Radson verwarmingsketel slaat af iedere nacht.

Vexel

  • #1
Iedere nacht slaat de Radson EHR280 verwarmingsketel uit (hij gaat in storing) met als indicatieLED's : maximaalthermostaat open.
De driewegklep staat op voorkeur voor verwarming warm water, wat logisch is, daar de radiatorverwarming na 21:00 niet meer gevraagd wordt om warmte te produceren.
Volgens mij is de trigger die het probleem veroorzaakt, de beveiliging voor het vastlopen van de circulatiepomp, die ervoor zorgt dat de pomp begint te draaien 's nachts, zonder dat er warmte gevraagd wordt door de warmwaterboiler, of de kamerthermostaat. De pomp begint dus te draaien, de ketel wil al dan niet aanslaan, en slaat in veiligheid (storing) door de maximaalthermostaat open te zetten. Logisch allemaal, zij het niet dat het probleem alleen optreedt bij koud weer (buitentemperatuur lager dan 5 tot 8 graden). In de late lente of zomer treedt het probleem niet op. Een bijgevraagde monteur kent geen oplossing. Maar iedere morgen opstaan om de ketel te gaan resetten is ook geen oplossing...
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Maximaalthermostaat die aangesproken word kan een paar oorzaken hebben:
- ketel word te heet, doordat je regelthermostaat afwijkt
- ketel word te heet, te weinig water of een luchtbel
- ketel word niet te heet, maar je maximaalthermostaat wijkt af
- pomp is slecht
- 3-wegklep intern niet goed, waarchijnlijk nog met een rubbere bal,
die is dan opgezet en houd te veel stroming tegen.

Simpele test: zet je regelthermostaat op bv 70 graden, valt hij dan niet
meer uit, dan is het een thermostaat probleem, welke weet je dan nog
niet, maar dan ben je er al bijna :wink:
 

Vexel

  • #3
Ik snap jouw uitleg, maar ik zou verwachten dat het probleem dan ook, of vaker, zou optreden wanneer de buitentemperatuur hoger ligt, omdat de ketel dan nog minder zijn warmte kwijt kan (minder vraag naar ww of kamerwarmte). Echter, het probleem treedt minder op bij hogere buitentemperaturen....
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
.....als hij dan niet uit slaat, dan slaat je kamerthermostaat eerder uit dan
dat hij op je regelthermostaat uit gaat, dus haalt hij zijn max. watertemp.
niet, dat zou een uitleg kunnen zijn.
Of je schoorsteen/afvoerkanaal gaat niet goed, zodra het buiten kouder word
krijg je ijlere lucht wat misschien negatief op jouw kanaal werkt?? zit er een
goedgekeurde pijp incl. deksel op??
 

Vexel

  • #5
Dat is waar ik niet bij kan... : 's nachts is er geen vraag naar warmte, niet van de regelthermo van ww, niet van regelthermo van de cv. Het ketelwater is dus normaal gezien koud (en kouder in de winter). Rond middernacht slaat de pomp aan als bescherming tegen vastlopen, getriggered door de cv regelsoftware (dus zonder vraag naar enige warmte van regel- of kamerthermostaten). Als gevolg van het aanslaan van de pomp komt er meer koud water in de ketel, wat de ketel doet reageren door aan te willen slaan (ik veronderstel dus door aanslaan van cv regelthermo), ketelwater is dus koud, maar toch gaat de maximumthermo open in beveiliging. Er is geen warmte om kwijt te raken, want ketelwater is ijskoud, zowel van ww kring als van cv kring.... waarom gaat die maximumthermo open op dat moment ? En waarom gaat bij resetten wel alles goed ?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #6
Je vergeet 1 ding in je verhaal, je boiler.....
Daar zit een thermostaat in, die is 24/7 actief, dus ook 's nachts, en zorgt er voor dat
hij de boiler warm houd, en zal daardoor minimaal 1x per nacht aan gaan, en dus brand
je ketel dan ook.
 

Kacheltje

  • #7
Je draait geen radiatoren dicht `s nachts of hebt voorzieningen die de radiatoren of bv vloerverwarming afsluiten?
 

Vexel

  • #8
Er worden geen radiatoren dichtgedraaid of vloerverwarming afgesloten. Bovendien is er een ventiel voorzien dat wanneer bovenstaande zou gebeuren, het ventiel opengaat en circulatie toelaat zodat de pomp de warmte van de ketel kan afvoeren.

Inderdaad. De ketel zal het warm water warm houden. Rond 22:00 worden nog een aantal douches genomen en zorgt de ketel dat het nieuw aangevoerde water in de boiler op temperatuur wordt gebracht. Daarna houdt de ketel het water warm wanneer het daalt in temperatuur, maar dit is hoofdzakelijk na middernacht, wanneer de ketel al in storing is gevallen (dit heb ik ondertussen al door ervaring gemerkt na ongeveer 1 1/2 jaar dit probleem te hebben in herfst en winter).
Zoals ik al zei slaat de ketel zelfs niet aan wanneer de pompveiligheidstest wordt uitgevoerd. Er is geen warmte in de ketel, en toch gaat de maximumthermo veiligheid aan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Is die maximaal al eens vervangen?
 

Vexel

  • #10
Nee, maximaalthermo is nog niet vervangen. Waarom zo daar nood aan zijn ? Na reset 's nachts of 's morgens werkt ie weer een dag goed. Ook bij buitentemperaturen boven 8 graden is er geen probleem en draait de ketel maanden aan een stuk zonder problemen.
 

Standby

  • #11
Verbind je max nou gewoon eens een nachtje door en kijk dan verder. Wat de boiler betreft dat zou een indirect gestookte zijn en gezien het type ketel zou er een oud type driewegklep op zitten met rubberen bal wat al eerder aangegeven is.

Worden je radiatoren nog wel snel genoeg warm??, zo niet verdenk ik de circulatie pomp van te weinig toeren door ouderdom en bij het opwarmen v/d boiler kan hij zijn warmte niet snel genoeg kwijt met gevolg de wisselaar wordt te warm en de max grijpt in.

Wordt dan misschien tijd om een nw ketel aan te schaffen??.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #12
Echt niet door verbinden.
Je maximaal is de laatste beveiliging.
Die slaat normaliter niet voor niks uit.

Trouwens,
Wat een dom antwoord, na reset werkt hij weer 1 dag goed.

Vervang dat ding kost een paar euro.
Of koop een nieuwe ketel
Jeetje, waarom kom je dan hier vragen wat het probleem is.

Advies,

Zet de regel thermostaat eens een nacht op 30 graden,
Vergeet daarbij niet je boiler thermostaat die nacht ook laag te zetten, anders brandt hij de hele nacht op 30 graden.

Slaat de max dan niet uit,

vervang de max thermostaat.
Verbindt hem niet door
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #13
:mrgreen: idd, ik proef ook enige vorm van eigenwijzigheid......
er zijn genoeg tips aangedragen, maar heb nog geen 1 keer gelezen dat
je er 1 getest hebt :roll:

je moet maar zo denken: wij roepen ook maar wat, het is niet ons werk
die cv-ketels :denk:
 

Vexel

  • #14
's Morgens een vraag posten vanop het werk met een heleboel antwoorden dezelfde dag (bedankt trouwens !), dan is er weinig tijd om te testen... :wink:

Ondertussen toch paar testen uitgevoerd, aangeraden door Dexter : regelthermo op 70 graden geplaatst (stond op 85), maar hij is vorige nacht weer uitgevallen.
3-wegklep nagecheck-ed, via manuele stand. Boiler wordt direct warm bij warmteaanvraag, en radiatoren ook bij kamerthermostaat warmte aanvraag. Dit doet vermoeden dat 3-wegklep en pomp hun ding wel doen.

Ga volgende nacht de test eens doen die Obelix aanraadt.

Het lijkt meer en meer richting maxthermo te wijzen. Ik wist trouwens niet dat dat ding maar enkele euro's kost. Zit dat ding apart, of is dat deel van de MCBA1113 ?
En het vervangen van de maxthermo, kan je dat zelf of is een technieker echt wel noodzakelijk ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu