Rachelwerk op broodjes plafond voor stuckwerk

Rob0909

 • #1
Hoi! wij hebben een plafond van 'broodjes' waar wij een rachelwerk op willen maken voor stucplaten.
in het nieuwe plafond moeten spotjes komen, maar ik wil zo min mogelijk omlaag met het plafond. Spotjes hebben slechts 23mm inbouwdiepte.
Nu zie ik overal een framewerk van 2 lagen die haaks op elkaar geplaatst worden, is het ook mogelijk om 1 laag te doen en moet ik dan nog ergens rekening mee houden ?
Bevestigen op de broodjes wordt sowieso een uitdaging vrees ik ..

p.s. zoals je op de foto kan zien is het plafond erg slecht, dit zijn we aan het afsteken.. hoop dat we alles eraf krijgen. zo-niet, nog tips om alles uit te vlakken?

1c388b9f-0f3a-4f32-a550-62326eb6d98f.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • HAJ

  • #2
  Het grote voordeel om 2 lagen latten toe te passen (waarbij de laatste laag latten dwars op de eerste laag wordt geplaatst) is dat je de laatste laag perfect waterpas kunt uitvlakken met uitvulplaatjes. Daarnaast hoeft de tweede laag latten niet zo dik te zijn.
  Een laag latten waterpas proberen te stellen op het plafond wat wij op de foto kunnen zien, is haast onmogelijk

  Echter, slechts één laag dikkere latten toepassen is theoretisch mogelijk. Vergeet niet dat de hoogte van het plafond idealiter iets hoger moet zijn dan de inbouwhoogte van spots (houd rekening met elektrasnoeren of leidingen die rondom de spots moeten worden bevestigd).

  Het bevestigen van latten in het plafond kan eventueel uitdagend zijn gezien de samenstelling ervan. Slagpluggen kunnen gebruikt worden. Voorboren zonder klop- en zeker zonder hamerfunctie.

  Het afsteken van het stucwerk kan worden gedaan met een kleine beitel of plamuurmes en hamer. Eventueel kunnen grote en vastzittende plekken worden verwijderd met een wandschuurmachine. Te huur bij de bekende adressen.
   

  Rob0909

  • #3
  Bedankt voor de tips @HAJ .
  De reden dat ik niet te laag wil gaan heeft te maken met de hoogte van de kozijnen. Ik heb nu 4 cm ruimte over boven het raamkozijn (zie foto) Als ik lager ga dan moet ik weer met een koof gaan werken of iets dergelijks en dat heeft niet de voorkeur. Ik dacht aan latten van 22 mm dik (of iets dikker?) en dan dan stucplaten van 9,5 mm.,
   

  HAJ

  • #4
  Ik zie nu inderdaad dat door de positionering van de kozijnen het verlagen van het plafond een redelijke uitdaging wordt.

  Jouw voorstel met latten van 22 mm is in theorie mogelijk. Houd met stucplaten voldoende ruimte voor het stuc dat nog aangebracht wordt. Zorg daarnaast dat de latten goed waterpas worden aangebracht en dat de bevestiging van de (slag)plug niet uitsteekt op de lat. Dit om oneffenheden te voorkomen voor de gipsplaten.
   

  Rob0909

  • #5
  Bedankt!
   

  Lklussen

  • #6
  Rob0909 schreef:
  Bedankt voor de tips @HAJ .
  De reden dat ik niet te laag wil gaan heeft te maken met de hoogte van de kozijnen. Ik heb nu 4 cm ruimte over boven het raamkozijn (zie foto)
  Start met het zoeken van het laagste punt in je plafond en kijk eerst hoe laag je dan uitkomt ten opzichte van je kozijn. Soms kom je flinke verschillen tegen en blijkt die 4 cm ineens minder te zijn bij een vlak waterpas plafond. Dan kan je tijdig je plan bijstellen.
   

  Rob0909

  • #7
  oke, nog een bouw-update en probleem;
  ben gestart met het aanbrengen van het rachelwerk, ik dacht alleen te gaan boren in de 'staande' broodjes. Aangezien de andere hol zijn en deze niet.. Ik kom er alleen met geen mogelijkheid doorheen. Heb al 3 boortjes versleten en heb het nu even opgegeven.

  Als ik mij niet vergis is het een Stalton vloer ?

  Iemand een idee hoe ik dit oplos ? Boren in de holle stenen is natuurlijk makkelijk maar geeft ook weinig stevigheid..
   

  Rob0909

  • #8
  Ik lees nu ook dit op internet, waarschijnlijk de reden dat ik er niet door kom.
  Echter ook nog geen oplossing..

  ' Typisch aan een stalton is de gebakken aarde als buitenwand met daarin voorgespannen beton. '
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  En daar mag je dus niet in boren.
   

  Rob0909

  • #10
  ja dat heb ik inmiddels ontdekt.. oeps..
  dan maar met holle wand pluggen aan de gang
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  HAJ

  • #11
  Ik heb een soortgelijke situatie gehad, zij het dat mijn woning holle baksteen is te vinden. Boren dus met beleid (zonder klopstand is vaak al meer dan voldoende). Succes met de klus en houd ons graag op de hoogte!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu