Praktische vragen aarde badkamer

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik snap het principe van de aarding (potentiaalvereffening) in de badkamer wel, maar zit toch nog met wat praktische onduidelijkheden.

- Ik begrijp dat het gebruikelijk is de kranen te aarden via de S-koppeling, zodat een en ander achter het rozet zit en je het dus niet ziet (maar wel kunt zien als je wilt). Hoe gaat dat precies? Ik bedoel, hoe monteer ik de aardedraad op die S-koppeling? Zijn daar speciale klemmen voor? En waar laat ik dan de aardedraad van achter het stucwerk komen? Direct naast de aansluiting van de kraan?

- Hoe leg ik de aardedraden tijdelijk vast aan de muur, zodat eroverheen gestuct kan worden en de draad op zijn plaats blijft?

- Aard ik een designradiator ook via een S-koppeling op de aansluiting, of met een radiatorklem?

Enfin, ik zie het allemaal niet helemaal voor me, en zoek dus wat duidelijkheid!
 
Je moet de waterleiding aarden. Het makkelijkste is dat bij/onder een wastafel met aardklemmen, zijn voor verschillende diameters verkrijgbaar. Op een S-koppeling aarden wordt wat moeilijk.
De aarddraad kan je door een buis leggen vanaf het CAP, is netter dan wegstuccen.
Radiator kan met een radiatorklem of op de toevoer/afvoerleiding.
 
Ik zie dat ik wat informatie ten onrechte heb achtergehouden: Ik werk met kunststof/aluminium leidingen (PE-alu-PE). De leiding aarden is dus niet mogelijk. Overigens lijkt me dat ook bij metalen leidingen niet altijd even makkelijk, bijv. bij een douchekraan waarbij de leidingen in de muur zijn weggewerkt.

Ik zit in totaal met 5 objecten die geaard moeten worden: 4 kranen en een radiator. Mijn muur zit al aardig vol met leidingen voor kranen, radiator en elektra, en daar nog allerlei leidingen voor aarding bij wordt me een beetje veel. Voor zover ik weet mag de aardedraad onbescherm worden weggewerkt, vandaar mijn keuze daarvoor.
 
Kunstofleidingen hoef je niet te aarden.

Voor design radiatoren zijn er speciale klemmen deze komen op een koppeling en vallen na montage nauwlijks op
Vertint koper mag in de wanden zonder buis als deze >4mm².
je kan gewoon met een sleuvenzaag met 1 blad ipv 2 een zaagsnede trekken en daar de draad in leggen of vanaf de cap naar de vloer.
onder het aardnet door en dan achter de leidingen langs naar de eindpunten.
 
Ik zal op zoek gaan naar die klemmen voor designradiatoren. De tip van 1 blad gebruiken en daar de draad in zetten vind ik ook wel een mooie. (Mijn vloer heeft overigens geen aardnet, want de lewisplaten die er liggen lopen niet door naar de ruimtes ernaast.)

Maar waar ik mee blijf zitten is de kunststofleiding, want volgens een eerder bericht hoef ik die alleen niet te aarden als door meting kan worden aangetoond dat de aluminium-laag niet verbonden is met de kraan. Maar ja, tegen de tijd dat ik dat weet, zit die stuclaag er al lang en breed op, en kan ik niet alsnog de aarding gaan regelen, mocht dat toch nodig zijn.
 
OK, maar dan de vraag waar het om begon: Hoe ziet zo'n koppeling-klem eruit? Of is dat niet anders dan een leidingklem? Heeft iemand een plaatje van hoe dat er gemonteerd of ongemonteerd uit komt te zien?
 
Ik heb even geen plaatje bij de hand (collega's misschien??) maar het is een verchroomde ring waarin een zeskant is uitgespaard.

Dit zeskant past om de grote moer waarmee de afsluiter is vastgezet.

Tevens zit er een gaatje in met bout voor de draad.
 
Ik neem aan dat je het nu over de klem voor de radiator had? Ik doelde meer op de klem voor de koppeling tussen leiding/muurkraan en douche/badkraan. Daar zit geen afsluiter tussen.
 
Er zijn speciale "aardklemmen" in de handel (de meeste bouwmarkten hebben ze ook) voor leidingen.

Ze zijn er in 12, 15 en 22 mm.

Groter ook wel, maar die heb je in een woonhuis niet nodig.
 
Ik weet niet precies wat ik niet goed doe, maar ergens komt mijn probleem niet helemaal door: Ik kan niet op een leiding aarden, want mijn leidingen zijn kunststof-met-aluminium. De delen die wel van metaal zijn, zijn de montageplaat, de pers-muurplaat, de S-koppeling en de douchekraan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan