Randafzuiging.

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb besloten zelf een schouw te bouwen boven mijn 90cm fornuis met hierin een inbouwunit. Nu zit iedereen (winkels) me randafzuiging aan te raden. Ik heb echter geen idee of dit werkelijk beter is. Zijn er mensen die een afzuigkap hebben met randafzuiging en mij kunnen vertellen wat de voor- en nadelen zijn?
 
Randafzuiging pakt vrijwel alle stoom die omhoog komt van de pan terwijl bij volle scherm afzuiging er stoom langs de randen kan ontsnappen.

Dit komt omdat de randafzuiger een veel kleinere zuig opening heeft en daardoor een hogere luchtsnelheid juist op het punt waar de stoom onder de kap weg wil.

Het grote voordeel is dat je bij randafzuiging vaak een kleinere motor nodig hebt, en dus stiller.
Dat is ook de reden dat randafzuiging vaak word gemonteerd op mechanische afzuig installaties, je hebt minder lucht nodig voor goede werking.
 
Wat is er dan mis met de oude afzuigkap?
De opvangkap vangt de stoom op en blijft door de warmte hangen.
Als er voldoende afzuigcapaciteit is zal er aan de randen niks ontsnappen.

Tja de moderne vlakschermkappen hebben geen opvangmogelijkheid, en of randafzuiging de oplossing biedt, ik denk het niet.

Wil je ideeën opdoen kijk dan eens op de sites van proffesionele grootkeukenkappen, deze geven meer de voorkeur aan werkzaamheid dan aan design en zo goedkoop mogenlijk produceren.
 
Ja, chatcanky, net als jij twijfel ik aan het nut van een randafzuiging in een zelfgebouwde schouw, waarvan de opvangkap veel groter en dieper is dan bij een standaard schouwmodel. In mijn geval 1.50 x 0.5 meter groot. Een goede gewone inbouwunit met voldoende debiet lijkt me hierbij juist efficiënter.

Het design interesseert me eigenlijk niet, je ziet er in een schouw toch weinig van. Sommigen sites beweren dat een unit met randafzuiging makkelijker schoon te maken is, maar op een andere site lees ik ook weer het volgende:

- Bij randafzuiging is de vetafzuiging minder efficiënt.
- Het reinigen van de roestvrijstalen onderplaten is moeilijker dan van vetfilters, die in de vaatwasser kunnen.
- Er is meer kans op condensvorming op de decoratieve onderplaten en tegen de muur.

Wat ik veel belangrijker vind is dat het werkt en dat het geen herrieding is. Ik twijfel daarom nog steeds: wel of geen randafzuiging? Zitten er hier geen keukenbouwers op dit forum?

Grappig om te weten is nog dat twee winkels mij precies dezelfde merk en type afzuigunit (met randafzuiging) adviseerden. Toevallig of niet?
 
Ik denk dat vele keukenbouwers niet zoveel details weten hoe verschillende vormen van afzuigkappen werken.

Als er verteld wordt dat een inductiekap het sumum is twijfel dan zeker.
Deze vorm is kwa efficiëntie allang achterhaald.

Als je toch zelf gaat bouwen is het mischien mogenlijk om de afzuigventilator op het dak te plaatsen, dit scheelt een hoop geluid.
Of dit praktisch is uit te voeren kan ik natuurlijk niet vanaf hier zien.
Vetfilters zitten in de proffesionele kappen verdiept weg gewerkt dit verbetert de werking.
Er zijn veel voorbeelden te vinden als je om je heen kijkt van goede kappen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan