Platdak zonder (echte) isolatie met schimmel -wat te doen?

Chr=

  • #1
Tijdens het plaatsen van een ventilatiedoorvoer kwam ik er achter dat het huidige platte dak (slaapkamers/badkamer) als volgt is opgebouwd:
2-laags bitumen / 18mm multiplex / balken / gipsplaat
Er ligt wat glaswol los tussen, maar zonder dampwerende laag. Op de plaatsen waar het ontbrak is er wat licht verkleuring te zien, met name bij de balken. Op de plaats waar het tegen de multiplex plaat aan zat is deze zwart, zie foto:

(NB: het zwarte is niet de schaduw maar, naar ik vermoed, schimmel)

Dak is zo'n 10jaar oud (bij verbouwing door vorige eigenaar gebouwd), heb het idee dat er langzamerhand steeds meer water op blijft staan wat zou kunnen komen omdat het aan het doorzakken is. De balken, voor zover ik ze heb gezien, zien er nog wel redelijk uit.

Vraag is nu: wat te doen?
- Isolatie verwijderen, hopen dat er voldoende ventilatie is om alles te drogen en droog te houden (en accepteren dat de gasrekening hoog blijft/hoger wordt)
- Alsnog van binnenuit isoleren met dampwerende laag en hopen dat de boel opdroogt? We hebben (afgezien van een keer door lekkage van een dakafvoer) geen vochtige plekken op de gipsplaaten. De klus zou wel een hoop werk zijn aangezien alle gipsplaaten er af moeten en het rachelwerk en de tussenwanden in de weg zitten
- Slopen, hopen dat de balken nog goed zijn en dakplaaten met uitwendige isolatie (laten) plaatsen. Voel wel wat voor deze radicale oplossing, ben alleen bang dat dat ook de kostbaarste is, wat zou (in grootte orde) de prijs zijn voor zo'n 40m2?

Graag hoor ik de meningen over welke opties kunnen. De laatste kan sowieso, maar levert misschien nog wel een praktisch probleem aangezien het dak aan 1 zijde geen boeibord heeft maar eindig op een stenen muur. Deze kan ik niet zo makkelijk ophogen terwijl dat vanwege de extra dikte van de isolatie (5cm?) vermoedelijk wel nodig zal zijn.

Andere vraag is of je rond 1999 nog op deze manier mocht bouwen, maar dat lost het probleem niet echt op en na zeven jaar op een bouwkundig gebrek terug komen is ook niet echt sterk.....

Alvast bedankt voor de suggesties!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het dak is 10 jaar oud, dan denk ik dat er toch een vorm van ventilatie is tussen het glaswol en de multiplex. Klopt dit.
Ondanks blijft het een dakbedekkingsconstructie die zeer kritisch is.
De constructie zou per seizoen meer moeten meer opdrogen nu blijft deze te vochtig.
Er blijft teveel vocht zitten in het isolatie materiaal wat daardoor slechter gaat isoleren.
Het beste is, dat stel je zelf al voor, de isolatie boven de multiplex en een nieuwe dakbedekking.
Haal je de isolatie weg ook dan zal je in verband met condensvorming voor goede ventilatie in deze ruimte moeten zorgen.
Van binnenuit isoleren zou kunnen het succes hangt af van het aanbrengen van de dampremmende laag. 100 % dicht.
Besef wel dat je al het houtwerk opsluit tussen twee dampremmende lagen.
Als er grind op je dak ligt en het dak loopt goed droog zou je aan een omgekeerd dak kunnen denken.
Of, ik ben daar niet zo in thuis om de ruimte volledig te laten vullen met cellulose isolatie.
Er zijn sinds enkele jaren dampremmers die twee kanten op kunnen werken.
In de winter laat deze geen vocht naar het isolatie materiaal toe. Maar in de zomer kan het vocht wel uit het isolatie materiaal.
In België en Duitsland wordt dat wat meer toegepast heb ik het idee.
In 1999 was het al bekend dat je zo geen dak in elkaar moet zetten.
*wgb*
 

Michiel_H

  • #3
Waarom kun je de stenen muur niet zomaar ophogen? Deze kun je toch 1 of 2 lagen opmetselen? Nieuwe trimplank er op en de dakdekker laten isoleren en opnieuw laten dichtplakken.
Aan de buitenzijde isoleren is in ieder geval de beste oplossing.
 

Chr=

  • #4
Bedankt voor de info!

Er ligt geen grind op het dak en er blijft water op staan (heb het idee dat dat in de loop van de jaren meer is geworden), nu isoleren van buitenaf is daarmee lastig.

Er is in de binnenzijde wel wat ventilatie mogelijk richting twee vlieringen (het is een platdak tussen twee puntdaken in), maar gezien de schimmel is dat niet voldoende geweest. Dat de isolatie op plaatsen (los) tegen de dakplaat zit geklemd en niet op de gipsplaat ligt zal daarbij niet geholpen hebben.

Waar ik mee zit is hoe erg de schimmel is, gaat dat verder / ontstaat er rot aan de balken als ik vanaf nu door het aanbrengen van extra ventilatie de boel wel droog genoeg krijg? Een optie waarbij je inderdaad selectief vocht tegen houdt wanneer het dak koud is en het kunt laten ontsnappen als de zon er op staat is inderdaad mooi, maar waarschijnlijk lastig aan te brengen.

Wat betreft de stenen muur: opmetselen zou ook een optie zijn, dak zit echter wel op 5 meter hoogte en is ingeklemd tussen twee puntdaken, zal in ieder geval wat handigheid van de metselaar vragen. Hoe zou het dak trouwens op de stenen muur aangesloten moeten zijn, moet het kunnen ventileren via de spou of juist niet?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Hoe dik is de isolatie die er nu tussen zit.
Als de situatie niet veranderd wordt het erger.
Extra ventileren is een optie. Maar deze lucht moet van buiten komen. De temperatuur boven de isolatie moet zo laag mogelijk zijn. Eigenlijk gelijk aan de buiten temperatuur.

De zones waar je niet omhoog kan met je dak zou je iets dunner kunnen isoleren.
Je krijgt daar een soort van goot. Dit moet wel mogelijk zijn in verband met de locaties van de afvoeren.
De rest van je dak isoleer je wat dikker dan blijft de ruimte onder de dakvloer voldoende warm om geen condensatie te krijgen.
*wgb*
 

Chr=

  • #6
Isolatie is nu -op sommige plekken- 5cm steenwol, maar ik denk dat ik toch voor de situatie van het vervangen van het dak ga (na de winter). De waterafvoer zit aan de rand met het hoogte probleem, zou dus inderdaad te combineren moeten zijn, maar wellicht dat het nog net past.
Wat zou een goede isolatiedikte zijn (hoe dikker hoe beter, maar wat is een goed minimum?) en wat is de hoogte die je bij de randen minimaal wilt overhouden?

Hoe je het dak verder aansluiten op de spou?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als je naar de PIR isolatie kijkt hebben deze bij de laagste dikte de hoogste isolatiewaarde.
Je kan ook dikke en zware isolatie gebruiken het voordeel dan is dat deze platen de warmte bufferen voordat ze de warmte doorgeven aan de onderliggende ruimte. Deze platen zijn ook brandvrij.
De platen moeten zo dik zijn dat ze volgens het Bouwbesluit een Rc waarde van 2,5 hebben.
Even bij een isolatie fabrikant gekeken. Deze heeft een plaat van 70 mm die een Rc van 3.00 heeft.
Bij de randen is de norm 12 cm overhouden.
De spouw? Kan je daar geen foto of tekeningetje van maken.
*wgb*
 

Chr=

  • #8
Met een extra isolatiedikte van 70mm zal de rand wel wat opgehoogd moeten worden. Heb nog geen beeld van hoe de spouw is aangesloten, heb het plafond in de badkamer nog niet opengehaald.Ik denk dat ik na de winter het huidige dak ga slopen en nieuwe dakplaten met nieuwe isolatie ga (laten) aanbrengen, kan er meteen ook wat afschot worden aangebracht. Bij een warm-dak constructie zal hoe de spouw op het dak aansluit waarschijnlijk ook wel wat minder belangrijk zijn, of moet je nog steeds ventilatie mogelijk maken?

Hoe kritisch komt bij een warm-dak constructie het dampdicht zijn van de de laag tussen dakplaat en isolatie? Er is een doorvoer nodig voor een CV ketel en voor een lichtkoepel, op dit moment zit dat er "los" doorheen gestoken met de afdichting op de bitumen laag. Dat zal waarschijnlijk niet meer volstaan dan (?).

Is bitumen dan trouwens de beste keuze, of kun je tegenwoordig beter voor EPDM kiezen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
De ventilatie van de gevel is belangrijk. De lucht die uit de spouw komt kan veel vocht bevatten. Dus loskoppelen van het dak.
Er zijn manieren om de doorvoer van de CV en de lichtkoepel aan te sluiten met de damprem.
Zelf ben ik een voorstander van ECB dakbedekking.
Voor een goed dak is het bedrijf en zijn personeel belangrijk de materialen en de techniek om een dak te maken zijn tegenwoordig best in orde.
Er zijn kunststoffen die een lange levensduur hebben.
*wgb*
 

Chr=

  • #10
Bedankt voor de info!

Ik ga op zoek naar een goed bedrijf voor het aanbrengen van isolatie en bedekking, slopen en vervangen van de dakplaten ga ik waarschijnlijk zelf doen. Aangezien het nu (nog) niet lekt: een mooi klusje voor het voorjaar!

Groeten,
Chris
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu