Raam afkitten

Paulus Pietsma

  • #1
Hoe kan ik mijn raam het beste afkitten?

Zoals (hopelijk) te zien is in onderstaande foto is zit het glaswerk in een aluminium sponning aan de onderzijde. De ruimte tussen de sponning en het glaswerk wordt momenteel nog opgevuld door een rubberachtige substantie welke bijna volledig uitgedroogd is.

Ik neem aan dat deze oude afdichting volledig verwijdert dient te worden, maar hoe? Mesje?
En waarmee kan ik dit het beste herstellen?Bij voorbaat dank!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Die rubberachtige substantie is butyleenkit, dat na uitdroging ongeveer de sterkte van beton krijgt.

Het beste te verwijderen met een speciaal paddestoelvormig zaagblad op een ossilerende zaag. Hierna de sponning schoonmaken / vet- en stofvrijmaken en een topafdichting aanbrengen met MS-polymeer beglazingskit.

Die zaag lijkt een hele investering maar is geschikt voor 1001 klussen die u met normaal gereedschap niet voor elkaar krijgt. Een lange termijn investering dus die u na 1 x gebruik al niet meer wilt missen.
 

Paulus Pietsma

  • #3
Butyleenkit, multitool: check!

Maar dient die MS-polymeer beglazingskit op alle randen aangebracht te worden of enkel over de laag butyleen kit?

Op onderstaande foto's is te zien hoe slecht de verf er aan toe is. De onderzijde van de dorpel is niet geschilderd, en vertoont dus wat rotte plekken. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Standaard zou je dit weg moeten frezen tot het gezonde hout, houtrot stopper erop en daarna een 2k houtrotvuller erop. Maar gaat dit, want de werkruimte is minimaal (30mm tot bestrating). Of is hier ook een andere manier voor?

Voordat ik de onderdorpel ga herstellen ben ik overigens van plan om alle plekken waar de verf los laat kaal te maken (branden/schuren). Om vervolgens 2 lagen grondverf (alkydhars) op te zetten en daarna af te lakken. 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
U moet die butyleenkit wel volledig verwijderen uiteraard.

Is het vochtpercentage van het hout op de rotte plekken hoger dan 20% dan kunt u reparatie of schilderen wel vergeten. Opmeten hiervan doet u met een houtvochtmeter. Wacht dan eerst tot het vochtpercentage onder de 17 % ligt.

Alle gebladderde verf verwijderen en rot hout tot op gezond hout verwijderen. Hierna reparatie uitvoeren met een 2k- epoxy reparatie vulmassa volgens de gebruiksaanwijzing.

Na uitharding kunt u hierover een geschikt laksysteem aanbrengen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu