Relatieve vochtigheid versus gele vlam aardgas

Renedata

  • #1
In mijn woning is de relatieve vochtigheid in de winter tussen de 33 en 35%. er is een mechanische ventilatie die dag en nacht op stand 2 draait. Verder heb ik twee ventilatieroosters die in de nacht half open staan en overdag een klein beetje. Ik weet dat koude lucht van buiten de relatieve vochtigheid binnen naar beneden brengt.

Ik heb recent een luchtbevochtiger gekocht vanwege droge ogen en zie dat het apparaat perfect werkt. De luchtvochtigheid is richting 45% gegaan en van droge ogen heb ik geen last meer. Wat mij nu echter opvalt is dat mijn gasfornuis een vlam geeft die geel is. Dus geen goede verbranding.

Dat was vroeger gewoon een mooie blauwe kleur. Als ik de luchtbevochtiger niet inschakel, dan is de vlam blauw. De vraag is wat ik er nu aan kan doen om een blauwe vlam te krijgen (dus goede verbranding) en toch de luchtvochtigheid om hoog kan brengen. Tijdens koken gaat mechanische ventilatie op stand 3 en het ventilatierooster helemaal open.

Welke relatie is er nu tussen het omhoog brengen van de luchtvochtigheid en het verminderen van zuurstof ?
 

Chathanky

  • #2
Om met het laatste te beginnen: Geen enkel verband.

De luchtvochtigheid zal ook geen invloed hebben op de kleur van de vlam.
Dat het bij het uitzetten van je bevochtiger wel blauw werd zal dan toeval geweest zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Zet de luchtbevochtiger uit tot de oorzaak gevonden is, een gele vlam betekent een probleem met de zuurstof huishouding.

Wilt u beschrijven welk soort bevochtiger het is en waar hij de aanvoer van lucht vandaan haalt ?
 

Renedata

  • #4
De bevochtiger is een apparaat dat afgelopen woensdag bij de Aldi in de aanbieding was.

Het is een apparaat G-LB-01. Het bestaat uit een tank van 7 liter water met daaronder een stuk elektronica, Het werkt met voor verwarming en ultrasone technologie"

Je kan het bijvoorbeeld instellen op een relatieve vochtigheid van 50%. Er komt dan een soort stoom uit (in nevel) en dat gaat net zolang door tot de 50% bereikt is. De frisse lucht komt gewoon van buiten via een ventilatierooster.

Maar het is echt zo dat de gasvlam normaal mooi blauw is. Ik heb er vanochtend weer opgelet. Als de vernevelaar aan staat (of aan is geweest) dan wordt het geel (met een beetje blauw).

Ik zit er nu aan te denken om de bevochtiger na het koken pas aan het te zetten, maar dan blijft toch de vraag hangen is er nog wel genoeg zuurstof in de huiskamer voor een gezond binnen klimaat (dit dus omdat je zou denken dat er niet genoeg zuurstof is ivm de onvolledige verbranding).
 

Chathanky

  • #5
De zuurstofpercentage blijft simpelweg gelijk als je de lucht bevochtigd.

Als de nevel terecht komt op je vlam kan de vlam geel worden. De nevel koelt dan de gasvlam af.

Maar ik neem aan dat je de bevochtiger zo hebt staan dat de nevel niet in de vlammen komt. Als de nevel opgenomen is door de lucht zie je geen nevel meer, heeft vochtige lucht geen nadelige invloed meer op de vlam.

Als je aan het koken bent is er meer vochtproductie dan van je bevochtiger. Als vocht het probleem zou zijn zou je het ook tijdens het koken moeten hebben.
Of denk aan een huis vol visite, ook dan wordt de lucht binnen vochtig.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #6
Vaak kan je ook een vlamverkleuring waarnemen als er een "Putzfrau " bezig is geweest , tot zelfs groene vlammen dit alles heeft dan te maken met bijv.

Poets middelen , spuitbussen,en enkele chloriden welke in de ruimte aanwezig blijken te zijn,dus niet zozeer of er wel zuurstof is maar (wat zit erin) een gasvlam detecteerd dit snel doormiddel van een kleur verandering . :bedankt:
 

Renedata

  • #7
Allen bedankt voor de reacties. De luchtbevochtiger staan aan de ene kant van mijn woonkamer en de (open) keuken is aan de andere kant van de woonkamer. De nevel komt dus niet uit in de buurt van de gasvlam. De nevel is inderdaad alleen zichtbaar in de buurt van de luchtbevochtiger.

Ik blijf het ook vreemd vinden, als je kook heb je inderdaad ook veel vocht. Dan blijft de vlam gewoon mooi blauw. Vanochtend ook getest. Thee gezet, gas blijft blauw. Om 2 uur luchtbevochtiger aangezet. Dat ding werkt perfect, met een uurtje was de luchtvochtigheid weer opgelopen van 33 tot 42. Daarna thee aangezet, wederom gele vlam.

Het zal wel een raadsel blijven denk ik. Met poets middelen heeft het bij mij niets te maken, want het viel mij echt op sinds ik de luchtbevochtiger heb en ook tijdens de "testen" heb ik de pitten of wat dan ook niet schoongemaakt.

Het belangrijkste is dat de luchtvochtigheid de zuurstof niet "aantast". Ik denk dat ik dat ding maar aanzet na het koken. Dan heb ik met het koken een blauwe vlam en daarna een goede vochtigheid.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Neem eens contact op met de fabrikant, die staat meestal wel vermeld op het typeplaatje, zo nodig contact opnemen met de Aldi om achter het adres van de fabrikant/importeur te komen.
Ik ben benieuwd wat de oorzaak kan zijn.
In eerste instantie zat ik te denken aan onderdruk in de woning maar dat schijnt niet zo te zijn na het lezen van uw verhaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
7
15

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu