Radiatortemperatuur verschilt per vertrek

FrankJ

  • #1
Hallo,

Ik heb thuis een Nefit Ecomline HR ketel (type weet ik zo even niet), met in de woonkamer een Nefit modulerende thermostaat. Op alle kachels hier in alle vertrekken zitten standaard radiatorkranen, dus geen thermostaatkranen.

Ik heb boven een werkkamer gemaakt wat vroeger een slaapkamer was. Probleem is dat ik merk dat deze radiator altijd minder warmte afgeeft dan b.v. in de badkamer, terwijl de maten hetzelfde zijn. In de badkamer kan het gemakkelijk 25 graden worden als de thermostaat beneden aanstaat, terwijl het in mijn werkkamer maar max. 19 graden wordt.

Nu heb ik ergens gehoord dat de badkamerradiator standaard hoger staat ingesteld (hoe hoog weet ik niet), en de slaapkamers staan op 18 graden en de woonkamerradiatoren staan op 20. Ik hoor hier een beetje vreemd van op, want dat kan toch niet met normale radiatorkranen (Huis is gebouwd in 2000, kachels komen uit hetzelfde jaar)? En hoe kan ik dit probleem oplossen door het in deze "slaapkamer" ook 20graden of hoger te krijgen?

Nog een ding: In de bijkeuken is ook een radiator die altijd volop open staat maar altijd lauw blijft. Deze is dus ook lager ingesteld?

B.v.d.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
De berekening van slaapkamers was nu eenmaal 18C-dus 't is niet de afstelling maar de maat van de radiator ( deze vergroten dus )

Het is dus niet de "
 

StefanD

  • #3
Het is inderdaad zo dat een slaapkamer meestal een relatief kleine radiator krijgt omdat men vroeger vond dat een slaapkamer niet warmer dan 18 graden hoefde te worden. (Met thermostatische regelaars is die denkwijze volgens mij inmiddels achterhaald)
Maar ook zo'n kleine radiator zou wel goed warm moeten worden. Als een radiator duidelijk minder warm wordt dan de andere radiatoren, dan is er toch een probleem. Het kan zijn dat er een voetventiel geknepen is, of dat de andere radiatoren juist te veel open staan.

Ik zou eerst eens kijken of er voetventielen op de betreffende radiatoren gemonteerd zijn en als dat zo is, dan controleren of deze wel helemaal open staan.
 

Xr8

  • #4
Zeker als je een wat ouder huis hebt en de installatie op 90/70 is uitgerekend krijg je bij toepassing van een HR ketel nogal eens problemen

De radiatoren werden vaak in slaapkamers uitgevoerd in type 10 (zonder convectoren). Deze radiatoren geven voornamelijk stralingswarmte. Iets wat bij de lagere temperaturen van een HR ketel niet goed werkt.

Heb zelf al vele malen in dit soort situaties een fors overbemeten radiator geplaatst met convectoren. Dit icm een thermostaatkraan los vaak al heel wat problemen op een simpele manier op. Gedurende de warmtevraag van de thermostaat zal de radiator gewoon mee lopen. Door de forse overcapaciteit zal dit meestal voldoende zijn.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu