Plat dak isoleren polystyreenplaten of alternatief?

Kleinedikken

  • #1
Ik heb aan mijn huis anno1950 een aangebouwde keuken met plat dak.

Klassieke constructie, balken, daarop planken en daarop roofing.

Ongebruikelijk is op die roofing een laag mortelgegoten waarin kruiselings groeven getrokken zijn. Zodat het dak lijkt op een vloertje met grijze cementplavuizen. Het ligt er zo al 30 jaar en is nog steeds intact. zo is het dakje perfect beloopbaar.

Dat dak is nog in goede staat en ik zou het graag isoleren.
Wat vaak aangeraden wordt is een omgekeerd dak, waarbij de isolatie boven op het dak gelegd wordt.

Ik gebruik momenteel het dak als terrasje om bij mooi weer met een boekje ....

Als daar nu 12 cm gele (dure) polystyreenplaten op moeten en daarop dikke plavuizen om de isolatie te beschermen tegen de zon, dan denk ik dat het geheel wat zwaar wordt.

Iemand stelde het volgende alternatief voor als ook zeer degelijk:

Je verlaagt het plafond met 20 cm.Op het lattenwerk van het nieuwe plafond komt 12 cm steenwolplaat. De onderkant wordt met een dampdichte folie afgeplakt en er wordt en plafondafwerking opgezet, bijvoorbeeld planchetten. Om de ruimte tussen isolatie en dakplanken te ventileren boor je elke halve meter een gat van 16 mm door de buitenmuur en duwt daar een stukje elektrapijp in.
Wat denken de specialisten daarvan?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Als dat dak al 30 jaar ligt, dan zal de dakbedekking zijn langste tijd wel gehad hebben. Ik zou dan ook van de gelegenheid gebruik maken om de dakbedekking te verwijderen, isolatie aanbrengen en daarop weer een nieuwe dakbedekking aanbrengen.

Je hebt dan alles nieuw en het is weer jaren waterdicht. Bovendien is het isolatietechnisch ook de beste oplossing. Bovendien hoef je binnen dan geen plafonds aan te passen en behoudt je de hoogte.

Ik vrees ook dat de 8cm ruimte die je aan wilt houden tussen dakbeschot en isolatie erg minimaal is. Ook wat betreft de ventilatie met elektrapijp vraag ik mij af of dat afdoende is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu