
7
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu