Radiatorleiding leeg laten lopen

Weswester

 • #1
Goedenavond,

Nieuw huisje dus direct aan de klus. Ik heb de onderstaande situatie.

vraag: alle radiator zijn verwijderd en de leidingen zijn afgedopt. Hoe laat ik de leiding leeglopen zodat ik een radiator kan koppelen. Met een gekoppelde radiator heb ik het vaker gedaan, dit is nieuw voor mij. Het betreft stadsverwarming.

1000028945.jpg
 

Kaajee

 • #2
Er zal ergens een hoofdkraan zitten, waarmee je de centrale aan- en afvoer kunt afsluiten. Vervolgens ergens de dop er af draaien en het restje water wat in je huis zit, zal dan opgevangen moet worden.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #3
Een waterstofzuiger erbij is handig, met beton is een dweil ook prima.
 

Weswester

 • #4
Super, hoofdaansluiting van stadsverwarming heeft inderdaad een aantal afsluitingen. Derde kerstdag ben ik op locatie, ok zal een foto delen.

Reden achter de vraag is dat de leidingen op de eerste en tweede verdieping verdieping vol met water zitten. Als ik het laagste punt open maak dacht ik dat al het water eruit zou stromen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #5
Dan zul je bovenin ook iets open moeten zetten, anders komt er vrijwel niets uit vanwege het vacuum trekken. Meestal (normaal gesproken bij aangesloten radiatoren) is het voldoende om van een paar van de bovenste radiatoren de aftapper open te zetten.

Wanneer er helemaal geen radiatoren zitten, zul je na openen van een een aftapper op het laagste punt (en iemand erbij met een emmer of bak eronder) naar boven moeten lopen om van de hoogste aansluiting de afsluitdoppen los te draaien. Pas dan gaat het water lopen, daarom die persoon bij het open aftappunt beneden. Vervolgens laat je het systeem zoveel mogelijk leeg lopen en haalt van boven naar beneden successievelijk alle afsluitdoppen eraf. Geef het systeem de tijd om echt helemaal leeg te lopen, want soms komt er nog even een stoot water na, afhankelijk van de leidingloop.
 

Weswester

 • #6
Hoi kees,
Bedankt voor de heldere omschrijving.

Ter controle:
Op mijn foto heeft de rechter leiding een afsluitventiel, dit is op de beganegrond. Als ik deze opendraaien en vervolgen op de bovenste verdieping de afdopsluitingen verwijder en zo naar beneden werk, maak ik het system leeg. Juist?

De gehele woning heeft geen radiatoren. En de leidingen zijn allemaal afgedopt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Weswester schreef:
Op mijn foto heeft de rechter leiding een afsluitventiel, dit is op de beganegrond. Als ik deze opendraaien en vervolgen op de bovenste verdieping de afdopsluitingen verwijder en zo naar beneden werk, maak ik het system leeg. Juist?
Dat lijkt me correct.

Ik vind het alleen wat vreemd, dat er in de andere leiding niet ook een aftapmogelijkheid zit. Want in principe kan er dan in die andere leiding nog steeds water blijven staan, ook afhankelijk of er misschien bij de afsluiters in de buurt een of andere koppeling tussen de twee leidingen zit. En of dat punt van die afsluiters lager of hoger zit dan deze plek.

Anders zul je toch met wat voorzichtigheid op zeker moment die andere (op de foto linker) dop er af moeten schroeven, maar pas op voor een waterballet, houd dweilen klaar, want je kunt daar geen bak onder zetten! En draai de dop eerst een stukje los, zodat je, wanneer het water er uit komt, hem indien nodig weer vast kunt draaien.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #8
Het water hoeft niet uit de leidingen, alleen de druk eraf en wat erin blijft hangen mag erin blijven.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
Als de doppen boven eraf gaan, loopt het water vanzelf naar beneden. Dat houd je niet tegen!
Krijg je wel mooi een waterballet als je er niet op voorbedacht bent.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #10
Dat dus niet doen, gewoon de radiator één voor één aansluiten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #11
Dat is wat anders, maar ik weet niet of @Weswester van plan is om overal radiatoren van eenzelfde maat aan te sluiten of dat er eerst leidingen verlegd moeten worden. In dat laatste geval wil je waarschijnlijk eerst al het fitwerk doen en dan pas alle radiatoren ophangen. Tenminste, dat zou wel mijn streven zijn als ik het zelf bij de hand zou hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu