Radiator goed geplaatst of kan het in deze situatie beter?

Geus

  • #1
Beste mensen,

Na het vervangen van een raam door een buitendeur heb ik daarnaast een nieuwe radiator laten plaatsen. Nou wordt naar mijn idee de radiator te langzaam warm. Vooral bij het een paar graden opwarmen van de woonkamer, zijn de buizen al vrij snel heet, terwijl de radiator dan nog lauw is. Na verloop van tijd wordt hij vanaf onder wel langzaam steeds warmer, maar dan hebben de overige radiatoren hun werk meestal al gedaan. Resultaat: een hoek van de woonkamer die langzamer opwarmt dan de rest. Capaciteit zou goed moeten zijn.

Ik vraag me af of deze radiator niet beter anders aangesloten had kunnen worden. B.v. aanvoer boven en afvoer onder (diagonaal), waarbij de radiator vrij snel wordt gevuld met warm water bovenin, wat het koude water vervolgens via de onderkant wegdrukt.

Op mijn vraag aan de installateur waarom dit zo wordt aangesloten, was het argument dat het warme water vanzelf opstijgt. En dat doet het ook wel, maar naar mijn zin te langzaam. Volgens mij stroomt het nu te snel onderin van rechts naar links.

Wat zijn jullie ideeën hierover?

B.v.d., Geus


 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Aanvoer bovenaan aansluiten of een stijgbuis in de aanvoer plaatsen zoals die op deze plaats zit.
 

Geus

  • #3
Een stijgbuis is een buis die inwendig in de radiator wordt aangebracht om het warme water omhoog te krijgen?

Als ik uit die twee een keuze moet maken, ga ik waarschijnlijk voor de aanvoer bovenaan. Dan kan de radiator misschien ook nog een stukje naar links, want voor de mooiigheid zit hij me ook iets te strak tegen de lijst van de deur aan.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Als de radiator op deze manier warm wordt is er niks aan de hand hoor...
Heb wel meer radiatoren op deze manier gezien, en ging prima.
Nette leidingen trouwens met die perskoppelingen.
 

Speedypul

  • #5
Zou zelf de radiatorkraan 5 cm naar links aangesloten hebben, op deze aansluiting zit waarschijnlijk de stijgbuis naar boven!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Dat is afhankelijk van de uitvoering van de radiator.
Dat staat aangegeven op de doos door 2 letters ( meen ik zo snel uit mijn hoofd)

Maar normaliter kun je de midden aansluiting gewoon gebruiken.
 

Xr8

  • #7
Hier kun je waarschijnlijk geen stijgbuis in kwijt omdat het een paneel radiator is. Zo te zien zit er aan de rechterzijde een onder aansluiting, daar kun je normaal gesproken aanvoer en retour aansluiten. Tussen deze aansluitingen is het paneel in de meeste gevallen afgesloten waardoor de radiator zelf gedwongen gaat circuleren.

Zo deze radiator is aangesloten zou volgens mij goed moeten zijn. Staan de kraan en voetventiel wel goed open? Zit er niet toevallig veel lucht in de radiator. Dit soort radiatoren willen nog wel eens problemen geven als er net een hoop vers water in de installatie zit.

Succes.
 

Kacheltje

  • #8
Beoordelen van andermans werk is niet de doelstelling van het forum, lees eerst de forumregels een door.

Althans, dit wordt meestal door sommige beantwoorders altijd direct vermeldt als er een dergelijke vraag gesteld wordt. (zo te zien niet altijd :mrgreen: )
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Als we eerst eens beginnen met het doorgeven van het merk, en
eventueel het type radiator dan kunnen we meer gericht een advies geven.
Er zijn teveel verschillen, en verschillende typen radiatoren om vanaf
een foto aan te geven of er misschien wel of geen stijgbuis, en of diagonaal
aansluiten beter zou zijn.
 

Geus

  • #10
Kacheltje schreef:
Beoordelen van andermans werk is niet de doelstelling van het forum, lees eerst de forumregels een door.
Het gaat er mij niet om het werk van de installateur te laten beoordelen. Ik ben tevreden over dit bedrijf en ga er helemaal vanuit dat het correct is aangesloten. Alleen voldoet het binnen mijn systeem nog niet helemaal zoals ik wil. Met deze post wil ik er meer van begrijpen, zodat ik goed geïnformeerd ben als ik met de installateur ga overleggen.
Ronny schreef:
Als we eerst eens beginnen met het doorgeven van het merk, en eventueel het type radiator dan kunnen we meer gericht een advies geven.
Dit staat er op de factuur: Thermr S8 comprad 21-500-2000. Een fotootje maken van de aansluitingen lukt niet echt. De twee panelen zijn onder op beide hoeken verbonden met een buis. Tussen deze buisjes loopt een buis met de aansluitingen, twee aan de buitenkant en twee in het midden. Ik ben benieuwd hoe dit werkt, want echt begrijpen doe ik dat niet. Die buis zal toch niet helemaal hol zijn? Dan heeft het water wel een heel makkelijke weg om de rest van de radiator links te laten liggen.

Kraan en ventiel staan helemaal open en er zit geen lucht in. Als de cv maar lang genoeg brandt, wordt hij dan ook wel goed heet. Maar hij reageert te langzaam, of de andere radiatoren te snel, het is maar hoe je het bekijkt. Het is een oud huis met nog veel dikwandige pijp, waar volgens de monteur een relatief groot watervolume in gaat. Wel een jonge ketel.
 

Kacheltje

  • #11
Een radiator zal in ongeveer 20 minuten op temperatuur horen te zijn als het cv water op temperatuur is. Is het cv water nog niet op temperatuur zal een ketel ook enige tijd nodig hebben om het cv systeemop te warmen.

Hoe lang is lang in jou geval?
De stelling dat warm water stijgt is correct. Maar naast het stijgen van warm water is de hoeveelheid cv water wat door stroomt van belang en of het cv water bij aanvang al op temperatuur is.
 

Geus

  • #12
Ik zal dat na moeten meten, dat weet ik zo niet. Het is nu wel zo dat de twee overige radiatoren in dezelfde ruimte (woonkamer met semi-open keuken) een stuk eerder hun maximum temperatuur bereiken. De nieuwe heeft een aftakking tussen die twee, dus dat kan het probleem niet zijn.

's Morgens of na afwezigheid als de ruimte moet opwarmen van b.v. 16 naar 19 graden is dat geen probleem, dan gaat de nieuwe wel meedoen. Maar als de ruimte al op temperatuur is en het zakt iets en de ketel staat aan, dan wordt de gewenste temperatuur door de andere radiatoren al bereikt, voor de nieuwe echt goed warm is. Resultaat: een koudere hoek.

Kan het zo zijn dat doordat de installatie voornamelijk uit dikwandige buis bestaat, dit stuk nieuwe buis een soort bottleneck wordt? Een mindere doorstroming dus. Valt de weerstand van de nieuwe radiator te verminderen door een andere manier van aansluiten?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #13
Ik denk dat je die andere radiatoren eens een slag dicht moet draaien.
Hierdoor zal de nieuwe iets meer warmte krijgen toegevoerd.
Vermoedelijk moet je systeem gewoon opnieuw ongeregeld worden.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Er wordt van alles gedacht, en voorgesteld maar we weten nog steeds niet
hoe de radiator er inwendig uitziet, en wat er voorgeschreven is qua aansluitingen.

Aangezien tot nu toe blijkbaar deze radiator goed kent, kan ik alleen
het advies geven om het even na te vragen bij de leverancier/fabrikant.

Ik zal morgen de aansluitgegevens voor je opvragen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #15
De radiator is een Thermrad Super 8 Compact, type 21, 500 breed, 2000 hoog.

Ze kunnen op verschillende manieren aangesloten worden,
links/rechts is omwisselbaar, dus op deze manier is het goed aangesloten.
 

Geus

  • #16
Dan toch nog de vraag: Zou hij niet sneller reageren als ik hem diagonaal aan laat sluiten of in ieder geval boven in, onder uit? Maakt dit een verschil wat betreft de weerstand die het water ondervindt?
Alle andere radiatoren gaan knijpen om deze wat sneller te laten reageren, lijkt me ook jammer.
 

Geus

  • #17
Oftewel, hoe werkt zo'n radiator? Lijkt me toch stug dat het één hol geheel is. Op de een of andere manier zullen er een soort van schotten inzitten? Of heb ik het mis?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #18
Een radiator diagonaal aansluiten is altijd het beste, zeker met lange(re) radiatoren.
Ook in dit geval, als je het vermoeden hebt dat het niet goed werkt dan
is het aan te raden om te proberen.
 

Geus

  • #19
Dank u, ik neem het mee in het overleg met de installateur.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #20
Daar is dus dit forum niet voor gemaakt en bedoeld, om sterk te staan in overleg met de uitvoerende installateur.

vind het persoonlijk jammer dat er niet ingegrepen is door de moderatie, zoals in andere topics wel is gedaan. er was vanaf het begin al duidelijk dat het om werk van betaalde derde ging. andere onderwerpen werden daarom gesloten. beetje met 2 maten meten van de moderatoren.


groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu