Pompschakeling vloerverwarming

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ha beste klussers en specialisten, wie weet hoe ik mijn pomp van de vloerverwarming automatisch kan laten schakelen als de cv ketel brand. Nu draait deze 24x7 continu ook als er geen warmtevraag is, dit vind ik zonde van de energie en mn eurootjes. op internet zijn er enkele leveranciers te vinden echter deze eenvoudige schakelaars kosten al gauw 125 E. Ik heb een Intergas Hr combi ketel 2 jaar oud met 4 groeps vloerverwarming. wie heeft er een oplossing alvast bedankt.
 
Het is met een relaisschakeling wel te doen, maar ik vraag me af of het gunstig is om b.v. tijdens de zomermaanden de boel helemaal stil te zetten (dichtslibben) Wacht even op het advies van een c.v.-collega.
 
Je kunt het heel simpel houden:

Een gewone opzet-tijdschakelaar (via de wandcontactdoos van de vloerverwarmingspomp). Steker van de pomp er in.

In de zomer stel je de schakelklok in op elke dag 15 min (gaat de pomp niet vastzitten)

In de winter stel je de klok in op elke dag bijv. aan om 6.00 uit 22.00 uur.

Kosten pakweg 10 euro (overal te koop).

Niet het optimale, alleen als de CV ketel het doet, maar wel simpel en zo geregeld.

Suc6
 
Ik weet niet hoe handig je bent maar ....

Als je een goedkope klokthermostaat neemt dan zit daar vaak net buiten de behuizing een meestal blauw onderdeeltje, dat is een temperatuur opnemer deze zit met 2 pootjes op de printplaat knip deze los en verleng alles met een stukje telefoon snoer en isoleer dat elektrisch met een iso tape.
Plak de opnemer op de aanvoer van de vloer verwarming. Als je een thermostaat neemt voor een airco of zo'n universele kun je de thermostaat zo programeren dat deze gaat lopen bij een aanvoer temperatuur van 30°.

Misschien lukt het zelfs als je alleen de complete thermostaat op de aanvoer plakt en alles eromheen isoleert.

Bijkomend voordeel is de het warme water in de vloer niet wordt weggespoeld als de cv uitgaat.
 
Een combinatie van het voorstel van Hoezithet en Headhunter lijkt mij een goede oplossing.
Met behulp van een aanlegthermostaat op de cv-aanvoerleiding kan de pomp, van de vloerverwarming, op temperatuur geschakeld worden.
De instelling van de thermostaat kan zo ingesteld worden dat alle warmte uit de cv gehaald wordt en bij een lage temp. de pomp stopt.
Ook de nadraaitijd van de pomp wordt hiermee gerealiseerd, de pomp voor de vloer moet langer draaien dan de cv-pomp.
Met een opzet tijdsch. kan dan elke dag bv. 5 min. de pomp aangezet worden.

Doei Bernhard.

Je hebt mij op een idee gebracht.
 
Geachte medeklussers waarom moet de pomp van de vloerverwarming langer draaien dan de pomp van de cv dit begrijp ik niet helemaal.
 
De vloerverwarming gebruikt water van veel lagere temperatuur dan die CV ketel aanlevert, die kun je zo dus langer benutten. Totdat de temperatuur lager is dan die waarop de vloerverwarming staat ingesteld.
 
De buffer die in de vloerverwarmingsblok overblijft is maar een paar liter die hoef je niet heel lang na te laten draaien om de warmte er aan te ontrekken.

Langer dan de nadraaitijd van de cv pomp is niet nodig.
 
Ik heb zelf een pompschakelaar gemonteerd (Rivilex 01) Deze meet de temperatuur van het toevoerwater van de CV en schakelt in bij 35 graden en weer af onder de 35 graden. Ik meen zelfs dat deze in de zomer de pomp af en toe inschakeld om vastzitten te voorkomen.
 
Het goedkoopst is de pomp laten draaien de pomp verbruikt niet veel stroom het vermogen van de vloerverwarmingspomp is namelijk maar 0,44 watt .
Dus het lijkt mij kosten loont moeiten en dan heb ik het nog niet over als de pomp vast komt te zitten.

Anders is de oplossing van mijn mede beantwoorders een goede oplossing.
 
Ik hoop dat je goed gekeken hebt, bij mij gebruikt de vloerverwarmingspomp 35Watt en dat kost bij continue draaien op jaarbasis toch wel een paar euro-duiten.

Uiteraard moet de vragensteller even op zijn eigen pomp kijken of het sop de kool echt waard is.
 
Wat je in de praktijk vaak ziet is dat mensen de pomp van de vloerverwarming uittrekken om zo stroom te sparen maar als het stookseizoen aanbreekt loopt de pomp niet meer.

De kosten van een monteur en eventueel een nieuwe pomp zijn vele malen hoger dan de kleine besparing die gehaald wordt door de pomp uit te schakelen.
Een pomp schakeling is prima maar er moet wel voor gezorgt worden, zoals iemand hierboven al eens schreef, dat de pomp periodiek loopt.
 
Beste heren ik heb op mijn vloerverwarmingsset een Grundfos pomp met 3 standen bij mij staat tie op stand 3 (stond ie al bij oplevering) dat is dus 75 Watt dit is dus veel meer als bovenstaand word gezegd. stand 1 is 35 Watt stand 2 is 55 Watt.

Dit vertellende vraag ik mij af of het wel nodig is dat deze op stand 3 staat. ik heb een 4 groeps installatie ca 45 m2 totaal met grindvloer. Bij een postorder bedrijf heb ik een digitale universele thermostaat gezien 39,95 is dit wat in combinatie zomers met tijdschakelaar.
 
Begin ieder maar te sparen die zijn pomp wil schakelen cq stil wil zetten.

vroeg of laat staat hij vast ,en dan zeker met niet difussiedichte slangen.
 
Lekker ongenuanceerde opmerking.

Je wilt toch niet beweren dat mijn cv pomp 24/7 draait dus waarom zou mijn vloerpomp dan wel blijven draaien zolang je maar zorgt dat hij 1x per 48 uur even draait voorzie ik geen enkel gevaar met vastlopen.

Een pomp een paar maand stil zetten is vragen om problemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan