Poederende muur

Gertjan2

  • #1
In ons nieuwbouwhuis zijn de kalkzandsteenmuren opgeleverd met een dunpleisterlaag (0 tot 4 mm dik). Het oppervlak van deze muren poedert. Nadat ik de muur met verdunde latex had voor behandeld heb ik enkele stukken met latex geschilderd. Hier heb ik later afplaktape op aangebracht en bij het verwijderen van de tape trok ik de latex weer van de muur; de hechting was klaarblijkelijk niet voldoende.

Kleine gaten en scheuren heb ik geprobeerd te vullen met instant sneldrogende vuller. Dit bracht ik op de muur aan zonder de muur eerst te bevochtigen (zo staat het in de handleiding). Dit ging niet omdat de plamuur zich niet kon hechten door de sterke poederende laag. Het vullen van sleuven gaat wel goed (schuren, diepgrond en f&f). De muur wil ik uiteindelijk afwerken met glasvlies/glasvezel,

Vandaag heb ik de hele muur met water (+st M.) afgenomen. Als de muur nat is ontstaat er een sliklaag die je met een spons kunt verwijderen. Doordat er gips van de muur wordt gespoeld is de muur minder glad en zijn er plotseling oneffenheden van 1 tot maximaal 2 mm zichtbaar. De muur poedert daarna bijna niet meer.

Om de muur behangklaar te maken denk ik:
1. De muur vlak te schuren
2. Scheuren en gaten te plamuren
3. Weer te schuren
4. Een voorstrijkmiddel aan te brengen en daarna glasvezel/vlies te plakken

Ben ik zo verstandig bezig of kan/moet het anders? B.v. moet je voor het plamuren het stof eerst fixeren met het een of ander? Is het misschien beter om een laagje f&f aan te brengen? Bij voorbaar bedankt voor een advies.
 

-stuffie-

  • #2
Wat is dat voor troep dat er bij jou op de muur zit joh? Daar kun je toch niks mee? Een natte muur mag zeker niet oplossen. Ik zou er zoveel mogelijk afhalen en dan een laagje f&f erop smeren. Daarna glad schuren en behangen.

Terzijde: is dit eigenlijk wel afgeleverd volgens de norm?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Ik zou er eerst de aannemer eens bijhalen, lijkt me niet helemaal goed afgewerkt.
 

BeeTeeWee

  • #4
Een roodband, MP75 of F&F stuclaagje geeft natuurlijk altijd wel wat witte poeder af als je de hand er overheen veegt. Zeker als je de laatste rilletjes en pikkeltjes eruit hebt geschuurd. Hij zou echter niet meer mogen oplossen in water...

Je had denk ik beter kunnen voorstrijken met een voorstrijkmiddel op basis van kunstharsdispersie. Het voorstrijken daarmee voorkomt niet alleen de zuigende werking van de ondergrond, maar fixeert (= plakt vast) ook de losse stofdeeltjes veel beter dan verdunde latex.

Om het probleem nu nog op te lossen lijkt me een laagje F&F prima. Iets duurder, maar nog makkelijker verwerkbaar is een afwerkproduct dat bij een vakhandel in stukadoorsmaterialen wel verkrijgbaar is, kant en klaar in emmers. Het is een "plast" van een bij stukadoors bekend merk.
 

Gertjan2

  • #5
Nu ik het verhaal nog eens overlees toch nog een toevoeging: als ik de muur nat afneem lost niet de hele stuclaag op maar alleen een laagje dat duidelijk later er op is aangebracht. Er blijft op de meeste plaatsen dus nog redelijk wat stuc zitten.

Vandaag heb ik, nadat de muur was gedroogd, de hele muur geschuurd. Het was een redelijk strak en glad resultaat met een paar slechte punten. Dat zijn de plekken waar de stuklaag helemaal van het kalkzandsteen is afgewassen. Met een plamuurmes kon je het daar ook afsteken.

Zoals jullie voorstellen wil ik de muur met f&f of de Plast van BeeTeeWee afwerken.
Dan kom ik op het volgende: waar moet ik de muur mee voorstrijken?

Volgens de fabrikant moet op een oude stuklaag van dat rode contactspul worden aan gebracht. Ik doe dit liever niet omdat:

1. Ik het nut er niet van inzie: Het rode contactspul wordt m.n. gebruikt voor weinig zuigende ondergronden en de oude stuclaag is sterk zuigend.
2. Het bevat zand en is daarom harder dan stucwerk wat weer problemen geeft bij het vlakschuren
3. Ik ben bang dat de kleur door het verfwerk heen zal schijnen.


De aannemer, ja dat zou het eerste aanspreekpunt moeten zijn. Ik denk al te weten wat hij gaat zeggen: Geen probleem mijnheer, voorstrijk, dat doen we altijd. Als het later dan toch fout gaat ligt het aan mij, de verkeerde voorstrijk, kwast of gevolgde werk wijze etc. Goed, zou bij hem moeten aankloppen maar ook gezien eerdere ervaringen, het heeft totaal geen zin, ik krijg de muur er niet kwalitatief goed mee geschilderd.

Op andere plaatsen heb ik wel een voorstrijkmiddel gebruikt en de muur met muurverf geschilderd. Zit goed. Ook tegels die geplakt zijn na een voorstrijkmiddel te hebben gebruikt zitten vast. Ik heb een tegel moeten vervangen en toen bleek dat hij losscheurde onder de voorstrijklaag vlak boven het poederende dunpleister. Dit is dus kennelijk de zwakste plek. Als de tegel goed vastzat verwachtte ik dat er een stuk stukwerk was mee gekomen.

Ik vraag mij af of een voorstrijkmiddel voldoende diep in de muur trekt om al het stof te fixeren. Ook niet overal is het verschijnsel van de “poederende dunpleister
 

-stuffie-

  • #6
Het rode contactspul (betokontakt) is meer geschikt als hechtmiddel voor glad beton en niet voor jouw ondergrond. Je zou eerst een grondeermiddel (zoals BeeTeeWee zegt) kunnen gebruiken, maar of dat echt nodig is kan ik vanaf hier niet beoordelen. Anders gewoon 1 of 2 lagen f&f, glad schuren en latexen. Of je gebruikt roodband, iets lastiger te verwerken, maar ook goed.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
De aannemer, ja dat zou het eerste aanspreekpunt moeten zijn.
Goed, zou bij hem moeten aankloppen maar ook gezien eerdere ervaringen, het heeft totaal geen zin
Wat een flauwekul, de aannemer moet het werk goed opleveren.
Schakel een onafhankelijk deskundige in wanneer de aannemer het niet op wil lossen.

Naar de forumregels worden dergelijke vragen niet beantwoord, slotje dus.
Uit de forumregels:
• Een diagnose, offerte of reparatie, die reeds gedaan is door een bedrijf of monteur, kan niet worden beoordeeld via dit forum. Het is op afstand niet vast te stellen of zo iemand zijn werk al of niet goed heeft gedaan, en de vakmensen op dit forum zullen hun collega's ook niet afvallen. Hetzelfde geldt voor door derden uitgevoerd werk van welke aard dan ook: vragen te maken hebbend met het niet goed uitgevoerd zijn ervan zullen direct gesloten worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu