Is dit een goed oplossing om roetdoorslag te voorkomen?

Latpf

  • #1
Ik heb (ook op dit forum) al behoorlijk wat gelezen over het tegengaan van roetdoorslag, maar heb helaas nog geen antwoord gevonden dat is toegespitst op mijn situatie. Het gaat om het volgende:

We zijn momenteel de badkamer aan het verbouwen en hebben daar een oude schoorsteen verwijderd. De muur "valt" op de plek waar de schoorsteen zat ongeveer een halve baksteen "terug" en bevat roetaanslag.

Ik lees dat het het beste is om het roet eerst een stuk weg te bikken, maar dat durf ik niet aan. We delen de schoorsteen met de buren en ik ben bang dat ik bij het wegbikken per ongeluk in hun rookkanaal terecht kom...

Nu is mijn plan als volgt: zonder wegbikken insmeren met isoleerverf (of heet dat primer?)... Hoe dan ook: zo'n goedje dat ik bij de bouwmarkt kan kopen. Vervolgens aan weerszijden van het roet een latje op de muur bevestigen en daarop een groene gipsplaat monteren. Daar overheen laten stucken.

De groene plaat, omdat het om een natte ruimte gaat.
De latjes omdat de gipsplaat dan niet in direct contact staat met het roet.
De isoleer als extra beveiliging.

Mijn vragen aan de echte kenners: denken jullie dat dit een duurzame oplossing is? Of zou ik op deze manier over een aantal jaar alsnog met de gebakken peren komen te zitten? Ik lees dat roet zich overal doorheen bijt, maar ik neem aan dat de deeltjes niet van de bakstenen "overspringen" naar de gipsplaat, toch?

En mijn laatste vraag: kan het kwaad in de badkamer dat er (op de plek van waar de schoorsteen zat) een "holte" achter het stuukwerk blijft zitten?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Waar de schoortseen zat welke ruimte in de badkamer word dat.
komt de douche daar of het bad of is de wastafel daar in de buurt.
Dat behandelen is prima,Maar doe dat niet te weinig.
Zorg dat alles goed opgesloten zit achter de verf.
En gebruik even hardhouten latten en zet die even in de menie of het zelfde spul als op de muur.
Maar nog belangrijker is waar zit deze strook gips in de badkamer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Koeienpoep in de specie. Klopt dat verhaal niet.
 

Sjaan Smit

  • #4
@WGB;??

@TS ;wegenwit werkt ook prima,ik heb eerst het ergste roet met een staalborstel van de stenen afgeborsteld,daarna een paar keer een laag wegenwit aangebracht en daarna is er overheen gestuct en op die stuc is nog een keer structuurverf gekomen,zit er nu ruim 5 jaar en ik zie nog niks...Google ff op wegenwit anders...
 

Latpf

  • #5
@ Rene de Klusser: de groene plaat komt niet op een plaats waar het overdreven vochtig wordt (want ik neem aan dat je daar op doelt)? Zo'n 40 cm verwijderd van de douche en net rechts van de toilet.

Dat van die hardhouten plankjes is wel een goede. Die zet ik dan ook even in de isoleerverf (ik heb begrepen dat dat hetzelfde is als wegenwit, @ Sjaan Smit)?.

Verder hebben we op een andere plek in huis ook de schacht verwijderd, maar daar zat het roet gelijk met de rest van de muur. Hier hebben we de ergste roet weggebikt, vervolgens gedroogde koeienmest bij de Boerenbond gehaald, die aangelengd met water en dat er opgezet (dikke laag). Kan er over die laag gewoon heen gestuukt worden, of is dat niet stevig genoeg?
 

Tiho

  • #6
Dat van die koeienmest is wel degelijk terug te vinden hier en daar. Het is wel een iets tradionelere vorm van roetbestrijding. Van voor de chemische waarschijnlijk.
 

Sjaan Smit

  • #7
Okee..dan snap ik die opmerking van wgb nu ook wat beter..
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Achja, wegenwit en koeienmest is eigenlijk een beetje uit de tijd.
Bij de professionele bouwmateralen handel zaken, is voldoende te vinden, op isolerende voorstrijkmiddelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu