Rachelwerk met stukplaten

KlusKees

  • #1
Ben door een redelijke hoeveelheid berichten gelopen met hele waardevolle info, maar zou graag een reactie willen op onze aanpak om een scheidingswand te maken.

Dus hier komt ie: we gaan een scheidingswand maken met een houten frame. Hierop komen stucplaten en dat willen we vervolgens gaan stucen. Nu de vragen:
1) De gipsplaten gaan we vastschroeven. Kan ik de schroeven afdekken met gaasband en er vervolgens overheen stucen, of kan ik ze opvullen (en zo ja met wat?), of mogelijk een combinatie van vullen en gaasband?
2) een vergelijkbare vraag voor de naden. Ik begrijp dat op de kopse kant ik de platen strak tegen elkaar aan moet leggen en hier gewoon overheen kan stucen (dus geen vuller/gaasband) etc.? Op de zijkanten moet ik een ruimte houden van een aantal mm. De meningen verschillen, maar ik zat aan zo'n 3 mm te denken. Moeten we deze naden vullen (en zo ja, met wat) en vervolgens gaas band en dan stucen?
3) de aanhechtingen met andere wanden en plafond geschied met acrylaatkit om scheuren te voorkomen, klopt dat?

alvast dank
kk
 

Sjeki

  • #2
1: bij de schroeven hoef je geen gaasband te gebruiken, deze kun je gewoon opvullen.
2: wat voor soort gipsplaat heb je? met een ronde kant? dan hoeft ook geen gaasband te worden gebruikt, omdat je anders een ongelijk plafond krijgt omdat het gaas "op" de naad ligt.
3: ik weet niet zeker of dat goed gaat. Bij alle gipsplafond's die ik heb gemaakt wordt er gewoon een plintje in de hoek gezet voor een strakke afwerking.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Dwarsnaden 5-8mm uit elkaar, die eerst volstucen en daarna heel de plaat. Het is niet nodig gaas te gebruiken op naden. Op sites van fabrikanten staat ook nuttige info.

Na het stucen de randen lossnijden en later kitten.
 

KlusKees

  • #4
@ Sjeki: bedoel je met opvullen, opvullen met gips?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het gaat hier volgens mij om een scheidingswand, niet om een plafond. Je beschreven werkwijze is voor een plafond deze is voor een wand minder geschikt.

Omdat de hele wand uiteindelijk wordt gestuukt zou ik op alle naden wel gaasband gebruiken, om alle risico's uit te sluiten. Je wil wel eens stoten tegen een wand (gebruik ook hierom minimaal gipsplaat van 12,5mm).

Verder hoef je naden/schroefgaten niet eerst te vullen, dat smeer je allemaal dicht met gips als je de wand gaat stuccen.

En die onderlinge afstand tussen de langskanten van gipsplaten (die 3mm) hoeft hier niet omdat je bij wanden normaliter niet haaks op het regelwerk schroeft maar in de langsrichting. Achter de langsnaden zitten dus de regels. Dus gewoon strak tegen elkaar.

Dus zoals ik het heb gedaan: gipsplaten strak tegen elkaar vastschroeven, naden afgazen, alles in de stucprimer, stuccen, eventueel napleisteren en lichtjes schuren, aanhechtingen wand/plafond kitten met acrylkit, alles in de voorstrijk en daarna in de kleur rollen. Dan op een afstandje je werk bewonderen
:lol:
 

Sjeki

  • #6
Ja, zag het zelf nu ook net :P sorry :oops:
maarjah jij hebt nu al antwoord gegeven :D
 

KlusKees

  • #7
Mijn nederige excuses, maar ik per abuis gipsplaten gezegd, maar ik bedoelde stucplaten. Neem aan dat de situatie hierdoor veranderd?
 

Tfro71

  • #8
Met stucplaten hoef je niet meer voor te strijken. Maar ze zijn er volgens mij niet in 12,5 mm. Dus dat wandje wordt wel erg dun en je hebt er relatief vlot een gat in. En ik zou de naden zeker gazen, heb dat al eens mis zien gaan.
 

KlusKees

  • #9
Heel hartelijk dank voor de reacties.

resumerend...
Stucplaten op zo'n 5 tot 8mm van elkaar plaatsen en stuc gaas ertussen en vervolgens eroverheen stucen

Over de schroeven kan ik meteen stucen en hoeft geen stucgaas.

Randen met een plintje afwerken
 

Tfro71

  • #10
Of randen insnijden als de stuc nog nat is en later evt. afkitten
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Als de laag stuc voldoende dik is, is gaas niet nodig, en maakt het niet uit of je 9.5 of 12.5 mm gebruikt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu