Radiator slaapkamer tijdelijk afsluiten

PACVenema

  • #1
Ik wil de slaapkamer boven gaan behangen en het oude behang wil ik verwijderen. Echter de radiator zit in de weg.

nu heb ik gisteren een poging gewaagd op de radiator te verwijderen. Ik had doppen van de maat 3/8, 1/2 en 3/4 gekocht. Echter toen ik de radiator eindelijk verwijderd had, paste geen enkele van de bovenstaande doppen.

De buis bleek namelijk net iets groter te zijn dan de 1/2' dop maar wel veel kleiner dan de 3/4' dop. Het is een oude radiator met oude leidingen. Kan iemand mij vertellen wat ik moet doen of er misschien doppen met deze oude maten verkrijgbaar zijn?

Elke info is welkom.

Peter
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Je kunt de radiator met gewone metrische sleutels afkoppelen. De 3/8" 1/2" en 3/4" maten slaan op de binnenafmeting van aangesloten leidingen en de daarbij horende schroefdraad volgens de BSP standaard. Ze zeggen m.a.w. weinig over de maat van de te gebruiken sleutels.
 

PACVenema

  • #3
Het afkoppelen is niet het probleem. Het afdoppen lukt mij niet. De diameter van de buis is net iets groter dan de 1/2' dop. Hij moet dus net iets groter zijn maar wel kleiner dan een 3/4' dop. Maar ja.het zijn oude ijzeren leidingen.

Weet iemand hoe ik aan zulke doppen kan komen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat zijn de maten van de pijp zowel binnen als buitenkant ?
 

Pigion

  • #5
Door met een schuifmaat de uitw. diameter te meten en te vergelijken met onderstaande tabel, moet je eruit komen. Inch pijpen kunnen verwarring geven bij leken. De uitw. diameter is gekoppeld aan de nominale maat. De inwendige diameter is een afgeleide van de wanddikte en kan variëren.
Koop wel een digitale schuifmaat (al voor € 14,- te koop) want het aflezen van de nonius op een analoge schuifmaat is even moeilijker.

Nominaal dia. uitw dia. inw.
1/2" 21,3 15,8
3/4" 26,7 21
1" 33,4 27,9

Als je de nominale inch-maat hebt gevonden, kan je een passende "dop" of plug kopen.
Nog één opmerking: wel de pijp meten en niet de sok o.i.d.
Voor het dichtmaken van de verbinding gebruik je hennep + fitters kit, teflon tape of teflon draad.

Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu