Problemen met een bestaande hotelschakeling

Roko85

  • #1
Ik heb een huurhuis gekocht uit de jaren 60 en nu heb ik de opbouwschakelaars vervangen door inbouwschakelaars. Bij het verwijderen van de oude schakelaars niet op de kleuren gelet maar nu bij het aansluiten komt er iets niet goed.
Ik heb bij beide schakelaars 1 groene en 2 zwarte draden en op beide groene staat stroom. Ook staat op een enkele zwarte een beetje stroom.
Nu weet ik dat dit niet klopt bij de huidige manier van aansluiten maar het functioneerde prima en aan de draden heb ik niks veranderd, dus in principe moet dat nu ook kunnen met de nieuwe schakelaars. De schakelaars zijn wel geschikt voor hotelschakeling want in de keuken heb ik dezelfde en dat is goed.

Wie geeft mij raad want nieuwe draden trekken is ook weer zo'n megaklus...
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het zal een aderbesparende wisselschakeling zijn.
Zie de onderste in de afbeelding.
 

Roko85

  • #3
Ja precies dat lijkt er heel veel op! En ook dat bij de lamp een van de zwarte word onderbroken voor de lamp en vervolgens weer doorloopt. Dus het zou moeten lukken met aansluiten??
En waarom is deze methode gebruikt dan of is dit de oude methode van de 60er jaren??
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Deze methode wordt nog altijd gebruikt om een ader te besparen. Vergelijk maar het rechter deel van beide schema's. Bij de klassieke wisselschakeling boven tel je daar 6 aders en dat is er één te veel voor een 16mm buis. In sommige gevallen is het dus handig onderstaand schema te volgen.
 

Roko85

  • #5
Alles werkt weer zoals het hoort, iedereen bedankt!!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu