Plat dak isoleren van binnen uit

Maikiy

  • #1
Na urenlang informatie hierover zoeken zie ik door de bomen het bos niet meer. Ik hoop dat iemand me hier verder kan helpen.

Ik heb onlangs mijn dak voorzien van nieuw dakleer. Dakleer is direct op de underlayment dakplaten gelegd, zonder isolatie. Van binnenuit kijk ik tegen de balken aan die om de 50 cm liggen.
Ik wil graag van binnenuit gaan isoleren, ik lees overal dat dit een slecht idee is omdat er vocht tussen de isolatie en de dakplaten kan komen met mogelijk dakrot tot gevolg.
Maar als ik de isolatie platen nou eens tegen mijn dakplaten aan lijm, dan kan er toch geen vocht tussen komen? (denk ik) Bovendien als ik het NIET afwerk met een dampremmende laag dan sluit ik toch ook helemaal geen vocht op?? Ik zie verder het verschil ook niet: ik mag een PER plaat niet tegen mijn dakplaat aanschroeven, maar een gipsplaat wel. Waarom zou een gipsplaat dan niet voor problemen zorgen (een ongeïsoleerd dak mag je wel netjes afwerken van binnen).

Dan nog een tweede ideetje dat ik bedacht had. Als het grote probleem inderdaad is dat er vocht in de constructie kan komen, is het dan geen idee om een vochtbestendige laag aan te brengen, m.a.w. de dakconstructie van binnenuit schilderen. Dan is het beschermd tegen vocht.

Ik ben erg benieuwd naar de reacties.

Alvast bedankt.

Maikel
 

Bernhard

  • #2
Je kan roofmate of glasfoam direct op het dakleer leggen en verzwaren met grind.mvgr Bernhard
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #3
Inderdaad een goed idee; zo'n omgekeerd dak

Vergt wat aandacht wat betreft de afwatering bij de dakrand, maar is de beste manier om achteraf een plat dak te isoleren.

Eén van de produkten die hiervoor op de markt zijn gebracht is dit.

w.
 

Maikiy

  • #4
Bedankt voor het advies.
waar moet ik dan rekening mee houden qua afwatering?

Overigens, meer advies is altijd welkom en ook om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen had ik graag ook reactie op mijn oorspronkelijke ideetjes ontvangen.... (voor de liefhebber)

Alvast bedankt wederom
 

Kacheltje

  • #5
Wat je je kunt afvragen is of je dakconstructie zwaar genoeg is om het grind te dragen. Geadviseerd wordt om 5 cm grind aan te houden als ballast en bescherming tegen zonlicht.

Het is zonde dat je bij het vervangen niet meteen gekozen of stil gestaan hebt voor isolatielaag direct onder je dakbedekking.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Omgekeerd dak heeft volgens mij alleen zin als je dakoverstekken hebt. Want anders krijg je koudebruggen bij de dakranden. Je spouw/muurisolatie moet doorlopen op het dak.

Je oorspronkelijke idee is niet slim. Je sluit altijd vocht op, want in je woning is veel vocht. Het komt boven de isolatie, tegen de koude dakbeschot, waar het condenseert. En je hout gaat dus rotten. Ik kan je foto's laten zien hoe dat eruit komt te zien :)

Van onder isoleren kan wel, maar dan met de juiste folie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Kacheltje schreef:
Geadviseerd wordt om 5 cm grind aan te houden als ballast en bescherming tegen zonlicht.
Dat laatste was wel zo maar de rollen van tegenwoordig. :wink:
 

Kacheltje

  • #8
Rollen isolatie?
 

Maikiy

  • #9
IJkenhout schreef:
Je sluit altijd vocht op, want in je woning is veel vocht. Het komt boven de isolatie, tegen de koude dakbeschot, waar het condenseert. En je hout gaat dus rotten..
indien ik GEEN isolatie aanbreng en enkel rachelwerk maak met gipsplaten ertegen en dit netjes laat stukadoren sluit ik dan geen vocht op? En krijg ik dan geen problemen??
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Geen idee hoe dit zit zonder isolatie.

Maar waarom kan je niet gewoon een rol klimaatfolie vastnieten?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Je krijg gegarandeerd een probleem als de ruimte waar je het over hebt in de winter wil gaan verwarmen.
Lucht met een hogere temperatuur verplaatst zich naar een lagere temperatuur. Dus ook bij jouw van binnen naar buiten.
Lucht bevat ook een hoeveelheid vocht. Je dakbedekking is water-en luchtdicht met gevolg dat het vocht uit de warme lucht neerslaat /condenseerd tegen de onderzijde van je dakbedekking.
Dit alles ontstaat door het dauwpunt een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid.
Grofweg, je moet er dus voorzorgen dat het hout zo warm mogelijk wordt gehouden en dat er zo weinig mogelijk vocht richting het dauwpunt kan komen. Functie van de damprem.
Isoleer je onder de dakvloer dan wordt deze niet warm maar blijft een stuk kouder. Nog steeds kans op condens.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu