Probleem dimmen halogeenverlichting

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #1
Beste klussers,

Ik heb problemen met het dimmen van een hanglamp. Wanneer de lamp gedimd wordt gaat deze licht flikkeren en daarbij maakt ook de transformator geluid. Aansluiten zonder dimmer lost het probleem op.

Deze lamp bevat een tiental halogeenlampjes, 12 volt 10 watt en een elektronische transformator van het merk sunrise type set 110 cs. 35-110 watt.

De lamp is aangesloten op een Busch dimmer type 6513 U-102. Deze dimmer zou geschikt moeten zijn voor het dimmen van een elektronisch transformator. Het minimum vermogen zou daarbij 40 watt bedragen volgens de verpakking. Daar zit de lamp ruim boven.

Heeft iemand wellicht een idee waar het probleem ligt? Zelf verdenk ik inmiddels de transformator (van chinese makelij). Het gaat mij alleen wat ver om deze lukraak te vervangen, misschien is er wat anders mis.
 

Jacovrie

  • #2
Ik denk toch dat het wattage van de dimmer aan de hoge kant is en dat deze de kritische waarde heeft bereikt. Kan ook zijn dat transformator niet werkt in samenhang met deze dimmer (ringkern e.d.).

Desalniettemin zou ik een ander dimmer met een lager wattage proberen. Kijk eens naar de B&J 2247U of 6560 U101.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Vermogen van de dimmer heeft er niets mee te maken,zolang deze maar binnen het werkgebied zit is er geen probleem.

Het probleem word hier veroorzaakt door een E-Trafo(electronische trafo)
Het flikkeren en knetter geliud komt uit de ontstorings spoel en de bufferkring in de Trafo en daar kan je niets aan doen.

Een geluid zal je altijd min of meer blijven horen.
Het knipperen kan wel verbeterd worden door het plaatsen van een ander type/merk trafo.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Is de trafo in de lamp wel een electronische trafo.
Het is mischien een ringkerntrafo en dan moet een normale halogeen dimmer toegepast worden.

Vgr Arie
 

Mitchell

  • #5
Niet alle electronische trafo's zijn goed te dimmen met een tronic (fase afsnij ) dimmer. Vooral dit soort chinese trafos geven veel problemen en gaan hier ook van stuk. Inderdaad een andere trafo erop zetten en het is opgelost.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
De transformator is wel degelijk een elektronische transformator. Ik zal deze dan toch maar gaan vervangen. Zal nog lastig worden om er een te vinden die past. De transformator zit namelijk in de lamp gemonteerd en is een rond model.

Bedankt voor de reacties.
 

Mitchell

  • #7
Bij de verlichtingsspeciaalzaak zijn goed dimbare electronische trafo's te koop. Ook in het rond met een gat in het midden voor het M10 asje.

Of zoek anders naar ronde trafo's van het merk freetec, deze zijn goed universeel dimbaar en erg klein.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu