RC waarde parketvloer vanwege vloerverwarming mogelijk te hoog

MD77

  • #1
Hallo,

Wij hebben deze week de sleutels ontvangen van onze nieuwe woning in Groningen.

Dit betreft een gasloze woning met vloerverwarming. De rc-waarde van de woning is 6,5 m2 K/W.

In de technische omschrijving van de woning staat vermeld:

"DE WARMTEGELEIDING VAN DE VLOERAFWERKING MAG MAXIMAAL 0.1 M2K/W BEDRAGEN (R WAARDE)."

Nu heb ik een multiplank parket parketvloer gekocht van 14 mm dik met een rc-waarde van 0.14. Hier moet nog een ondervloer onder. De totale rc-waarde komt daarmee op 0,15.

Mijn vraag: is het verstandig om deze vloer te leggen? Een trager werkend systeem vind ik niet bezwaarlijk. Ook vind ik het niet bezwaarlijk om extra energie te gebruiken. Zo lang ik maar warme voeten kan krijgen - ook in de winter.

Ik hoor het graag.
 

Klussen.

  • #2
De isolatiewaarde van de parketvloer is te hoog. Waarschijnlijk maakt de verwarming gebruik van een warmtepomp. Deze systemen moeten nauwkeurig worden berekend en ingesteld om goed (voldoende) te werken. Een vloer met een te hoge isolatiewaarde zal de reactiesnelheid van het systeem vertragen. Ten opzichte van een gasinstallatie is een warmtepompsysteem al trager. Ik zou het niet doen.
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer

MD77

  • #3
Wat zijn de consequenties van het wel leggen van de vloer?

Punt is namelijk: ik heb er 5.000 euro voor uitgegeven en vind de vloer erg mooi. Zou de vloer daarom graag in het huis willen zien.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dat je energieverbruik hoger zal zijn.
 

MD77

  • #5
Dank voor jullie reacties.

Krijg ik het huis wel warmer of is het vooral een kwestie van meer verbruik? Ik heb overigens ook gelezen dat het verbruik niet zozeer hoger is, maar het huis vooral langzamer opwarmt doordat de warmte minder snel wordt overgebracht. Tegelijkertijd zal het water in de vloer warmer blijven door de extra isolatie.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Het afgiftesysteem kan de warmte minder goed kwijt. Bij extreme kou (en dus warmteverlies van de woning) kan het zijn dat er comfortklachten ontstaan. Bij een goed gebouwde woning (goede kierdichting) zal dit meevallen.
 

MD77

  • #7
De woning is buitengewoon goed geïsoleerd.

De afgelopen dagen heb ik er geklust en het is er 22,5 graden met de thermostaat op 18 graden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Hier heeft de hele straat ook een warmtepomp, en hebben sommige bewoners ook een houten vloer. Vraag is ook of jouw vloer gelegd kan worden op vloerverwarming. Wat zegt de leverancier hiervan?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Volgens mij krijg je geen hoger verbruik. De moderne ketels regelen op aan-en afvoer temperatuur van het water. Wordt er geen warmte afgegeven wordt dat ook niet gemaakt.

Wat is de norm. Hoeveel warmte moet de vloer afgeven bij een buiten temperatuur van ?? en een windsnelheid van ?? km/uur en het toch ?? zoveel graden in huis is.
Hoeveel mensen hebben ervaring met een warmte pomp. Was de warmtepomp al in het land toen we nog een aardige winter hebben gehad.
Google.
De laatste keren dat de Elfstedentocht plaatsvond waren in 1985, 1986 en 1997. In 1986 schaatste ook de Nederlandse Koning mee onder de naam W.A. van Buren. De snelste tijd ooit werd neergezet door de Nederlandse professionele schaatser Evert van Benthem in 1985. Hij voltooide de 200 kilometer in 6 uur en 47 minuten.

Simpel gezegd krijg je geen winter zoals in 1963 is er niets aan de hand.
 

Klussen.

  • #10
MD77 schreef:
Wat zijn de consequenties van het wel leggen van de vloer?
Zoals ik begrepen heb, werkt een warmtepompsysteem met lage temperaturen en kleine temperatuurverschillen. Je kunt dit niet vergelijken met een kachel of CV die je even aan zet om de ruimte te verwarmen. Het is een warmtesysteem waarbij meerdere constructies mee- (of tegen-) werken. Een goede isolatie en grote verwarmingsoppervlakken (muur/vloerverwarming) zijn daar een voorbeeld van. Wil het goed werken moet alles op elkaar zijn afgestemd. Dit wordt vooraf zo goed mogelijk uitgerekend.

Hoe het systeem op jouw vloer zal reageren is afwachten. Maar dat geldt ook voor de buren en anderen. Wat je wel kunt zeggen is dat jij een groter risico loopt om bij koude dagen eerder moet bijstoken met een extern (elektrisch) apparaat of in de kou komt te zitten.

Dus als je de vloer belangrijker vindt dan zo nu en dan bij te stoken, kun je de vloer leggen.

btw: ook het koelen in de zomer gaat trager.
 

Klussen.

  • #11
Walker schreef:
Dat je energieverbruik hoger zal zijn.
Omdat de isolatie van de vloer energie opneemt en niet alle energie doorgeeft. Ik denk dat dit op de rekening wel mee zal vallen.
 

MD77

  • #12
Dank voor je reactie. Bij de installateur van de warmtepomp en vloerverwarming heb ik de vraag voorgelegd. Ik bel morgen de leverancier van de vloer. Word vervolgd.

Voor nu neig ik ernaar om de vloer te leggen. Extreme kou is lang geleden en een trager werkend systeem kan ik mee leven. In de zomer maken we het huis koel met een afzonderlijke airco.

Ik begin op de eerste etage met leggen. Mocht het daar tegenvallen, dan kan ik er altijd nog voor kiezen om op de begane grond een andere vloer te leggen. Dat het boven koeler is dan beneden is voor mij acceptabel.

Wordt vervolgd.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Vergeet niet dat de vloerverwarming gevoed met een warmtepomp al een erg traag systeem is. Je zult niet de eerste zijn die er ongelukkig van wordt, of het dan verstandig is om er een dergelijke vloer op te leggen?

Voor dit soort situaties is een pvc dryback vloer de aangewezen oplossing.
 

MD77

  • #14
Lastig hoor...ik heb hier een vloer van EUR 5.000 liggen voor boven en beneden. Ik voel er weinig voor om die al te lichtzinnig van de hand te doen en opzoek te gaan naar een nieuwe vloer. We vinden eiken hout parket ook mooier dan laminaat of pvc. Als ons voornemen ook om goede redenen hard van de hand wordt gewezen door de installateur dan laten we onze plannen varen...even afwachten op reactie.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
Ja, ik ben het met je eens dat een eiken vloer mooier is dan laminaat of pvc. Soms maken andere aspecten alleen dat je toch voor een wat minder mooie vloer moet gaan. Ik heb zelf ook geen eiken vloer liggen, maar pvc omdat ik daarmee veel eenvoudiger aan de geluidsnorm kan voldoen.

Maar goed, ik weet niet waarom je deze vloer dan hebt gekocht, waren de eisen bij aankoop nog niet bekend? Je zou met de installateur ook nog van gedachten kunnen wisselen over de mogelijkheid om extra verwarmend oppervlak aan te brengen als dat nodig mocht blijken. Bijvoorbeeld een extra radiator o.i.d.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #16
Het is een kwestie van een minder mooie vloer, en waarschijnlijk een lagere afgifte
of een minder mooie vloer (zou niet mijn keuze zijn) en een betere afgifte.
De vraag is alleen hoeveel minder afgifte, en of iemand dat zou kunnen berekenen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu