Poppenhuis: spaanplaat schilderen

Peetraa

  • #1
Hey allemaal,

Ik ben een absolute newbie als het op klussen aankomt. Toch ben ik een poppenhuis aan het maken voor m'n nichtje, genre Kidkraft So Chic. (Oh, hubris!) En ik heb fouten gemaakt.

Het gebinte is van vurenhout, de vloeren en muurtjes zijn van spaanplaat. Nu lees ik overal hoe moeilijk het is om spaanplaat te verven. MDF of multiplex zou beter geweest zijn. Maar gedane zaken nemen geen keer en nu zoek ik een - kostenvriendelijke - manier om de spaanplaat mooi af te werken (lakken?).

Het poppenhuis is vrij groot: ca 90cm breed x 70cm diep x 127cm hoog. De te schilderen oppervlakte spaanplaat bedraagt ca 3,5 m² (onderzijde van de 3 vloerplaten inbegrepen: ca 4,9m²).

Een vriend raadt me aan om de spaanplaat licht op te schuren, de gaatjes in de vuren balkjes en de spaanplaat te dichten met kneedbaar hout en alles te schilderen met Levis Duol Satin. Daarna licht opschuren met waterschuurpapier (wat is dat?) en een tweede laag Duol aanbrengen. En dat zou voldoende zijn. Een aparte grondverf en eindvernis is niet nodig. Het resultaat is lakglad.

Zelf dacht ik de gaten en onvolkomenheden te dichten met kneedbaar hout en er dan een extra vullende grondverf op te zetten (extra vullende grondverf ofte kwastplamuur, nl. primer + plamuur in één). Ik zou Flexa Extra Vullende Grondverf gebruiken. Daarna stevig opschuren. Is een tweede laag nodig? En dan zou ik één of twee lagen krasbestendige lak willen aanbrengen.

De muurtjes had ik graag behangen met geschenkpapier volgens de decoupagetechniek. Ik neem aan dat dat kan, op voorwaarde dat ik de muurtjes een keer mee in de grondverf zet?

Welk van de twee voorstellen is de beste oplossing? Of hebben jullie betere suggesties? Ik moet op de centen letten; de kost van de producten is dus wel degelijk een factor die meespeelt in het kiezen van de te gebruiken verven enz.. Tijd en werk daarentegen schrikt me niet af.

Een goedkope latexverf is hier de slechtste keuze, neem ik aan?

En wat zouden jullie kiezen indien kosten niet van tel waren? Wat is m.a.w. de idéale afwerking van spaanplaat?

Kunnen jullie concrete primers en verven/lakken (merken) noemen, als dat toegelaten is door het forum. Ik ben zo overweldigd door het grote aanbod verven dat ik als leek het bos door de bomen niet meer zie.

Alvast hartelijk dank voor jullie hulp!
Petra
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Petra, zowel je vriend als jij stellen een goede werkwijze voor, ik mag hier geen merken aanbevelen maar in de verfspeciaalzaak zal je zeker je gading vinden en daar zal je niet echt veel meer moeten betalen dan in de D-H-Z...misschien wel minder :-).
Met de garantie op een kwalitatieve verf.

Je vriend opteert voor een éénpotsysteem, en dat is goed, zeer zeker en zonder twijfel.
Voordeel hierbij is dat je slechts 1 pot verf nodig hebt, zowel dienende dus als grondlaag, tussenlaag en/of aflak. Ik ben de mening toegedaan dat je 3 lagen zal moeten zetten ipv 2; die spaanplaat gaat nogal wat verf opzuigen.
Waterschuurpapier is schuurpapier dat je in water kan laten weken en hierdoor ermee nat kan schuren. Dit heeft als voordeel dat je fijner gaat slijpen (water is een slijpmiddel) en bijgevolg ook geen stof zal hebben. Enkel te gebruiken tussen de verflagen in, niet nat schuren op de vezelplaat :-)
Succes.
 

Peetraa

  • #3
Dank je wel voor de fijne reactie! Twijfel is nu keuzemogelijkheid geworden :-)

Ik was vanavond nog in Action en zag daar een goedkope universele grondverf staan. Ik dacht misschien twee lagen van deze ipv één van een duurdere verf. Maar als ik het goed begrijp ben ik goedkoper, duurzamer, uit met een duurdere verf . Dus handen af en toch maar naar de verfspeciaalzaak? Nog een avond om er over na te denken. Morgen ga ik boodschappen doen :-)
 

Peetraa

  • #4
Een nonkel heeft me net laten weten dat hij nog een aangebroken blik Hydroprim heeft dat ik mag hebben. Ik heb de technische fiche opgezocht. Het zou gaan om een universele waterafdunbare grondverf die fixeert, impregneert en isoleert en ook geschikt is voor o.a. hout, OSB-platen enz. De verf kan op zich als eindlaag of is overschilderbaar met alle dispersieverven. Dat lijkt me iets dat ik kan gebruiken, niet?

Ik ga ervan uit dat er niet genoeg verf zal zijn voor drie lagen en ik als eindlaag een andere verf zal moeten aanbrengen. Ik zou dus een compatibele dispersieverf moeten vinden. Aangezien dispergeren “het zeer fijn verdelen van vaste bindmiddeldeeltjes [is] in water
 

Peetraa

  • #5
Ik heb de spaanplaten opgeschuurd, twee lagen waterafdunbare, fixerende en isolerende grondverf aangebracht en als laatste een laag waterverdunbare krasvaste polyurethaan-acrylaatlak (telkens goed geschuurd tussen de verflagen). De lak is nu aan het uitharden. Het ziet er goed uit, vind ik, en het voelt goed aan wanneer ik er over wrijf. Maar hoe weet je nu of er al dan niet een tweede laag lak nodig is? Geldt hier: “als het er goed uitziet, is het ok
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #6
Maak je geen zorgen betreffende de hechting, alles is blijkbaar nog aan het doorharden.
Een tweede laklaag is aangewezen, al is het maar om de eerste beter te beschermen. Ook qua "kleur-"dekking zal het er nog beter uitzien dan dat het nu al is.
Idd schuren met 400 tussen de lagen, perfect!
You got it :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu