Prijsverschillen Europa

H@ns

  • #1
Niet om een prijzen discussie uit te lokken maar ik zit met een brandende vraag:
Ik lees hier in Frankrijk net een materialencatalogus waarin voor een groepenkast met twee aardlekschakelaars en 9 groepen slechts 172 Eur. wordt gevraagd.

Als ik dat vergelijk met de Nederlandse prijzen dan schrik ik een beetje!

Omdat ik binnenkort een nieuwe groepenkast in Nederland moet hebben ben ik geneigd om er hier een te kopen en die in Nederland te plaatsen.
Maar mag dat?
Of moet het materiaal ook een speciaal Nederlands keurmerk hebben?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een soortgelijke vraag is al eens geweest over Belgische materialen:

Belgische materialen ook in Nederland te gebruiken

In deze vraag kwam ook tot uiting, dat er subtiele verschillen kunnen zitten in de materialen in de kast, waardoor het wel of juist niet toegestaan is hier...

Verder weet ik er niets van...
 

Gerrit

  • #3
Ik denk dat je het niet moet doen Hans.
Simpel omdat de kast niet voldoet aan de eisen.

Je schrijft al dat er 9 groepen in zitten met 2 aardlekschakelaars.
En daar hebben we meteen het eerste punt, want hier mogen er maar 4 groepen achter een aardlek.

Fransen hebben nu eenmaal een ander idee van veiligheid als het elektriciteit betreft.
 

H@ns

  • #4
Dat van die groepen: het zijn 2 x 10A, 4 x 16A en 3 x 20A.
Misschien dat dat scheelt?
Maar goed ik denk dat ik het inderdaad niet doe, want geen zin in gezeur met keuringsinstanties.

Wat betreft het andere idee over veiligheid...
Sinds kort <-! is het verplicht om je wasmachine, kookplaat, boiler en meer van dat soort apparaten achter een aardlek te zetten (40A type A).

Daar staat dan weer tegenover dat alles in de installatie geaard moet zijn, ook lampen, dat licht op een apparte groep moet, dat vrijwel alle grotere apparaten op een apparte groep moeten waarbij de zekering bepaald welk stopcontact er aan komt (stopcontacten voor elk Wattage verschillend en passen dus ook niet op elkaar). En dan moet de hele boel ook nog eens gekeurd zijn door een onafhankelijk persoon die niet zelf de installateur was.

Best pittig dus..

En als je dan de realiteit gaat bekijken hier op het platteland: Stoffen isolatie om de draden die door een metalen buis lopen, hier en daar een porseleinen zekering waar een draad in hoort van een bepaalde weerstand doch bij gebrek daaraan maar met een spijker verbonden is, schakelaars in een (prachtige) metalen behuizing die wordt afgeschermd van het stroomhoudende deel door een... stukje papier. :shock:

Tja de regels en de uitvoering ervan.
 

Gerrit

  • #5
Dat van die groepen maakt hier niet uit. Het maximum is gewoon 4.
Dat van die soorten kontaktdozen per vermogen was mij niet bekend. Ik ben er best wel eens geweest, ook vroeger voor mijn werk maar het is me nooit opgevallen. Wat ik ken zijn de bekende kontaktdozen met een pen als aardaansluiting.
En de rest van je verhaal: wat ik al zei: een ander idee. Sterkte en succes.
 

H@ns

  • #6
Het vreemde is dat inderdaad niemand iets merkt van die verschillende wcd's.
Kennelijk wordt het gewoon niet toegepast..
Ik heb het nog even nagelezen in een "voorschrift", men dient drie verschillende wcd's dient toe te passen; 16A is de normale, dan heb je er één van 20 Amp en één van 32 Amp.

Voor kookplaten, boilers, zware el. verwarmingselementen en dergelijke. Die laatste zijn er dan in twee en drie-polige varianten (feitelijk 3 en 4 want de aarde is ook een vrij dikke pin bij die stekkers)

Misschien komt er ooit nog nog eens een algemene Europese norm voor elektra maar ik ben bang dat dat utopie is. Hoewel.. Onze eigen NEN is kennelijk al niet eens bij te benen.
 

Gerrit

  • #7
Onze NEN is eigenlijk de europese norm. Ieder land mocht zijn eigen aanvullingen toevoegen. Dat zou met de laatste uitgave vervallen. Maar ja, een Fransman zal zich daar niet zo gauw iets van aantrekken. Sukses daar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu